- Jeg er et bevis på at det umulige er mulig

Gunhild Stordalen tok til tårene da hun åpnet Eat Stockholm Food Forum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): På en værmessig nokså ruskete mandag gikk startskuddet for andre utgave av Eat Stockholm Food Forum. Dette er en internasjonal konferanse initiert og grunnlagt av Gunhild Stordalen.

- 2015 er året der vi har muligheten til å gjøre en forskjell, sa en rørt Stordalen i sin åpningstale.

Brukte seg selv som eksempel I fjor ble Stordalen rammet av systemisk sklerodermi, og hun la vekt på at hun hadde beholdt ettårsperspektivet på tross at hun nå er frisk.

- Jeg er et levende bevis på at det som virker utrolig ikke er umulig. Kontrasten mellom overvektige og mennesker som knapt overlever er slående, men sammen kan vi forandre på denne situasjonen, fortsatt Stordalen.

Videre i talen la hun vekt på politikere og forbrukeres muligheter for å forandre matindustrien, og at matkasting er et stort problem i dagens samfunn.

- Halvparten av maten kastes - I dag kastes halvparten av maten som produseres. Aldri før har så mange barn hatt diabetes. Å forandre på dette er en stor oppgave, og vi trenger strukturelle endringer som kan gjøre individuelle forsøk mulige, mente Stordalen, før tårene presset på.

Eat Stockholm Food Forum er, som fjorårets utgave, en stjernespekket forsamling. Før talen tok Gunhild Stordalen i mot kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit med en varm klem.

De er blant de over 500 delegatene og foredragsholderne som sammen skal diskutere løsninger for å skaffe verden en bærekraftig matproduksjon. Målsetningen er å finne en løsning innen midten av dette århundret.

Før konferansen startet mandag klokka ti, sto Gunhild Stordalen og tok imot gjestene sammen med sin kollega Johan Rockström. Rockström er leder ved Stockholm Resilience Centre, og hovedansvarlig for arrangementet sammen med Stordalen. Det var han Stordalen først kontaktet da hun fikk ideen til initiativet i 2013.

Gikk gjennom tøff behandling - Hva er en livstid? Da vi møttes her i fjor, trodde jeg at jeg hadde minst 50 år på å gjøre verden til et bedre sted, sa Stordalen i sin åpningstale.

I januar avsluttet Gunhild Stordalen en tøff behandling med stamcelletransplantasjon mot den svært alvorlige sykdommen systemisk sklerose. Hun har kommet seg på beina i ekspressfart, og så ut til å være i storform under åpningsinnlegget.

STOLT MANN: Petter Stordalen er tydelig stolt av sin kone Gunhild. De hadde tid til et kyss før lunsj
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STOLT MANN: Petter Stordalen er tydelig stolt av sin kone Gunhild. De hadde tid til et kyss før lunsj Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har beholdt et ettårs-perspektiv. Så la oss finne ut hvordan vi, i det kommende året, kan skape muligheter for en livstid, sier Stordalen til stor applaus fra salen.

I fjor, som også var første gang konferansen ble holdt, deltok 400 delegater fra 28 land. I år har konferansen vokst til over 500 deltakere fra 31 land.

Dyr Clinton Foredragsholderene i år er alle eksperter innen sitt fagfelt. I tillegg møter både Norges og Sveriges statsministre, samt kronprinsesse Mette-Marit. I fjor toppet navn som Bill Clinton lista over foredragsholdere. Clinton har seinere fått kritikk for sine stive priser med en honorarlønn på 3,5 millioner kroner for innlegget han holdt under Eat. Ingen av foredragsholderne mottar honorar i år.

30 prosent av verdens klimagassutslipp skyldes matproduksjon. Med forventet befolkningsvekst vil det ikke bare bli vanskeligere å fø hele jordas befolkning, men det vil også skape mer forurensning. Mer miljøvennelig matproduksjon kan på den måten også redusere den globale oppvarmingen. Det er dette miljøforkjemper og lege Gunhild Stordalen vil finne løsninger på.