- Jeg er en fredløs

TROMSØ (Dagbladet): Marerittet fortsetter for tidligere selfangstinspektør Odd Lindberg (57). Han føler seg forfulgt i Sverige, etter at den svenske staten har tatt beslag i to båter som tilhører Lindbergs sønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik vil den svenske staten inndrive en gjeld på 86000 svenske kroner, selv om Lindberg hardnakket hevder at de tilhører sønnen Amund.

Nå må Amund Lindberg gå til rettssak mot svenske myndigheter for å få tilbake båtene, ifølge den svenske avisa Dagens Nyheter.

Dessuten henger kravet fra norske selfangere og deres familier fortsatt over ham. Det opprinnelige beløpet på 390000 kroner er nå vokst til over en million.

- Jeg føler meg som en fredløs mann. Jeg er en jaget hund, sier Odd Lindberg.

Konflikten med selfangerne og deres advokat, Per Danielsen, har hjemsøkt ham i 13 år. Rettsapparatet i Norge og Sverige har brukt millioner av kroner på saken.

Fattig mann

Selfangerne på skuta «Harmoni» krevde erstatning etter at han - i en offentlig rapport - omtalte og filmet det han oppfattet som ulovlige fangstmetoder.

- Det som fulgte er et mareritt, jeg har tryglet om fred og vil legge saken bak meg. Jeg har skrevet gjentatte brev til selfangerne der jeg ber dem vise storsinn og frafalle kravet. De nekter, sier Lindberg til Dagbladet.

Han var offentlig inspektør på Tromsø-skuta under fangst i Vestisen i 1988. To år seinere ble han dømt for ærekrenkelser i norsk rett. Han flyttet til Sverige i 1992.

Folkefiende

Her har «folkefienden» siden bodd på hemmelig adresse. Men kravet fra de norske selfangerne forfulgte ham helt til svensk høyesterett, som i 1998 besluttet at pengene kunne inndrives i nabolandet.

FORFULGT? Odd Lindberg.