Jeg er en helt

- Jeg ser på meg selv som en helt. Det er veldig få som har klart å gjøre det jeg har fått til, sier han til Dagbladet, sa rådgiver og dobbeltagent Svein-Erik Lamark til Dagbladet seint i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en utslitt dobbeltagent som litt over klokka 21.00 i går kveld gikk ombord på toget sammen med sin nærmeste familie. Han var da på vei hjem til Nøtterøy utenfor Tønsberg.

Etter det Dagbladet forstår, føler han seg sviktet av sin arbeidsgiver og Politiets overvåkningstjeneste (POT).

Han ble i går på mange mange måter skjøvet ut i kulda av både statsminister Kjell Magne Bondevik, justisminister Aud-Inger Aure, utenriksminister Knut Vollebæk og overvåkningssjef Per Sefland.

- Jeg vet ikke hva jeg har lov til å si. Jeg har fått munnkurv fra Statsministerens kontor, sier en litt fortvilet Lamark.

Men sekunder etter fortsetter han likevel:

- Dagen i dag har vært mye tøffere enn å være i avhør hos KGB. Det har vært en vanvittig dag med enormt press, ikke minst fra media.

Sjakkspill

I går påla departementsråd Ulf Sand Lamark 14 dagers permisjon med lønn fra stillingen i Kommunaldepartementets regionalpolitiske avdelinger.

- Har du tenkt å skaffe deg en ny jobb?

- He, he. Nei, det har jeg ingen planer om. Jeg tar permisjonen til etterretning- selv om jeg ser på den som en ren beordring.

- Ble du fascinert av å være dobbeltagent?

- Helt klart. Det var et spennende spill, et sjakkspill om du vil. Jeg måtte bruke alle mine analytiske evner, og det liker jeg. Dessuten følte jeg at jeg hadde kontroll over det som skjedde.

Lamark forteller til Dagbladet at han valgte å kontakte VG av sikkerhetsgrunner.

- Jeg skulle reise inn i Russland, og bare to personer visste om turen. Det var høyst risikabelt. Jeg kunne blitt arrestert, kanskje sendt til Sibir. Jeg kontaktet VG på et tidlig tidspunkt for å skaffe meg en livsforsikring, sier han.

- Men hvorfor akkurat VG?

- Jeg stolte på dem, og dessuten hadde jeg personlige bekjentskaper.

Tøvete flisespikkeri

Departementet mener det er utelukket at Svein-Erik Lamark kan fortsette å jobbe videre med arbeidsoppgavene han har hatt de siste årene. I går ble han kritisert av toppolitikere for måten han gikk ut offentlig med historien. Enkelte har også hevdet at VG har mottat opplysningene i spionsaken fra Politiets overvåkningstjeneste.

Til det sier hovedpersonen til Dagbladet:

- Som sagt, jeg har fått munnkurv. Men det er helt klart at mye av det som er sagt i dag er tøvete flisespikkeri. Jeg er en prinsipiell tilhenger av åpenhet. Derfor ønsker jeg å være åpen på dette, men jeg må også følge ordre.

Lamark fikk munnkurv nøyaktig klokka 16.30 i går ettermiddag.

- Hvilke kommentarer har du til det?

- Nå får KGB lov til å kjøre spillet sitt. Det er interessant å merke seg.

- Hvorfor har du fått munnkurv? Har det noe med at Ruusland er så viktig for Norge?

- Ingen kommentar.

- Er munnkurven et signal på at du er utstøtt?

Lamark rister på hodet.

- Er det urettferdig at alle får snakke om deg, mens du ikke får lov til å svare på kritikken?
- Det vil jeg ikke svare på.
- Er du overrasket over munnkurven?
- Nei. Og jeg må få lov til å si at jeg har fått en veldig støtte av norsk presse, svarer han.

Ikke til Russland

Med andre ord: Lamark mener at verken arbeidsgiver eller Politiets overvåkningstjeneste støttet ham på den måten han hadde håpet de skulle gjøre, da han gikk ut offentlig med spion-historien.

Lamark fortalte pressen i går at han ikke utleverte noen hemmeligheter av betydning til russerne. Han mener opplysningene stammer fra ikke-graderte dokumenter.

- Jeg så faktisk store muligheter for å fortsette spillet. Jeg følte at jeg hadde kontroll. Men jeg respekterer fullt ut avgjørelsen om å bli stoppet. Det var kanskje det riktige, sier han.

Lamark bekreftet også i går at russerne ville at han skulle penetrere statsministerens kontor, samt komme seg inn i politiets etterretningstjeneste.

Lamark er i dag bosatt i Tønsberg, men han har også en leilighet i Oslo. Den vil han ikke bruke på en stund. Han bekrefter overfor Dagbladet at han og kona nå reiser til utlandet. Sannsynligvis blir han borte i 14 dager.

- Jeg har ikke følt meg trygg på fire år, og jeg er tryggere i utlandet enn i Norge. Du får heller ikke vite hvor jeg skal. Men en ting er sikkert.

- Og det er...?

- Jeg reiser i alle fall ikke til Russland!

STOLT:</B> Svein-Erik Lamark skryter av sin rolle som dobbeltagent. -Jeg måtte bruke alle mine analytiske evner, og det liker jeg, sier Lamark.