- Jeg er et mannfolk!

HARSTAD (Dagbladet): Tom Setersdals mor var aleine med omsorgen for ham. Likevel slapp han gjennom nåløyet og ble vernepliktig soldat. - Jeg kan forsikre forsvarsledelsen at jeg føler meg som et ekte mannfolk, sier Kragerø-gutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går gikk oberstløytnant Lars M. Frantzen ut og sa at mange sønner av alenemødre får problemer i møtet med Forsvaret. - Stadig flere norske gutter vokser opp med bare kvinner rundt seg. Fraværet av menn kan gjøre dem til puslinger, sier Frantzen. I dag gjennomfører bare 55 prosent av norske gutter verneplikten. Resten faller fra før eller under tjenesten. De regnes som uskikket - både fysisk og mentalt. - Det er synd, førstegangstjenesten gjør gutter til menn i den forstand at det seinere blir lettere å takle de utfordringer livet byr på, sier sjefen for Vernepliktsverket i Nord-Norge.

På brakka

Tom Setersdal (20) tjener konge og fedreland ved Kystartilleriets øvingsavdeling på Trondenes, et par kilometer fra Harstad sentrum. I går var oberstløytnantens oppsiktsvekkende utspill det store samtaleemnet på brakka. - Jeg synes teoriene hans er tåpelige. Mor har gitt meg en trygg oppvekst, både jeg og min eldre bror lærte raskt å ta ansvar. Det er viktigere enn å springe rundt i skauen. Men mor tok oss med dit også, sier Tom Setersdal til Dagbladet.

Har ansvar

- Vi sønner av alenemødre finner sammen i Forsvaret. Som du ser er vi normalt fungerende mennesker, flirer kameraten Mathias Tjønn (19) fra Oslo. Han er erklært stridsudyktig og har fått lettere tjeneste på grunn av en ryggskade. - Men det kan jo ikke kvinnene i mitt liv få skylda for, sier Tjønn. Oberstløytnant Frantzen har store vansker med å finne soldater som innfrir Forsvarets fysiske og mentale krav. Slik også i Harstad. Kontingenten i oktober 99 besto av 250 mann. Nå er bare 175 tilbake, 75 mann er dimittert. - Forsvaret fraskriver seg ansvaret. Men så ligger nå engang ikke sjølrefleksjon til den militære natur. Det er meningsløst og provoserende at familiebakgrunnen blir tema når Forsvarets rekruttsvikt skal forklares, sier Tjønn.

Idrett er «ut»

Drammens-gutten Sverre Selbach (19) peker på at kvinner alltid har hatt hovedomsorgen for barna. - De som før hadde barn med fiskere og sjøfolk var jo i praksis alenemødre. Uten at sønnene deres ble bløte av den grunn, sier han. Soldatene mener Forsvaret nå bør spørre seg hvorfor så mange ikke er motivert for soldatlivet. Kanskje henger ikke de gamle, tøffe menn helt med i svingene? - Frantzen ønsker seg 30 år tilbake i tida. Det han ikke skjønner er at samfunnet har forandret seg. Idrett og friluftsliv opptar stadig færre. Vi har fått andre interesser og større valgfrihet. Kunnskap har erstattet muskler, mener Truls Frøyland (21) fra Drammen.

  • Forsvarsminister Eldbjørg Løwer tar sterk avstand fra obserstløytnant Frantzens utspill. Hun mener at slike utsagn ikke er verdig et moderne forsvar. - Jeg beklager på vegne av Forsvaret at det kommer til uttrykk på denne måten, sier Løwer til TV2.
MANNFOLK? Kompisene Vibeke Stamdal (t.v.), Sverre Selbach, Jan Tobiassen, Truls Frøyland og Nils Wilhelmsen bekrefter at alenemor-sønn Tom Setersdal (foran i sivil) ikke er noen pusling.