BA OM MER TID: Ratko Mladic sa i retten i dag at han trenger mer tid til å forsvare seg. Foto: Martin Meissner/AP
BA OM MER TID: Ratko Mladic sa i retten i dag at han trenger mer tid til å forsvare seg. Foto: Martin Meissner/APVis mer

- Jeg er en alvorlig syk mann

Ratko Mladic stilte med caps i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16 år etter krigen i Bosnia har den tidligere bosnisk-serbiske generalen møtt for FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY).

- Jeg er general Mladic, sa tiltalte med en rolig stemme etter å ha tatt plass i rettssalen, ifølge NTB.

Dommer Alphons Orie spurte deretter om Mladic har lest tiltalen, et 37 sider stort dokument. Ifølge Reuters var det en gammel og sliten mann som møtte i retten. Han snakket utydelig.

- Jeg er en alvorlig syk mann, sa Mladic.

Tiltalte sa videre at han har sett tre mapper med dokumenter, men at han ikke har lest tiltalen. Han ba om mer tid.

Rammet av flere slag Forsvarerne til den bosnisk-serbiske tidligere generalen har de siste dagene forsøkt å overbevise om at Mladic ikke er i stand til å gjennomføre en rettssak.

- Ratko Mladic er på fengselssykehuset. Han har ikke hatt skikkelig legetilsyn på flere år og tilstanden hans er ikke god, sa Beograd-advokaten Aleksandar Aleksic til Reuters i går.

Advokaten sa at Mladic ikke kan bruke den ene hånden som følge av et tidligere slag, men han fortalte at Mladic er mentalt oppegående og våken.

Mladic fikk i 2009 i all hemmelighet behandling for Hodgkins sykdom ved en klinikk i Beograd, hevder advokat Milos Saljic overfor den serbiske avisa Blic. Mladic ble ifølge advokaten operert og fikk cellegiftbehandling, skriver NTB.

Saljic sier til avisen Press at Mladic har hatt tre slag og to hjerteinfarkt, og at han tilbrakte fire måneder på en klinikk i Beograd for kreftbehandling.

11 tiltalepunkter Mladic ble tidligere denne uka utlevert til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY). I dag må han erklære seg skyldig eller ikke skyldig til elleve tiltalepunkter om folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

- Jeg ønsker å lese dette, og jeg trenger mer tid enn en måned. Jeg har aldri hørt disse forferdelig ordene før, og jeg kan ikke forstå at det er slik, sa Mladic, som kalte anklagene for forkastelige.

Dommeren besluttet deretter at Mladic skulle få mer betenkningstid og satte neste rettsmøte til 4. juli.

- ER SYK: Helsetilstanden til Ratko Mladic har vært et tema de siste dagene. Foto: AFP
- ER SYK: Helsetilstanden til Ratko Mladic har vært et tema de siste dagene. Foto: AFP Vis mer