Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ført bak lyset

Berit Kjøll, statens kvinne i Aker, føler seg lurt og angriper selskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Berit Kjøll, statens kvinne i Aker, går til angrep på Aker ASA, etter at selskapet gikk ut og sa at hun var blitt grundig orientert om de omstridte Aker Solutions-transaksjonene.

Aker gikk etter Sylvia Brustads pressekonferanse i dag ut og fortalte at de hadde informert Kjøll 24. mars om de planlagte transaksjonene i en 27 sider lang redegjørelse. Den inkluderte, ifølge Aker, blant annet konklusjonen om at det ikke ville være nødvendig med generalforsamling i Aker Solutions, noe Brustad i dag mener gjør transaksjonene ugyldige.

Ifølge Aker informerte Kjøll så representanter for Nærings- og handelsdepartementet dagen etter, og sendte en epost samme dag.

«Hei Bengt,
Takk for tilsendt materiale.
Orienterte som avtalt NHD i dag. Fremdrift, omfang og prosess. Jeg sa at det vil bli gitt en kort orientering i etterkant av generalforsamlingen AHAS mandag, håper det går greit. For øvrig var mottagelsen positiv.
Mvh Berit:-)»

- Hun ba om å få grundig dokumentsjon, fordi hun skulle redegjøre for saken for departementet, sa
konserndirektør i Aker Geir Arne Drangeide til Dagbladet.no tidligere i kveld.

Kjøll kaller nå Drangeids framstilling uriktig og «en grov forvrengning av sakens fakta».

«Bevisst siling»
Hun mener også det foregikk «bevisst siling av informasjon» i prosessen fram mot salget.

- Etter min mening er styret i Aker Holding AS ført bak lyset, ved at saken ble lagt frem som en orienteringssak kombinert med forsikringer som viste seg ikke å stemme, skriver Kjøll i pressemeldingen.

Hun bekrefter at hun mottok det hun kaller en beskrivelse av transaksjonen 24. mars, men at orienteringen var ledsaget av forsikringer om at alle formaliteter ble ivaretatt og at transaksjonen ble gjennomført i henhold til gjeldende avtaler.

- Disse forsikringene stolte jeg på. Det som skjedde i dagene etterpå, da nyheten traff markedet og det totale bildet av transaksjonene kom for en dag, fortalte meg at det ikke var dekning for de forsikringene jeg hadde fått fra Aker tidligere i uken , skriver Kjøll.

Nytt svar fra Brustad

Nærings- og Handelsdepartementet har også gått ut med en ny pressemelding, som svar på Akers utspill.

— I et ordinært møte med statens styrerepresentant 25. mars snakket Berit Kjøll blant annet om Aker Oilfield Services. Dette var en transaksjon som allerede var offentlig kjent etter Akers kvartalspresentasjon 24. februar, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i meldingen.

Kjøll sier at hun på grunn av innsidereglementet bare kunne gi regjeringen en overordnet orientering om det planlagte salget av Aker Oilfield Services, som allerede var offentlig kjent.

Brustad sier at Kjøll ikke orienterte om pris eller andre vilkår.

— De andre transaksjonene ble vi først informert om 30. mars. Da fikk vi en overordnet orientering. Det vil si at vi heller ikke da fikk informasjon om pris eller andre vilkår, sier Brustad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media