TAPTE: Demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton, tapte mot Republikanernes kandidat, Donald Trump. Foto: REUTERS/Rick Wilking/File Photo
TAPTE: Demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton, tapte mot Republikanernes kandidat, Donald Trump. Foto: REUTERS/Rick Wilking/File PhotoVis mer

Hillary Clinton i første TV-intervju siden valgnederlaget:

- Jeg er ferdig som aktiv politiker

Nå kommer Hillary Clintons bok om hva som skjedde da hun tapte presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): I sitt første TV-intervju etter det knusende tapet i fjorårets amerikanske valgkamp, sier Hillary Clinton at hun ble lamslått av Donald Trumps seier.

– Jeg har det bra. Men det betyr ikke at jeg er tilfreds eller ferdig med hva som skjedde. Det gjør veldig vondt, sier Hillary Clinton til CBS-programlederen.

Valgkampen skulle gå hennes vei. Hillary Clinton skulle skrive historie som den første kvinnelige presidenten i USA. Men i begynnelsen av november i fjor kom sjokkbeskjeden: Donald Trump skulle bli USAs neste president.

- Fikk ikke jobben gjort

Om to dager kommer hennes bok «What Happened», som handler nettopp om tapet av presidentskapet.

«Jeg fikk ikke jobben gjort, og det må jeg leve med resten av livet», skal det stå i boka.

Nå gjør den tidligere senatoren, førstedama og utenriksministeren det klart at hun ikke vil forsøke å stille til valg på nytt. Samtidig signaliserer hun at hun vil fortsette å kjempe mot Trump.

- Jeg er ferdig som aktiv politiker. Jeg er ferdig med å stille til valg. Men jeg er ikke ferdig med politikk fordi jeg mener bokstavelig talt at framtida til landet vårt står på spills, sier Clinton til CBS.

Valgnederlaget kom brått på. Clinton forteller til CBS at hun ikke hadde skrevet en konsesjonstale – hun hadde kun jobbet med seierstalen. Clinton trodde hun skulle vinne.

«Ut av kroppen-opplevelse»

I intervjuet med CBS snakker hun om Trumps appell til «millioner av hvite mennesker» i motstand til at Amerikansk demografi forandrer seg.

– Han var ganske vellykket i å referere til en nostalgi som ville gi håp, trøst og slukke sorger for millioner av mennesker som var misfornøyd med framskrittene andre gjorde.

UNDER INNSETTELSEN: Hillary Clinton deltok på Donald Trumps innsettelse som USAs 45. president. Hun beskriver det hele som en «ut av kroppen-opplevelse». Foto: REUTERS/Rick Wilking
UNDER INNSETTELSEN: Hillary Clinton deltok på Donald Trumps innsettelse som USAs 45. president. Hun beskriver det hele som en «ut av kroppen-opplevelse». Foto: REUTERS/Rick Wilking Vis mer

En «ut av kroppen-opplevelse». Slik beskriver Clinton hvordan det var å stå på scenen og se på at Donald Trump ble innsatt som president 20. januar i år.

Det er ikke nødvendigvis slik at beseirede kandidater må møte opp på innsettelsen, men som tidligere førstedame stilles det visse forventninger.

– Jeg er en tidligere førstedame, og tidligere presidenter og førstedamer møter opp, sier hun.

I intervjuet forteller Clinton at hun deltok på innsettelsen i håp om å presentere en forent front etter en stygg og bitter kampanje.

- Fra levra til en hvit nasjonalist

Hun kaller Trumps innsettelsestale «som et skrik rett fra levra til en hvit nasjonalist».

– For en mulighet til å si: «Ok, jeg er stolt av mine tilhengere, men jeg er president for alle amerikanere.» Det var ikke hva vi hørte i det hele tatt, mener den tidligere presidentkandidaten.

I 2015 sprakk nyheten som skapte mye hodebry for Hillary Clinton gjennom valgkampen: At hun som utenriksminister i 2009 til 2013 utelukkende hadde brukt en privat e-postserver. Et klart regelbrudd, som har medført etterforskning og granskninger.

Og hun innrømmer selv at dette er en av de viktigste feilene hun gjorde.

– Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen. Det var mitt ansvar. Det hele ble presentert på en veldig negativ måte, og jeg klarte aldri å komme ut av det. Det stoppet aldri, sier hun.

En annen feil hun gjorde under valgkampen var å plassere halvparten av Donald Trumps velgere i «elendighetens bås». Hun stemplet halvparten av Trumps tilhengere som rasister, sexister, homofober, fremmedfiendtlige eller islamofober.

- Klå henne i skrittet

– Jeg syntes Trump oppførte seg på en beklagelig måte. Jeg syntes at mange av hans appeller til velgerne var beklagelige, sier hun under intervjuet.

Hun refererer til den muligens største Trump-skandalen under valgkampen: En video fra 2005 hvor Donald Trump snakker om hvordan man kan te seg rundt kvinner når man er rik og berømt – som ham selv:

KVINNEKRITIKK: Dette er en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer Vis mer

– Klå henne i skrittet. Du kan gjøre hva som helst, sier Trump i videoen.

– Det var et stort antall mennesker som ikke brydde seg. Det spilte ingen rolle for dem, sier Clinton om videoen i søndagens intervju.

Russisk innblanding

Clinton forteller også om sin frustrasjon over mangelen på fokus og reaksjon på russisk innblanding under presidentvalget. Rapportene ble utgitt under kampanjen, men tidligere FBI-direktør James Comey skal ha nektet å trekke oppmerksomheten til etterforskningen av mulige bånd mellom Trump-kampanjen og Moskva.

– Du hører aldri et ord om det. Og når han spurte meg seinere, sier han «vel, det var for nær valget». Hjelp meg å forstå det, jeg forstår det ikke, sier Clinton.

TAPTE VALGET: Hillary under sin konsesjonstale etter at Donald Trump vant presidentvalget. Foto: AFP PHOTO / JEWEL SAMAD
TAPTE VALGET: Hillary under sin konsesjonstale etter at Donald Trump vant presidentvalget. Foto: AFP PHOTO / JEWEL SAMAD Vis mer

Boka handler også om de små detaljene, skriver The Guardian:

«Morgenen etter valget kledde både jeg og Bill oss i lilla. Det var et nikk til tverrpolitisk samarbeid (blått pluss rødt blir lilla). Kvelden før hadde jeg håpet å takke landet kledd i hvitt», skriver Clinton i boka.

Morgenen etter valget hadde ektemannen Bill Clinton om og om igjen sagt til sine kone at han var stolt av henne. Til det la han nå til «det var en flott tale. Historien vil huske den,» skriver Clinton i boka.