Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er forberedt på å måtte gå av

Kjell Magne Bondevik er forberedt på at vårens budsjettkrangel ender med regjeringskrise. Og hans avgang som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOKKE (Dagbladet):

I går tok statsministeren seg tid til å møte partivenner på Gjennestad Gartnerskole i Stokke i Telemark. Flere hundre KrF-ere møtte opp for å høre Bondeviks 1. mai-tale, der han varslet nye tiltak mot ledigheten. Men først og fremst manet han opposisjonspartiene til samarbeid om revidert nasjonalbudsjett.

- Det er på tide at alle legger partitaktiske hensyn til side slik at vi sammen kan finne de beste løsningene, sa Bondevik.

Usikker

- Tror du at du fortsatt er statsminister når behandlingen av revidert nasjonalbudsjett er ferdig i neste måned?

- Jeg vet ikke om jeg fortsatt er statsminister da. Jeg håper vi kommer gjennom denne våren, men jeg har et avslappet forhold til det, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

Han understreker at situasjonen er alvorlig. Og det som avgjør regjeringens skjebne, er at Stortingets opposisjon ikke sprenger de økonomiske rammene.

- Det viktigste regjeringen kan gjøre for å bekjempe ledigheten, er å fjerne årsakene til arbeidsløsheten. Derfor må det vedtas ansvarlige rammer for revidert nasjonalbudsjett som sikrer dette. Lav rente og kronekurs er hovedoppskriften for lavere arbeidsløshet, sier Bondevik.

Uten å si det rett ut ligger det i lufta at han ikke kan akseptere at opposisjonspartiene sprenger de økonomiske rammene under behandlingen av revidert budsjett.

- I 1997 anklaget daværende statsminister Thorbjørn Jagland KrF og de andre sentrumspartiene for uansvarlig overbudspolitikk. Forstår du nå hva Jagland mente?

- Det er mange ting som er forskjellige mellom nå og 1997, men ja, i den siste tida har jeg tenkt en del på det Jagland sa den gangen.

Barnehageinvitt

Bondevik inviterer også opposisjonen til samarbeid om barnehagesaken.

- Jeg utfordrer til samarbeid og helhetstenkning. De mange tusen som ennå ikke har fått barnehageplass, fortjener et stortingsvedtak som gir full behovsdekking forkjørsrett. Samtidig vil vi selvsagt bidra til at foreldrebetalingen trappes gradvis ned, i første omgang til 2500 kroner måneden, sa Bondevik i sin tale.

- Tror du opposisjonen er fornøyd med dette?

- Jeg tror fortsatt det er mulig å komme fram til en avtale med opposisjonen. Men det forutsetter at partiene på Stortinget møter til forhandlinger med et åpent sinn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media