- Jeg er forberedt på habilitetssaker

Sylvi Listhaug vil ikke kommentere om hun har jobbet for landbruks- og matinteresser mens hun var i First House - men regner med habilitetskonflikter.

FORBEREDT PÅ HABILITETSBRÅK: Landbruksminister Sylvi Listhaug, som ikke vil si hvem hun tok oppdrag for som rådgiver i PR-byrået First House. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
FORBEREDT PÅ HABILITETSBRÅK: Landbruksminister Sylvi Listhaug, som ikke vil si hvem hun tok oppdrag for som rådgiver i PR-byrået First House. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landbruksminister Sylvi Listhaug nekter å utlevere lista over hvem hun hadde som kunder da hun jobbet i PR-firmaet First House. Dagbladet har spurt statsråden konkret om hun har hatt landbruks- eller matinteresser på kundelista. Det vil ikke statsråden kommentere.

- Da jeg skrev under på kontrakten med First House, skrev jeg også under på at jeg ikke skal gjøre kjent hvem jeg har hatt som kunder. Men det er viktig å si at det kan komme saker der jeg må vurdere min habilitet. Det vil jeg vurdere selv. Hvis jeg er usikker, vil jeg konferere med min departementsråd. Hvis jeg fortsatt er usikker, vil jeg rette en forespørsel til justisdepartementets lovavdeling, sier landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) til Dagbladet.

- Kan du kommentere hvilke bransjer du har jobbet for?

- Nei, det ligger i min avtale at jeg ikke kan gjøre det. Men jeg er opptatt av å opptre ryddig og vil ha fokus på habilitet. Jeg er vel klar over at det kan oppstå saker der jeg er inhabil. Jeg vil heller erklære meg inhabil en gang for mye enn en gang for lite, sier Listhaug.

- Har du allerede blitt habilitetesvurdert?

- Jeg vil ikke kommentere det. Men det vil bli tatt grundige runder på det.

- Vil du da la offentligheten få innsyn i det?

- Det må jeg komme tilbake til. Jeg må undersøke hvilket regelverk som gjelder.

- Er åpenhet viktig for deg?

- Jeg er opptatt av åpenhet, men jeg har jobbet i et firma og underskrevet en avtale. Slik er det også i andre bransjer, sier Sylvi Listhaug.

Bakgrunnen for saken er at landbruksministeren kommer rett til landbruksdepartementet fra lobby-jobb i PR-byrået First House, som ifølge Dagens Næringsliv blant annet har matvarekjedene Rema 1000 og Coop som kunder. Rema 1000 har brukt First House i kampen mot et innkjøpssamarbeid mellom NorgesGruppen og Ica.

Coop sier at de ikke har hatt Listhaug som rådgiver. Rema 1000s kommunikasjonssjef, Mette Fossum Beyer, vil ikke kommentere hvem de har brukt.