Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er flau på vegne av Oslo. Byen framstår som ute av kontroll

Tidligere superspaner Johnny Brenna synes forholdene i hovedstaden er pinlige.

PROSTITUSJON: Dagbladet avslørte lørdag at prostitusjon og dopsalg foregår åpenlyst foran Stortinget og rundt Eidsvolls plass i Oslo hver kveld. Det har skapt sterke reaksjoner. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PROSTITUSJON: Dagbladet avslørte lørdag at prostitusjon og dopsalg foregår åpenlyst foran Stortinget og rundt Eidsvolls plass i Oslo hver kveld. Det har skapt sterke reaksjoner. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag skrev Dagbladet om sex- og dopsalget ved Stortinget i Oslo. Åpent salg av sex og dop blir flyttet til byens sentrum ved mørkets frambrudd. I tillegg har det vært en stor økning i antall gateran i Oslo denne høsten.

Johnny Brenna er tidligere anerkjent politispaner og har vært krimpolitisk rådgiver for Høyres Stortingsgruppe. Nå jobber han som prosjektleder for et tryggere uteliv i Oslo.

- Jeg vil si at jeg er flau på vegne av byen.  Rett og slett. Oslo framstår som ute av kontroll når det kommer til kriminalitet og uorden, sier Brenna til Dagbladet etter å ha lest om åpent sex- og dopsalget rett utenfor landets nasjonalforsamling.

Uakseptabelt I går kom Brenna hjem fra Gøteborg. En by han mener bør sammenlignes med Oslo, og som har en helt annen orden og struktur.

- Oslo blir mer og mer utrivelig. Noen sier man skal tåle å se elendighet, men det er måte på hvor mye uorden vi skal akseptere. En grense er nådd for lenge siden når det gjelder kriminalitet, trygghet og andre synlige ting, sier Brenna.

Han beskriver situasjonen i Oslo som uakseptabel. Selv er han ute og jobber på nettene med Salutt-prosjektet, og ser hvordan kriminaliteten har beveget seg mer og mer mot bykjernen.

- Jeg blir selv sextrakassert av de prostituerte. Det er tiggere overalt og folk som selger dop overalt. Man kan ikke gå et sted i sentrum uten å oppleve dette. I høst er det blitt en forverring i kjernen av sentrum, mener han.

Ikke greit Brenna er bekymret for denne utviklingen, og er redd for hvilket inntrykk besøkende vil få av byen.

- Jeg lurer virkelig på hva turistene tenker når de kommer til denne byen her. Uorden er veldig synlig i den delen vi ønsker å vise fram for turister og publikum, og selve presentasjonsområdet for Oslo. Dette foregår ikke i en krok i en mørk vei, sier han.

-  Jeg tror ikke folk synes det er greit. Verken politikere eller politiet. Selv om de sier det er en trygg by, så er det som foregår nå langt over det akseptable, sier Brenna.

- Sexarbeidere må få muligheter Sexarbeider Hege Grostad har tidligere gått ut og kritisert både sexkjøpsloven, som forbyr å kjøpe sex, og hallikparagrafen, som gjør det umulig å selge sex innendørs.

PÅ ALVOR: Johnny Brenna tror politi og politikere i Oslo nå virkelig tar kriminalitet og uorden på alvor. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
PÅ ALVOR: Johnny Brenna tror politi og politikere i Oslo nå virkelig tar kriminalitet og uorden på alvor. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer

I går uttale Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til Dagbladet at det bør vurderes å forby både kjøp og salg av sex.

Dette er Grostad sterk motstander av, og mener det må finnes et marked med trygge vilkår.

- Alle typer henvendelser på gata kan være irriterende. Hvis det ikke er ønskelig at sexarbeidere skal jobbe utendørs, bør man oppheve forbudet mot å jobbe innendørs. Dessuten må man tillate markedsføring på nett. Dette oppnås ved å oppheve hallikparagrafen §202, sier Hege Grostad.

Hun mener at det finnes gode alternativer dersom man ønsker å regulere innendørs og utendørs sexsalg.

- Vi kan ganske enkelt tillate salg av seksuelle tjenester i avgrensede bydeler, dersom man anser det som problematisk å tillate det hvor som helst, sier Grostad.

ENKEL LØSNING: Sexarbeider Hege Grostad er sterk motstander av sexkjøpsloven. - Vi kan ganske enkelt tillate salg av seksuelle tjenester i avgrensede bydeler, dersom man anser det som problematisk å tillate det hvor som helst, sier Grostad. Foto: Jacques Hvistetendahl / Dagbladet
ENKEL LØSNING: Sexarbeider Hege Grostad er sterk motstander av sexkjøpsloven. - Vi kan ganske enkelt tillate salg av seksuelle tjenester i avgrensede bydeler, dersom man anser det som problematisk å tillate det hvor som helst, sier Grostad. Foto: Jacques Hvistetendahl / Dagbladet Vis mer