Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er en hardcore person, jeg kan ikke lyve, men sier alt rett fra hjertet

For fire år siden sjokkerte Dan DeVero ved å rekruttere ungjenter til modellbransjen. Selv mener «Fuck For Forest»-aktivisten at han ikke har forandret seg.

FØR OG NÅ: Da Dan DeVero (23) var 19 år startet han modellbyrå. Nå er han aktivist og medlem av aksjonsgruppa «Fuck For Forest». Foto: Embla Kari Dotterdahl og Espen Røst / Dagbladet.
FØR OG NÅ: Da Dan DeVero (23) var 19 år startet han modellbyrå. Nå er han aktivist og medlem av aksjonsgruppa «Fuck For Forest». Foto: Embla Kari Dotterdahl og Espen Røst / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Kristihimmelfartsdag ble han arrestert sammen med «Fuck For Forest»-aktivistene Natalie Mandeau og Banjamin Charles Goddard, etter at de kledde av seg og simulerte sex ved alteret i Oslo domkirke.

Men Dan DeVero har skapt reaksjoner tidligere. Da han var 19 år var han med på å bygge opp et modellbyrå i Bergen. Byråarbeidet skapte reaksjoner fordi DeVero blant annet rekrutterte modeller på en ungdomskole i skoletiden.

- For meg er en modell et produkt. Det hender jeg må si at en jente er for tykk eller har for stor nese, sa DeVero til TV2s Lørdagsmagasinet den gang.

Gråtende På en ungdomskole i Bergen fikk DeVero lov til å avbryte undervisningen for å markedsføre modellaudition og dele ut visittkort.

- Det kom en fyr inn i timen og fortalte om modellaudition. Det ble en veldig oppspilt stemning, sa ungdomsskoleeleven Hanna til Nettavisen etter tv-innslaget.

Sammen med en venninne stilte hun på audition.

- Da vi kom inn i audition-rommet sa modellagenten at vi skulle ta av jakken for å se om vi var tykke eller tynne. Det var flere jenter som gikk gråtende ut av studioet, fortalte ungdomskoleeleven.

- Selger mennesker som kjøtt Selv mener «Fuck for forest-aktivisten» at han ikke har forandret seg stort siden da han jobbet som modellagent

- Livet har mange kapitler, og dette var ett av kapitlene i mitt liv. Da jeg begynte i modellbransjen var det for å forstå hva den handlet om. Kunnskapen jeg har tatt med meg derfra har vært med på å forme meg til den jeg er i dag, sier Dan DeVero, til Dagbladet.

- Men jeg er glad for at jeg sluttet, for jeg kan ikke jobbe i en bransje som selger mennesker som man selger kjøtt, sier han.

Kan ikke lyve - Men den gangen fremsto du som ganske hard mot de unge jentene?

- Jeg er en hardcore person, jeg kan ikke lyve, men sier alt rett fra hjertet. Moteindustrien er jo hard og de som er i bransjen kjenner reglene, sier han.

Han mener at han spilte etter de samme reglene for fire år siden, men at dette i ettertid har gitt ham en lærdom:

- Det viktigste jeg lærte er at alle må være glade i kroppen sin; enten man er tykk eller tynn, har stor eller liten nese, sier DeVero.

- Men det er et ganske annet syn enn du formidlet for noen år siden?

I RETTEN: Tidligere denne uka ble to av aktivistene i «Fuck for forest» til sammen dømt til å betale 16 500 kroner for seksuelt krenkende og uanstendig adferd. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
I RETTEN: Tidligere denne uka ble to av aktivistene i «Fuck for forest» til sammen dømt til å betale 16 500 kroner for seksuelt krenkende og uanstendig adferd. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Den gangen ble jeg feilsitert, jeg hadde det samme menneskesynet da som nå. Men tida i modellbransjen lærte meg hvor lett mennesker er å manipulere.

Vil inspirere - Hva vil du med den måten du jobber på i dag?

- Etter så mange år bak kameraet, har jeg aldri funnet noen som gir så mye av seg selv som meg foran kamera.

Hva vil du med det?

- Vi lever i en materialistisk og ensporet verden; den er egentlig perfekt, men mennesker ødelegger den for menneskene tror de er sterkere enn naturen. Jeg vil inspirere folk til å tro på det gode, selv om verden ofte kan se mørk ut. Jeg ønsker å inspirere folk til å tenke sjøl, sier DeVero.

Anker Tidligere denne uka ble to av aktivistene i «Fuck for forest» til sammen dømt til å betale 16 500 kroner for seksuelt krenkende og uanstendig adferd. Bare to av de tre aksjonistene, Natalie Mandeau og Banjamin Charles Goddard, ble tiltalt i saken.

- Nå vil jeg vil reise til Oslo og fortelle dommeren at jeg ikke godtar den, sa Mandeau til Dagbladet tidligere i uka.

Dan DeVero fikk en bot på 7500 kroner etter kirkestuntet, til tross for at han så langt ikke har vedtatt boten måtte han ikke møte i retten da saken mot de to aksjonistkollegene gikk i Oslo Tingrett. Ifølge Oslo-politiet betyr det at han må ha vedtatt forelegget. Men så langt har ingen i oslopolitiet kunnet bekrefte dette overfor Dagbladet.

- SPRER KJÆRLIGHET: Dan DeVero (22) har i det siste stått fram i media flere ganger etter at han og andre aktivister fra «Fuck For Forest» simulerte sex i Oslo Domkirke.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
- SPRER KJÆRLIGHET: Dan DeVero (22) har i det siste stått fram i media flere ganger etter at han og andre aktivister fra «Fuck For Forest» simulerte sex i Oslo Domkirke. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer