FLAU: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Freddy de Ruiter er fra Arendal i Aust Agder. - Jeg er redd for at det ikke er noen tilfeldiget at det er mer av disse tankene i de områdene jeg kommer fra enn for eksempel på det sentrale østlandet, sier de Ruiter. Foto: © Mimsy Møller / Samfoto
FLAU: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Freddy de Ruiter er fra Arendal i Aust Agder. - Jeg er redd for at det ikke er noen tilfeldiget at det er mer av disse tankene i de områdene jeg kommer fra enn for eksempel på det sentrale østlandet, sier de Ruiter. Foto: © Mimsy Møller / SamfotoVis mer

- Jeg er flau over å komme fra en landsdel med den type politikere

Sørlending og stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) er opprørt over Hitler-kommentarene til bystyrerepresentanten i Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Det er skummelt at folkevalgte i den største byen på Sørlandet kan finne på å tenke disse tankene, sier de Ruiter til Dagbladet.

Tankene og ytringene han sikter til kommer fra bystyrerepresentant for Demokratene i Kristiansand, Oddfinn Pedersen.

Han sammenlignet nylig USAs president Barack Obama og Adolf Hitler på sin Facebook-side.

«Forgjengeren til Barack Hussein Obama. Knoppen slår snart ut i blomst. Sann mine ord!», skrev Pedersen over et bilde av Hitler.

Til Dagbladet sier Pedersen også at han tviler på at Obama forsvinner fra makta når presidentperioden hans utløper, og at han eventuelt fortsetter «som diktator».

- Flaut

- Dette er skummelt fordi det ligger noen undertoner her. Vi vet at det finnes enkeltpersoner som mener ting som dette. Men at såpass mange kan stemme på et parti som har slike representanter er det mest uhyggelige, sier de Ruiter, som er fra Arendal og representerer Aust-Agder på Stortinget.

- Jeg synes det er flaut å komme fra en landsdel med den type politikere, og flaut å komme fra en landsdel som stemmer inn slike politikere, sier han.

Han mener ikke det er tilfeldig at kommentarene kom fra en representant fra Sørlandet.

- Jeg er redd for at det ikke er noen tilfeldiget at det er mer av dette i de områdene jeg kommer fra enn for eksempel på det sentrale østlandet, sier de Ruiter.

- Det har nok historiske årsaker, der deler av den pietistiske tradisjonen har fostret slike holdninger, selv om det heldigvis gjelder de aller færreste, sier han.

- Må tas på alvor

Han mener at det er farlig å avfeie slike tanker som ren galskap.

- Vi må ta galskapen på alvor. Vi har hatt en tragedie i dette landet som kobler slike ekstreme tanker til politikk og religion. Dette er med på å skape verdier og holdninger som man kanskje ikke alltid skal avfeie som tøys og galskap, sier han.

- Denne mannen er tross alt folkevalgt. Det må være en del velgere som synes denne type tanker er besnærende.