Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er for svær i kjeften

Han var langtfra edru da han sa ja til sjefjobben i Glamox, men Christian Thommesen er i ferd med å ta lampeprodusenten fra steinalder til cyberspace med stor bravur. I mellomtida stiller han på barrikadene for framtidas bedrifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er så pretensiøs at jeg mener at jeg er en av representantene for alle som vil etablere nye bedrifter i åra som kommer. Det er i hvert fall altfor få som taler de ufødte bedriftenes sak. Jeg tar sjansen på å legge meg ut med ganske mange. Jeg gleder meg.

Det siste året er Thommessen blitt en av regjeringens mest etterspurte, og sitter i ikke mindre enn tre regjeringsoppnevnte utvalg.

Avhengig av bygda

I Forum for økt verdiskapning var han en av pådriverne for den omstridte Econ-rapporten som ble lagt fram i forrige uke. Den konkluderte blant annet med at politikerne må konsentrere seg om å fjerne hindringer og reguleringer for etablerere, framfor å fortsette dagens nærings- og distriktspolitikk hvis velferdsstaten skal bestå om 20 år. 800000 nødvendige nye arbeidsplasser vil oppstå i privat konkurranseutsatt sektor, men bare hvis forholdene legges til rette.

- Vil du legge ned Distrikts-Norge?

- Nei, for faen. Vi er en av Norges større distriktsarbeidsgivere, og i fjor ansatte jeg 125 mann i Møre og Romsdal. I tillegg har jeg satt alle penga mine i Glamox. Mitt liv avhenger av Distrikts-Norge. Men det å insistere på gamle privilegier er distriktenes verste fiende. En god næringslivsleder gir blaffen i overføringer, vil mye heller slippe alle reguleringene og hindringene. Gammelkommunistene i Senterpartiet må senke guarden. Med de nasjonale utfordringene vi står overfor, har vi ikke de politikerne vi fortjener. Det er for mange lærere på Stortinget. Ikke et vondt ord om lærere, men når vi står overfor så fundamentale problemer som nå, må de søke råd.

Krever plass

Christian Thommessen tar mye plass. Ikke så mye på grunn av sine 198 centimeter eller fordi han i morsarv har fått franske armer han liker å bruke når han snakker. Men han har en intensitet som krever - og får - rom.

- Er det som Venstre-mann og rådgiver for Sponheim du regner med at politikerne fra alle partier vil lytte til deg?

- Jeg er ikke Venstres mann, det er lillebror som er det. Derimot er jeg rådgiver for regjeringen og Sponheim gjennom de fora jeg er medlem av. Jeg er en politisk frirytter. Jeg har stemt Venstre de to siste gangene, men det er slett ikke sikkert at jeg stemmer Venstre til høsten.

Jappestempel

- Hvorfor huskes du bedre enn andre som superjappen fra 80-tallet?

- Helt ærlig synes jeg alltid det der har vært veldig urettferdig. Jeg var høy, pen, verbal og holdt en høy profil, men jeg var aldri blant dem som drakk champagne på Barock.

- Men du var da Young, Aspiring og Professional i børsballongen Media Vision?

- Den amerikanske YAP-en har jeg ikke problemer med. Men i Norge ble japp noe av det mest vulgære jeg kan tenke meg. Jeg står for det jeg gjorde i Media Vision, selv om det er klart at jeg gjorde mange tabber. Å være 26 år og administrerende direktør for et børsnotert selskap er en dårlig idé.

Han kom seg ut av Media Vision med noen uvenner og noen millioner i lomma før børsboblen ble fusjonert med VIP Scandinavia, som seinere gikk dundrende konkurs. Men i første omgang var penga en dårlig trøst.

- Jeg var død, utstøtt i norsk næringsliv. Ingen ville ta i meg. Skiftet kom da jeg fikk jobb i Hydro. Det var bare en liten sjefsstilling, men avgjørelsen gikk helt opp til Torvild Aakvaag, generaldirektøren. Det sier mye om hvor kontroversiell jeg var. Jeg har mye å takke Aakvaag for.

Til topps i IBM

I Hydro steg han raskt i gradene, og med suksess-stempel i panna bar det direkte over til sjefsstolen i IBM Norge, før IBMs Europa-ledelse i Paris kallet. Både i Hydro og i IBM Norge ble store snuoperasjoner gjennomført med resultater både sjefer og eiere nikket anerkjennende til. En haug med sjefer som fikk sparken nikket ikke.

- Jeg har skiftet ut 150 ledere, men jeg har til gode å miste en eneste nøkkelmedarbeider. Ikke en eneste baby er blitt helt ut med badevannet.

- Jeg savner mor, sier han plutselig. - Veldig. Hun var en dronning, sier han og ser ned.

- Vet du, da hun døde var jeg på sykehuset sammen med søsteren min. Vi satt og holdt henne i flere timer etter at hun døde. Da Dagsrevyen meldte at Annette Thommessen var død, lå hun mellom oss mens vi så på. Jeg tror hun ville vært fornøyd med det ettermælet hun har fått. Det er jeg veldig takknemlig for.

- Hvor er du når du er 60?

- Jeg ville bare være halvparten av den mann jeg håper å bli hvis det eneste jeg har fått til er å modernisere og forandre noen større bedrifter og har fått noen titalls millioner på konto. Mange mente jo det var et dramatisk skritt ned da jeg overtok Glamox etter å sittet i Europa-ledelsen i IBM med 3000 ansatte. Karrieremessig var det ikke så mange jobber som fristet i Norge. Men da døtrene mine begynte å krangle på fransk, ville jeg hjem til Norge. Jeg ville finne et selskap som var dårlig drevet, for å få en fair share selv, og jeg ville ta med meg det jeg har lært i IBM hjem til Norge. Så jeg sendte hjem noen følere til Norge. Jeg deltok i 60-årsdagen til Ralph Høibakk på hytta til Herman Mehren i Nordmarka. Der satt jeg ved siden av Svein Jacobsen, styreformann i Glamox. Halv to om natta var vi blitt ganske skeive, da han sier til meg: Kunne duuu tenke deg Glamoxsch?

Mirakelgutt

Kapital beskriver det han har gjort i lys- og varmeprodusenten Glamox som «intet mindre enn et mirakel: På bare ett år har han forvandlet en skakkjørt og demoralisert underskuddsbedrift til en strømlinjeformet pengemaskin,» skrev Kapital for noen uker siden og konkluderte med at Thommessen ligger an til en gevinst på 100 millioner når industribedriften er ferdig snudd. Thommessen stritter ikke imot regnestykket.

- Du har vært nevnt som kandidat til å overta sjefsstillingen i TV2?

- Jeg har aldri fått noe tilbud, men det er uaktuelt. Jeg har en mer interessant jobb i dag. Hadde jeg blitt spurt om å overta i NRK, hadde det vært noe annet. Men Einar har gode år igjen og jeg har 1300 ansatte som ser lyset. Det går man ikke fra, uansett hvor attraktivt alternativet er. Jeg står bi.

- Tre år?

- Garantert! Einar Førde er for øvrig en utrolig flott fyr. Han er en av de få jeg kjenner som er mer rappkjefta enn meg selv.

- Fem år?

- Jeg har som prinsipp aldri å legge planer for mer enn tre år av gangen. Men når folk er grå i trynet når du kommer er det et privilegium å få være med å snu det grå til håp. It makes me tick. Det å ansette 125 mann i Møre og Romsdal, det betyr noe for meg.

PENGEMASKIN: Christian Thommesen har snudd Glamox på ett år. Han ligger an til en gevinst på 100 millioner når snuoperasjonen er ferdig.