- Jeg er fornøyd

Lisbeth Berg-Hansen er stolt over utviklingen innen norsk fiskeoppdrett.

- STOLT: Lisbeth Berg-Hansen er fornøyd med at tallene for produksjon, konsum og eksport peker oppover, og med at departementet har «stålfokus» på problemene i oppdrettsnæringa. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
- STOLT: Lisbeth Berg-Hansen er fornøyd med at tallene for produksjon, konsum og eksport peker oppover, og med at departementet har «stålfokus» på problemene i oppdrettsnæringa. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fiskeriministeren er glad for at konsum, produksjon og eksport av fisk har gått opp i hennes sin tid som fiskeriminister.

- Ja, det er jeg. Det tyder på at vi nordmenn tar med oss de rådene vi får, og at sjømatnæringa har oppdaga at hjemmemarkedet er et godt marked, når det ellers er krevende å være sjømateksportør.

- Samtidig viser vår gjennomgang at miljøproblemene er store. Hva tenker du om det?

- Rapporten fra fagfolkene viser at utslippene av næringssalter ikke er et problem, det er jeg glad for. Når det gjelder medisin, skulle jeg ønske at vi brukte null, men når man driver med produksjon av biologisk materiale, vet man at det finnes sykdom. Det jeg er opptatt av er at man bruker forskjellige medikamenter. En ting er trøbbel med sykdom og lus, noe annet er resistens. Det største trendskiftet er likevel at man bruker mange nye metoder for å håndtere lus.

- I vinter sa Stortinget at havbruksforvaltninga har brutt med deres forutsetninger, hva synes du om det?

- Jeg er veldig fornøyd med Riksrevisjonens rapport. Den pekte på det samme som vi har pekt på gjennom flere år og som vi har jobba med. Arbeidet vårt har gått framover.

- Du er fornøyd selv om det finnes store miljøproblemer?

- Ja, igjen, det at vi har stålfokus på lus viser at dette ikke er et arbeid du kommer i mål med over natta. Lakselusa blir aldri utrydda, den er en naturlig del av økosystemet. Det betyr at man må håndtere den på bedre måter.

- Hva er viktigst, villaks eller oppdrettslaks?

- Vi har et spesielt ansvar i forhold til villaksen som miljøministeren tar. Jeg er helt sikker på at villaks og oppdrettslaks fortsatt vil leve side om side.

- Du har tjent gode penger på oppdrett disse årene. Er du fornøyd?

- De tallene har ikke jeg i hodet, men det er godt kjent at jeg har vært fiskeoppdretter i siden 1985. Jeg er veldig glad for og stolt av den lille bedriften, som i dag er blitt til en bedrift med rundt 200 ansatte. Det handler om framtidstro og kjærlighet til hjemstedet, et eventyr som jeg tror er umulig å skjønne for folk som ikke bor på sånne små rare plasser som jeg.

- Hvordan har du opplevd det at dine roller som både eier og minister blir problematisert?

- Jeg har stor respekt for medias rolle i passe på oss som toppolitikere. Den dagen jeg bryter habilitetsregelverket, er det grunn til å bruke mange sider på det. Men fra dag én har jeg vært veldig bevisst på at jeg har det eierskapet og noen styreverv som har gjort at jeg må passe på ekstra nøye. Da jeg kom inn i departementet, lagde justisdepartementets lovavdeling en grundig gjennomgang av min situasjon som jeg bruker som en rettesnor. Jeg har laget et kart over mine og mine søskens eierinteresser og styreverv slik at det skal ringe varsellamper. Da må Trond Giske steppe inn.

- Norge skal bli enda større på sjømat?

- Ja, det skal vi. Vi er verdens nest største fiskeeksportør i dag. Når vi tar med havområdene, er vi det 15. største landet i verden. Når FN sier at mer av maten må komme fra havet, da skal Norge stille opp.

- Kostholdsrådene for fisk ble nylig endret. Kommer du til å videreformidle presiseringen om maks to måltider fet fisk i uka?

- Absolutt. og den presiseringa var heilt grei, basert på faglige råd.