- Jeg er for farlig

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland har ennå ikke bestemt seg for om hun skal fortsette som leder eller gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Landsstyretalen blir nok skrevet natt til i morgen. Nå har jeg fått mange innspill og har hatt en del samtaler. Jeg skal ha én samtale til. Men så er det opp til meg å ta avgjørelsen, sier Svarstad Haugland.

I går fikk hun rapporten fra KrFs «havarikommisjon», der kritikken mot henne skal være massiv. Om kvelden var hun gjest og intervjuobjekt i en «vandrekveld» i Mortensrud kirke i Oslo.

Og overfor de frammøtte i kirken sa hun at hun ofte ber til Gud om veiledning, men sjelden i forhold til enkeltsaker.

- Nå til fredag er jeg opptatt av at jeg har en indre trygghet på det jeg gjør. Jeg har ikke svaret i dag, jeg har ikke bestemt meg. Det er helt sant, sa Svarstad Haugland.

- Tas hardere

En åpenhjertig KrF-leder sa at hun tror hun blir herset med i media fordi hun er for farlig og utfordrer normen for KrF-ledere.

- En KrF-leder skal helst være mann, ha hjemmeværende kone, ha flere barn, helst være avholdsmann og litt mørkemannsaktig. Men slik er ikke jeg. Jeg har jo blant annet lagt fram den mest radikale likestillingsloven vi har hatt. Jeg passer ikke inn i det mønsteret en KrF-leder skal ha. Jeg blir tatt hardere fordi jeg er for farlig, sa Svarstad Haugland.

Overfor Dagbladet understreket hun er at det ikke er holdningene til henne i partiet eller i Kristen-Norge hun sikter til, men mediebildet.

Tror på forbønn

Til utspørrer Stig Fossum sa KrF-lederen at hun takler det voldsomme presset fordi hun får god støtte fra familie, venner, nettverk og fellesskapet på jobben.

- Du blir jo sabla sjølsentrert da, så det er nødvendig å snakke ut, sa KrF-lederen, og understreket betydningen av forbønn:

- Jeg tror personlig på forbønn, og jeg tror ikke jeg hadde taklet dette hvis jeg ikke hadde visst at jeg har en skare av folk som står bak meg i forbønn, sa Svarstad Haugland.

Fossum spurte om KrF-lederen ser på livet som en vandring.

- Nei, jeg er ikke så filosofisk anlagt. Jeg tenker ikke så mye på det, sa Svarstad Haugland.

Om hun lengter til himmelen?

- Har det for godt

- Vi i den gode del av verden har det for godt til å lengte til himmelen. Jeg lengter ikke til himmelen. Jeg vil jo dit en gang, men det får komme når det kommer. Jeg er ikke så opptatt av det, sa hun.

TELLER PÅ KNAPPENE: KrF-lederen Valgerd Svarstad Haugland har ikke bestemt seg for hva hun skal si til landsstyremøtet i KrF i morgen: Skal hun gå av eller skal hun fortsette? I går kveld var hun hovedgjest under en vandring i Mortensrud kirke i Oslo.