- Jeg er et offer

Yukos-sjefen mener han er blitt syndebukk og offer for privatiseringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fengslede Yukos-sjefen Mikhail Khodorkovskij mener han blir utsatt for en politisk prosess og at han er blitt syndebukk og offer for privatiseringen i Russland.

- Jeg er kommet til at myndighetene har tiltalt meg av politiske grunner, sa Khodorkovskij, da han fredag fikk forklare seg i retten i Moskva. Torsdag erklærte han seg ikke skyldig i tiltalen om svindel og skatteunndragelse.

Khodorkovskij er Russland rikeste person og står tiltalt for å ha svindlet staten for over sju milliarder kroner sammen med sin toppdirektør Platon Lebedev.

Khodorkovskij ble arrestert i oktober i fjor. Politiet sier at både han og Lebedev blir sittende i fengsel så lenge rettssaken varer, og det kan ta tre-fire måneder.

Begge de to Yukos-lederne risikerer å bli dømt til 10 års fengsel, men Khodorkovskij har ikke tenkt å gi seg uten kamp.

- Under disse rettsforhandlingene skal jeg tilbakebevise de klønete forsøkene som er gjort for å gi meg ansvaret for feil som ble begått i arbeidet med lovendringene under privatiseringsprosessen, sa Khodorkovskij.

Han er blant annet tiltalt for å ha brukt ulovlige midler for å skaffe seg aksjer i to selskaper som ble privatisert midt på 1990-tallet.

Khodorkovskij er videre tiltalt for å ha unndratt millioner av dollar i skatt, da han kjøpte et billig oljeselskap og bygde det opp til landets største.

- Yukos betalte ikke mindre, men mer skatt enn andre selskaper og benyttet, i begrenset grad, lovlige subsidier, sa Khodorkovskij i retten.

Vestlige observatører mener Khodorkovskijs problemer har sammenheng med hans politiske ambisjoner og hans åpne kritikk av president Vladimir Putin. Yukos-sjefen ga store pengebidrag til opposisjonspartier før det siste valget på nasjonalforsamling og han har kritisert Putins bakgrunn som KGB-agent.

Yukos er Russlands største oljeselskap og som pumper opp nesten 20 prosent av den russiske oljen.

Selskapet står i fare for å få et skattekrav på rundt 55 milliarder kroner for årene 2002-2003, og dette vil i så fall føre til at det går konkurs. De fleste av de store aksjeeierne er enten fengslet eller har flyktet til utlandet.

Etter rettsmøte fredag tok retten pause fram til tirsdag.

(NTB)

<B>BURET INNE: En smilende Mikhail Khodorkovskij fotografert i rettssalen i Moskva fredag. Oljemagnaten sier han er offer for den feilslåtte privatiseringsprosessen i Russland.