- Jeg er en forfulgt mann

Dagbladet snakket med Varg Vikernes (41) i det han ankom rettssalen i Paris i dag, der han risikerer å idømmes fengselsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag starter rettsaken mot Varg Vikernes i Justispalasset, som ligger midt i sentrum av Paris. Her kan Varg Vikernes risikere å bli dømt til fem års fengsel og en bot på 45 000 euro, eller rundt 370 000 kroner.

Den franske påtalemyndigheten har tiltalt nordmannen for ytringer han har skrevet på sin blogg på internett, og for å ha rettferdiggjort krigsforbrytelser.

- Jeg er en forfulgt mann, sier Varg Vikernes til Dagbladet.

- Men jeg regner med å forlate rettssalen i dag som en fri mann.

- Han er uskyldig I tillegg til Vikernes advokat og representanter for påtalemyndigheten, har rundt hundre av Vikernes støttespillere troppet opp.

Thorion Laurent (34) har reist 500 kilometer, fra Vourg en Brest, for å støtte sitt idol. Han var til stede i oktober, da saken mot Vikernes opprinnelig skulle opp for retten, og han er her i dag.

- Jeg er her for å støtte Varg Vikernes. Jeg elsker musikken hans, og jeg er i likhet med Vikernes en forsvarer av den nordiske kulturen, sier Laurent til Dagbladet.

- Han har ikke gjort noe. Han har sonet sin straff for sine forbrytelser i Norge, her i Frankrike lever han med familien og lager sin musikk, sier Laurent.

- Frankrike er et diktatur. Det er ingen som støtter presidenten. Det er ekstreme muslimer som driver terrorisme her, politiet bør konsentrere seg om dem. Vi vil gjerne leve med jøder og muslimer, men vil leve i fred. Vi vil bare høre på musikk og leve i fred.

FÅR STØTTE: Varg Vikernes ankommer rettssalen i Paris i ettermiddag. Mange har møtt opp for å gi det drapsdømte metal-ikonet sin støtte. Foto: Christian Roth Christensen
FÅR STØTTE: Varg Vikernes ankommer rettssalen i Paris i ettermiddag. Mange har møtt opp for å gi det drapsdømte metal-ikonet sin støtte. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Franskmannen, ikledd en T-skjorte fra Vikernes band Burzum, er påfallende lik sitt idol.

- Haha, mange sier det. Det skyldes nok mine svenske aner, sier Laurent.

Fire våpen Saken mot Vikernes i Frankrike begynte ved morgengry 16.juli i fjor, da Vikernes og kona ble vekket av politiet og satt i varetekt, mistenkt for planlegging av terrorhandlinger. Pågripelsen var hardhendt.

Mistanken var blant annet begrunnet i at Vikernes' kone på kort tid hadde kjøpt fire våpen.  

Mistanken ble raskt lagt bort, og begge ble satt fri. Saken har likevel fått etterspill, da det franske politiet gikk Vikernes' blogg nærmere etter i sømmene. I dag vil de forsøke å få ham dømt.

Saken ble først prøvd for fransk rett i oktober i fjor, men forsvaren forlangte at saken skulle utsettes da han ikke hadde fått satt seg inn i de over 900 dokumentene som dukket opp fra politiet like før saken skulle i retten.

BOSATT I FRANKRIKE: Vikernes hjem i Saloun la Tour, der Vikernes bor med sin kone og sine tre barn. Bilene på tunet er malt i kamuflasjefarger. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BOSATT I FRANKRIKE: Vikernes hjem i Saloun la Tour, der Vikernes bor med sin kone og sine tre barn. Bilene på tunet er malt i kamuflasjefarger. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer