- Jeg er flau. Jeg stolte på henne

Den tidligere barnevernslederen i Alvdal innrømmet i retten at hun burde ha varslet politiet om overgrepsfilmen.

SPURTE UT VITNET:  Aktor Iris Storås spurte i dag den tidligere barnevernslederen i Alvdal om hvorfor hun ikke varslet politiet da hennes venninne, den hovedtiltalte mora (46) fortalte henne om en film der stefaren forgrep seg på dattera. I forgrunnen står den tidligere barnevernslederen, i bakgrunnen er aktor Iris Storås. FOTO: MARIE MELGÅRD
SPURTE UT VITNET: Aktor Iris Storås spurte i dag den tidligere barnevernslederen i Alvdal om hvorfor hun ikke varslet politiet da hennes venninne, den hovedtiltalte mora (46) fortalte henne om en film der stefaren forgrep seg på dattera. I forgrunnen står den tidligere barnevernslederen, i bakgrunnen er aktor Iris Storås. FOTO: MARIE MELGÅRDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): I dag vitnet en tidligere leder i barnevernet i Alvdal i Nord-Østerdal tingrett.

Hun omtaler seg selv som venninne av den hovedtiltalte mora (46), og skal i over ett år før politiet ble varslet, ha visst om en overgrepsfilm funnet hos familien.

I 2007 fant mora en film som den hovedtiltalte stefaren (64) hadde glemt igjen i et videokamera da han forlot Alvdal til fordel for Spania.
Filmen viste et overgrep mannen begikk mot hennes datter.

Det var moren selv som fortalte den tidligere barnevernslederen om dette.

Stolte på henne Den tidligere barnevernslederen sa i retten i dag at hun stolte på at mora ville gå til politiet med filmen.

- Hun sa at hun skulle anmelde det. Neste gang jeg møtte henne spurte jeg henne igjen, og hun sa hun skulle gjøre det neste dag. Jeg møtte henne en tredje gang og da hadde det kanskje gått et år uten at det var blitt anmeldt, sa kvinnen i retten.

Aktor Iris storås spurte vitnet om hun tenkte på å anmelde videoen selv:

- Nei, og det er jeg veldig flau for! Jeg tenkte ikke på det før jeg var i politiavhør. Jeg burde ha gjort det. Jeg stolte på henne og har aldri tatt henne i løgn, fortalte den tidligere barnevernslederen i retten.
Kvinnen hadde sluttet som barnevernsleder da hun ble kjent med filmen. Hun fortalte i retten at hun i dag både er barnevernspedagog, miljøterapaut og healer.

- Helt uforståelig Hun understreket flere ganger at hun ikke kan forstå at den 46 år gamle mora skal ha utført overgrep mot sine barn:

- Det var ingen ting som tydet på at hun var noe annet enn en sliten, men veldig engasjert mor.

Hun tilbakeviste også at familiens hjem skal ha vært i dårlig forfatning:

- Det var et vanlig hus, med vanlig gardiner, blomster. Det var ikke fortrekte gardiner. Hun hadde den nydelige hagen. Det er helt uforståelig det som har skjedd, forklarte kvinnen.

- Ikke inhabil Den tidligere barnevernslederen fortalte også at hun advarte den overgrepstiltalte mora fra å innlede et forhold til sin ekssamboer:

- Jeg kjente ham ikke, men jeg visste at han var dømt for noe, utukt eller hva det var. Jeg hadde det med meg i bakhodet da hun ble forelska i ham, og gjorde henne kjent med dette, fortalte kvinnen.

Den overgrepssikta kvinnen skal ikke ha trodd på sin venninne.

Kvinnen var barnevernsleder i Alvdal kommuen i perioden 2000-2003.
Barnevernet var involvert i familien i årsskiftet 2000-2001.

Den tidligere barnevernslederen angir selv at hun ble venninne med den overgrepstiltalte mora rundt 2002, men hevder bestemt dette ikke fikk betydning for hennes jobb.

- Jeg følte meg ikke innhabil. Jeg kan sverge på at jeg ikke har unnlatt å gjøre noe selv om jeg er venninne, forklarte hun.

Måtte forklare seg med presse til stede I går var det uvisst om barnevernet i Alvdal skulle forklare seg med pressen til stede.

Fylkesmannen i Hedmark hadde vedtatt at barnevernet i Alvdal var fritatt fra sin taushetsplikt, men skulle avgi sine forklaringer uten pressen til stedet. Etter press fra Nord-Østerdal tingrett snudde fylkesmannen.

Tilsynsak Barnevernet i Alvdal har fått mye kritikk for sin behandling av overgrepssaken.
Politiet etterforsker og fylkesmannen har opprettet tilsynssak mot Alvdal kommune.

Fylkesmannen i Hedemark åpnet tilsynssak mot barnevernet i Alvdal, og ga barnevernet krass kritikk:

- Fylkesmannen konkluderer med at det er grunnlag for kritikk for betydelige mangler ved saksbehandlingen da saken første gang ble behandlet av Alvdal kommune i 2000 og 2001, het det i en pressemelding.

Ordfører i Alvdal, Olov Grøtting, har tatt dette til etterretning:
- Vi registrerer at fylkesmannen i sin tilsynsrapport retter til dels sterk kritikk mot barnevernets behandling av saken i en tidlig fase. Han er også tydelig på at behandlingen etter 2008 får et godt skussmål. Det tar vi til etterretning, sa ordfører Olov Grøtting i Alvdal kommune til NTB tildligere i januar.