Amerikanske kvinner om Trump-opptaket:

- Jeg er, eller, jeg var, Trump-supporter. Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre nå. Jeg har fire døtre

- Jeg ble skuffet. Jeg ble ikke super-overrasket.

I SJOKK: Kvinner i St. Louis er sjokkert, men ikke overrasket over Trumps kvinnesyn som kommer fram i en video. Video: Sindre Granly Meldalen og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ST. LOUIS (Dagbladet): - Jeg er, eller, jeg var, Trump-supporter. Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre nå. Jeg har fire døtre, sier Carrie McDaniel.

SKUFFET: Carrie McDaniel. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKUFFET: Carrie McDaniel. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Dagen før debatten mellom Donald Trump og Hillary Clinton på Washington University i St. Louis er det en ting som diskuteres rundt debattarenaen: Opptaket fra 2005 hvor en nygift Donald Trump snakker om hvor lett det er å få damer til sengs med kjendisstatusen sin, og sier «klå henne i skrittet, du kan gjøre hva som helst» til daværende «Hollywood Access»-programleder Billy Bush.

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer

- Hva tenkte du da du så videoen?

- Jeg ble skuffet. Jeg ble ikke super-overrasket, men jeg ble overrasket over at det var et opptak av det. Jeg tror mange kommer til å endre mening nå, sier hun, og legger til at hun også kvier seg for å stemme på Clinton. Men hun kommer til å stemme:

- Noe annet er uamerikansk, sier hun.

- Liker ikke Hillary

20161008: Julianne Borrelli fikk vite om skandalevideoen med Trump i hvoedrollen av moren sin. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
20161008: Julianne Borrelli fikk vite om skandalevideoen med Trump i hvoedrollen av moren sin. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Stemme kommer også Laurie Crouch til å gjøre. Og det blir på Trump, uansett hvor sterkt hun misliker uttalelsene.

- Jeg tror på politikken hans, så jeg må vel bare svelge en kamel og stemme på ham uansett. Jeg hater det han sa. Men jeg liker ikke Hillary. Vi trenger endring, og han kan sørge for det. Men jeg er usikker på om han kan vinne. Mange kvinner som var usikre kommer nok til å ikke stemme på ham nå, sier Crouch til Dagbladet.

Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer
IKKE IMPONERT Sophia Guirguis er ikke overrasket over Trumps uttalelser og mener det viser Trumps sanne ansikt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
IKKE IMPONERT Sophia Guirguis er ikke overrasket over Trumps uttalelser og mener det viser Trumps sanne ansikt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Kvinner, og særlig kvinner i forstedene, er sett på som en av de viktigste velgergruppene i årets valg, og en av gruppene som kan sørge for at Clinton vinner. Flertallet av disse kvinnene stemmer vanligvis republikansk, men i denne valgkampen har flertallet sagt at de foretrekker Clinton framfor Trump, med 43 mot 34 prosent, ifølge en meningsmåling fra NBC News/Wall Street Journal. I 2012 hadde 42 prosent av disse kvinnene et dårlig inntrykk av Mitt Romney. Det tilsvarende tallet for Trump er 60-70 prosent, skriver Fivethirtyeight.

Studentene Sophia Guirguis og Julianne Borrelli sier de uansett ikke ville stemt på Trump.

- Jeg trodde først det var en parodi. Jeg tenkte: Dette er ille. Dette er ikke noe det er mulig å komme tilbake fra. Jeg var sjokkert, sier Borrelli.

STEMMER FORTSATT TRUMP: Laurie Crouch hater det Donald Trump sa i videoen der han snakker nedsettende om en gift kvinne han forsøkte å sjekke opp, men vil likevel stemme på den republikanske kandidaten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STEMMER FORTSATT TRUMP: Laurie Crouch hater det Donald Trump sa i videoen der han snakker nedsettende om en gift kvinne han forsøkte å sjekke opp, men vil likevel stemme på den republikanske kandidaten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det sier noe om hva slags person han er. Det bekrefter bare inntrykket av at han ikke er en særlig moralsk eller etisk person. Jeg synes egentlig at han først og fremst er slem, sier Gurguis.

- Uaktuelt å trekke seg

Det er ikke bare de to studentene som ikke er videre imponert.

Trump fordømmes av en rekke republikanske profiler, inkludert partileder Reince Priebus, og det er flere som krever at han må trekke seg. Trump selv sier det er helt uaktuelt, men har beklaget ordbruken, og sier han skal bli «en bedre mann».

Trump og hans nærmeste støttespillere er samlet i Trump Tower i New York. Han skulle egentlig vært på scenen sammen med Paul Ryan i Wisconsin i dag, men Trump trakk seg derfra.

Dagbladet får opplyst fra Washington University at alt tyder på at debatten søndag går som planlagt.

Trumps visepresidentkandidat, guvernør Mike Pence, kommer i en uttalelse lørdag kveld norsk tid med krass kritikk av Trumps uttalelser i opptaket.

- Som ektemann og far ble jeg krenket av ordene og handlingene Donald Trump gjorde uttrykk for i den elleve år gamle videoen som ble sluppet i går, sier Pence.

- Jeg står ikke inne for uttalelsene hans, og kan ikke forsvare dem, slår han fast i uttalelsen.

I kveld har også Trumps nåværende kone Melania tatt avstand fra hans siste uttalelser:

- Ordene min mann brukte er uakseptable, og jeg blir krenket av dem. Dette er ikke den mannen jeg kjenner. Han er en leder både i kropp og sinn. Jeg håper folk aksepterer unnskyldningen hans, som jeg har - og holder fokus på de viktige sakene vårt land og verden står overfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer