- Jeg er forberedt. Det vil være som å være inne på et femstjerners hotell

Før gruvearbeiderne heises opp, fires Patricio Sepúlveda Muñoz ned.

TESTER KAPSELEN:  Chiles gruveminister Laurence Golborne prøver den spesialdesignede kapselen som skal fires ned i gruven for å hente opp de fangede arbeiderne. Foto: AFP PHOTO/Ariel MARINKOVIC
TESTER KAPSELEN: Chiles gruveminister Laurence Golborne prøver den spesialdesignede kapselen som skal fires ned i gruven for å hente opp de fangede arbeiderne. Foto: AFP PHOTO/Ariel MARINKOVICVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):  - Mot har jeg nok av. Jeg har så mye at jeg kan gi det bort. Jeg kan selge det. Patricio Sepúlveda Muñoz (38), mangler tilsynelatende ikke selvtillit. Og godt er det. Natt til onsdag får han testet nervene så det holder:

For at de 33 gruvearbeiderne som er fanget under jorda i Chile skal kunne hentes opp under trygge forhold, må Muñoz først fires ned under bakken. Natt til onsdag tar han turen 630 meter ned under jorda gjennom en 60-70 centimeter bred sjakt i et lite stålbur.

- Jeg er forberedt. Det er ikke noe problem. Det blir som å være inne på et femstjerners hotell, sier han til The Times.

Kan bli førstemann ned Muñoz tilhører det chilenske politiets elitegruppe GOPE. Det er enten han, et medlem av den chilenske hæren eller en ansatt i det statlige gruveselskapet Codelco som skal være første person ned til gruvearbeiderne. Den endelige avgjørelse er ikke tatt enda.

Muñoz sier han har tenkt nøye gjennom hvordan han vil hilse på gruvearbeiderne som kun har sett hverandre i to måneder.

- Først må man gi dem noen oppmuntrende ord.  Man må gi dem støtte slik at de blir trygge på at alt skal gå bra og får troen på at de skal komme ut i live, sier han.

I tillegg til redningsarbeiderne skal også sykepleiere fires ned i gruva. Her vil de foreta en foreløpig helsesjekk på arbeiderne. Deretter skal arbeiderne, under redningsmennenes tilsyn, spennes inn i den 53 centimeter brede kapselen som som skal ta dem opp i dagslyset.

De roligste først Kapselen er utstyrt med oksygen, LED-lys, kommunikasjonssystem og en fluktluke i golvet i tilfelle den setter seg fast. Hver tur opp er ventet å ta 1,5 time. De roligste gruvearbeiderne sendes først opp.

- Resten må roe seg slik at de ikke blir nervøse av stresset. Når de er i roligere tilstand kan de gjennomføre oppstigningen, sier Sepúlveda Muñoz.

Flere redningsarbeidere vil etterhvert fires ned med den tomme kapselen, etter hvert som de første blir slitne.

- Tanken er at redningsmennene skal følge dem hele tiden og støtte dem psykologisk. Hvis de er alene vil det kunne bli et traume, og det kan oppstå panikk, sier han.

Sepúlveda Muñoz har stor tro på at redningsaksjonen skal gå fint. I flere uker har de trent på aksjonen i en nærliggende gruve.

- Vi har simulert opp-og nedstigningen med kapselen hver dag. Vi forbereder oss på alle eventualiteter.

INNESPERRET I 67 DAGER:  Natt til onsdag skal de innesperrede gruvearbeiderne endelig hentes opp. Foto: EPA/GOVERNMENT HANDOUT
INNESPERRET I 67 DAGER: Natt til onsdag skal de innesperrede gruvearbeiderne endelig hentes opp. Foto: EPA/GOVERNMENT HANDOUT Vis mer