Skulle føde på ABC-klinikken:

- Jeg er forbanna

Gravide Madeleine Solheim Johnsen (34) får ikke lenger føde der hun ønsker. Nå er de siste ukene før termin preget av usikkerheter.

SINT: Gravide Madeleine Solheim Johnsen raser over at ABC-klinikken skal legges ned, og veit ikke hvor hun nå skal føde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SINT: Gravide Madeleine Solheim Johnsen raser over at ABC-klinikken skal legges ned, og veit ikke hvor hun nå skal føde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke rart at kvinner ikke føder mer i Norge, sier Madeleine Solheim Johnsen (32) fra Ås til Dagbladet.

Johnsen er gravid i uke 32 og har termin 27. mars. Men fødselen som skulle bli en trygg og god fødsel på ABC-klinikken, er nå forbundet med usikkerhet og frustrasjon.

Tirsdag kom nemlig beskjeden fra Kvinneklinikken om at ABC-klinikken ved Ullevål sykehus legges ned permanent 4. mars, etter å vært nedleggingstruet i lang tid.

Begrunnelsen er blant annet at Oslo universitetssykehus (OUS) må spare penger.

- Jeg er forbanna, og føler meg ikke særlig prioritert. Vi har et fødetilbud som ikke er skalert for dagens kvinner, og i hvert fall ikke for flere fødsler, sier Johnsen.

ABC-klinikken er landets mest kjente fødested for medikamentfrie fødsler og har vært i drift i 25 år.

Lav fødselsrate

Fødselsraten i Norge er lav, og politikere har flere ganger oppfordret nordmenn til å få å flere barn.

Tidligere statsminister Erna Solberg sa blant annet at det fødes for få barn til at den norske velferdsmodellen kan videreføres, i sin nyttårstale i 2019.

Johnsen sier hun blir provosert, fordi hun mener at det ikke tilrettelegges for dette.

- Vi går helt feil vei. De legger ned trygge klinikker, det er ikke nok barnehageplasser, du kan måtte ta ulønnet permisjon.

- Ønsker du deg en økning i kapasitet, så må du skalere tilbudet opp til en økning. Her kuttes det forbi beinet.

PROVOSERT: Madeleine Solheim Johnsen blir provosert. Hun får ikke født hvor hun ønsker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PROVOSERT: Madeleine Solheim Johnsen blir provosert. Hun får ikke født hvor hun ønsker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Føles helt jævlig

Det er cirka to måneder til Johnsen har termin, ei tid hun gjerne skulle ha brukt på å slappe av før fødsel.

Isteden undersøker hun andre klinikker eller muligheten for hjemmefødsel, til tross for at hun ville følt seg sikrere med helsepersonell rundt seg.

- Dette gir meg en stor usikkerhet, i en høygravid tilstand, sier Johnsen.

Usikkerheten preger 34-åringen.

- Det føles helt jævlig og jeg unner ingen dette. Hvis noen fra utlandet ringer meg og spør om det er fett å føde i Norge, så er svaret nei.

Gledet seg

Johnsen venter sitt andre barn. Det første barnet ble født i mai 2020, midt i corona.

Det førte til at barnefaren bare fikk være med barnet i en time etter fødselen, og gikk glipp av de første seks dagene av sønnens liv, forteller Johnsen.

- Jeg var alene og ble rett og slett utslitt. Det har preget meg i lang tid etterpå, både i perm og nå.

Derfor hadde hun et sterkt ønske om å gjøre neste fødsel så trygg som mulig, og søkte seg til ABC-klinikken. Hun så fram til bedre fødsel for seg selv, barnefaren og den nye babyen.

- Jeg er skattebetaler, jeg stemmer på partier som proklamerer at de skal ta vare på velferdsmodellen, og det opplever jeg ikke at skjer i det hele tatt. Tvert imot.

Johnsrud mener at nedleggelsen øker mistilliten mot systemet.

- Jeg synes det er respektløst, sier hun.

Mener det prioriteres feil

Flere politikere raste da beskjeden om nedleggelsen kom, deriblant stortingsrepresentant og partileder i KrF, Olaug Bollestad. Hun omtalte beslutningen som «galskap», overfor Dagbladet.

Bollestad stilte også på NRKs radioprogram «Politisk Kvarter» onsdag morgen, i debatt med Cecilie Myrseth (Ap), nestleder i Stortingets Helse- og omsorgskomité.

Bollestad var også der sterkt kritisk til nedleggelsen.

- De nedprioriterer det som er best for kvinner. Man prioriterer penger og ikke det pasienten trenger mest, sa Bollestad.

KRITISK: Olaug Bollestad reagerer sterkt på at ANC-klinikken legges ned. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
KRITISK: Olaug Bollestad reagerer sterkt på at ANC-klinikken legges ned. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- 1100 færre fødsler

Myrseth svarte med at man er nødt til å kutte i kostnadene på grunn av lønns- og prisstigninger. Hun sa også at de er nødt til å prioritere kutt ut ifra behovet og antall fødsler.

- I Oslo er det 1100 færre fødsler, så da mener vel de at dette er det minst sårbare kuttet for fødekvinner, sa Myrseth.

Nestlederen poengterte også at bare 3,5 prosent av fødende kvinner i Oslo bruker ABC-klinikken, og at de derfor er nødt til å prioritere fordi man har knappe ressurser.

Bollestad reagerte på dette.

- Selv om det bare er tre-fire prosent, så handler det om kvinners liv, sa Bollestad.

NYTTÅRSTALE: Statsminister Erna Solberg holdt sin sjette nyttårstale 1. nyttårsdag fra statsministerboligen. Der snakket hun varmt om familien, og hvor viktig det er at det fødes flere barn i Norge. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

Etterlyser krisepakker

Madeleine Solheim Johnsen, som er en av de fødende kvinnene som tenkte seg til ABC-klinikken, stiller seg kritisk til at det ikke bevilges nok penger til å beholde og forbedre fødetilbudet.

- Hvis politikerne synes det er forferdelig, så lurer jeg på hva som skal til før det kommer en krisepakke på bordet, sier Johnsen.

IKKE PRIORITERT: Madeleine Solheim Johnsen føler ikke at gravide kvinner er prioritert i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE PRIORITERT: Madeleine Solheim Johnsen føler ikke at gravide kvinner er prioritert i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Arbeiderpartiet har kommet med flere lovnader om at de vil styrke fødetilbudet, og sier selv at det er fordi det i lang tid har blitt ropt varsko om utviklingen i Norge.

Johnsen mener derfor at man må stille ledelsen til ansvar.

- Enten må de komme med noe penger på bordet eller så må vi hive ut ledelsen. Hvis ikke er politikken et spill for galleriet, når de uttaler seg i media. Handling må til, sier Johnsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer