Russen 2023:

- Jeg er en drittsekk

«Dattera di blir bænga av en drittsekk!» informerer russeguttene fra Halden. Selv hevder de det ligger glimt i øyet bak budskapet.

DRITTSEKK: Russegruppa fra Halden spiller på å være en gjeng med drittsekker. De er 18 kompiser med skyhøye forventninger til årets russefeiring. Foto: Privat
DRITTSEKK: Russegruppa fra Halden spiller på å være en gjeng med drittsekker. De er 18 kompiser med skyhøye forventninger til årets russefeiring. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg har hørt så jævlig mange ganger at jeg er en jævla drittsekk, men jeg bryr meg ikke en dritt selv.»

Det synges det i russelåten til guttegjengen fra Halden. De er 18 karer som har satset alt de har for å være på en bra buss.

Snart skal det slippes konseptnavn, men inntil da går de under det såkalte dekknavnet «Drittsekk 2023».

HORER, DOP OG GUTTA: Logoen til russegruppen som er printet på genserene gutta bruker i forkant av russefeiringen. Foto: Privat
HORER, DOP OG GUTTA: Logoen til russegruppen som er printet på genserene gutta bruker i forkant av russefeiringen. Foto: Privat Vis mer

For de uinnvidde: Dekknavn henspiller ikke på at russebussene har gummidekk, men er et falskt navn russegjengene bruker i månedene før russetida, for å ikke avsløre deres virkelige russe-identitet.

«Drittsekkene» blir altså ikke værende drittsekker ut russetida, men endrer navn allerede til uka.

18 «drittsekker»

Selv hevder de at de ikke er en gjeng med 18 drittsekker, men at mange kaller dem det.

- Det var slik russenavnet ble til. Flere jenter hevder vi er en gjeng med drittsekker, så vi valgte å bare rulle med det navnet, sier Siem Manna til Dagbladet.

Nå nærmer det seg starten på årets russefeiring, og de siste forberedelsene er snart unnagjort.

FUCK BITCHES, GET MONEY: Innsiden av russebussen til gjengen. Foto: Privat
FUCK BITCHES, GET MONEY: Innsiden av russebussen til gjengen. Foto: Privat Vis mer

Russebussen deres står nå klar, og er sprayet med et «lættis utsagn», som gutta selv kaller det.

«Dattera di blir bænga av en drittsekk», er budskapet som møter trafikanter som er så (u)heldige å havne bak Halden-bussen.

- Hele russenavnet, og skriften på bussen er egentlig ment som kødd, man må se det litt humoristisk, sier Jacob Svarød, som er blant medlemmene på bussen.

- Ikke så ille

Guttene forteller at de selv skjønner at folk utenfra kanskje syntes det virker litt rart å spille på det å være en gjeng med drittsekker, men at venner og bekjente bare ser på det som humor.

SELVLYSENDE: Det interessante ordvalge bak på bussen kan ses både natt og dag! Foto: Privat
SELVLYSENDE: Det interessante ordvalge bak på bussen kan ses både natt og dag! Foto: Privat Vis mer

- Jeg føler ikke at vi er dårlig forbilder, eller at vi glorifiserer noe. Det finnes mye verre navn. Det er bare litt sånn russetida er, sier Svarød.

Han forteller at de ikke har fått noen tilbakemeldinger på at noen syntes det er upassende.

- De fleste skjønner at det er humor, skyter Manna inn fra siden.

- Ikke vanlig humor

Marte Mørch Bucher-Johannessen er medieansvarlig for russens hovedstyre i Viken. Hun sier til Dagbladet at det ikke er vanlig for årets russ å ha like brutale navn som russen åra før.

De har heller valgt å fokusere på noe annet.

- Tanken i år er å gå vekk fra buss-tankegangen, og heller fokusere på inkludering og at vi alle skal ferie sammen, sier Johannessen.

Hun påpeker at hun ikke har direkte kjennskap til «drittsekkene», men at russen selv får velge hva de ønsker å stå for.

- De burde tenke på at navnet skal frontes til hele familien, og egentlig hele Norge også - når de er ute å ruller i bussen. Det er virkelig lurt å ha i bakhodet, sier hun.

- Gikk på en smell

Det har ikke bare vært humor og «lættis» for gutta fra Halden, og før feiringen har startet - har gruppa allerede møtt på noen utfordringer.

De har nemlig for øyeblikket to russebusser, og hevder at de sitter på en utgiftspost på millionbeløpet.

- Vi gikk på en smell og kjøpte først en russebuss til over 300 000 kroner. Den sto ikke til forventningene våre, så vi bestemte oss for å leie en buss til rundt en million, sier Manna til Dagbladet.

«Drittsekkene» forteller at de alle har måtte stille med en egenandel på 70 000 kroner. Resterende penger tjente de på dugnader.

- Vi har alle jobbet og spart penger i nesten tre år. Vi har gått all inn, og er stolte over hvor mye vi har klart å spare selv, uten hjelp fra foreldre, sier Manna.

Nå satser gutta på å få solgt den første bussen de kjøpte, slik at de kan ha litt penger å rutte med under selve feiringen også.

- Til nå har det vært et skikkelig tapsprosjekt, så det er litt kjipt. Det er blitt mye dyrere enn vi forventet, sier Svarød.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer