- Jeg er fortsatt livredd for ham

Det forklarte den gråtkvalte 25-årige kvinnen om den overgreptiltalte baskettreneren i retten.

FORSVARER MANNEN: Johnny Veum (t.h.) og Bendik Eckbo forsvarer mannen som i Oslo tingrett mandag er tiltalt for seksuelle overgrep mot 14 kvinner. - Jeg var 16 år og en veldig liten jente inni meg. Jeg var redd for at jeg ikke ville blitt trodd, sier en av kvinnene. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
FORSVARER MANNEN: Johnny Veum (t.h.) og Bendik Eckbo forsvarer mannen som i Oslo tingrett mandag er tiltalt for seksuelle overgrep mot 14 kvinner. - Jeg var 16 år og en veldig liten jente inni meg. Jeg var redd for at jeg ikke ville blitt trodd, sier en av kvinnene. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 35 år gamle baskettreneren som står tiltalt for voldtekt og voldtektsforsøk mot 14 kvinner, nektet tidligere i dag for at han har gjort noe ulovlig.

Etter forsvarerens og aktoratets innledningprosedyre, var det den første av de fornærmede kvinnenes tur til å forklare seg i sal 328 i Oslo tingrett.

Den gifte småbarnsmoren tok til tårene flere ganger under sin vitneforklaring.

- Han var veldig respektert av laget og av ledelsen i klubben. Det var stort å få en amerikansk trener som selv hadde erfaring som proffspiller. Han var en autoritet og vi var 15 - 16 års gamle jenter, sa den nå 25-årige kvinnen i retten.

- Redd for å ikke bli trodd Den 35-årige tiltalte ble pågrepet i november i fjor og har sittet varetektsfengslet siden. Den gang omfattet siktelsen overgrep mot fem kvinner, men flere og flere fornærmede har meldt seg siden den gang - den siste for kort tid siden, etter at tiltalen mot mannen ble klar.

- Hvorfor anmeldte du han ikke tidligere? spurte aktor Carl Graff Hartmann.

- Jeg var 16 år og en veldig liten jente inni meg. Jeg var redd for at jeg ikke ville blitt trodd. Han var en sterk person med sterk posisjon i klubben, svarte kvinnen i retten.

Tidligere på dagen beskrev hun hvordan hennes forhold til treneren hadde vært, og de tre episodene hun oppfatter som overgrep og har anmeldt ham for.

Telefon og MSN - Jeg husker at han samlet laget for å bli bedre kjent med oss i kantina. Han sa han kunne kjøpe spesialsko for oss fra USA, noe som var veldig kult. Han samlet inn telefonnummerne og MSN-adressene våre. På denne måten snakket vi utenfor treningene også.

- Hvordan var han som trener?

- Han var streng. Skulle lære mange nye oppsett som vi synes var veldig bra og spennende siden dette var fra USA, som er virkelig store på basketball.

- Beskriv ham som person, dere så opp til ham?

- Ja, han ble en veldig populær person i klubben. Han var karismatisk og svært godt likt. Vi så veldig opp til ham. Vi var på kampene til A-laget og heiet på ham.

- Han noterte telefonnummer og MSN-adresser. Snakket dere utenom treningene?

- Husker ikke detaljene, jeg har fortrengt mye av dette for å overleve. Jeg har gått til psykolog, og jeg husker at han spurte meg om personlige ting som foreldre og familie. Jeg tror han prøvde å kartlegge hvem som kunne snakke med noen hjemme eller ikke. Jeg hadde ikke det på det tiden, sier kvinne.

- Føler ubehag ved idrettshallen Kvinnen har problemer med å huske rekkefølgen, og opplyser at det er mange detaljer hun er usikker på.

- Jeg har slettet detaljene. Har byttet venner og alt som hadde med det gamle miljøet å gjøre. Jeg føler et sterkt ubehag når jeg er ved idrettshallen eller møter tidligere spillere.

- Kan du fortell om overgrepene?

- Jeg husker en gang på trening ba han meg om å komme til et toalett. Han dyttet meg inn og begynte å antaste meg, sier kvinnen før hun tar til tårene og må ha en liten pause. - Jeg husker at han holdt meg fast, mens jeg sa nei og protesterte. Til slutt fikk jeg gå, men han kunne ha gjort hva han ville. Så møtte jeg noen i gangen som spurte om jeg var ok, men jeg skalv og fortsette å trene. Det var ett tilfelle, sier kvinnen.

- Kastet seg over meg Hun beskriver et annet tilfelle hvor hun var invitert med hjem til mannens leilighet.

- Han skulle vise meg opptak fra en kamp for å gå gjennom taktikk for at jeg skulle bli bedre. Jeg satt ved siden av ham, og på et tidspunkt kastet han seg over meg, jeg gjorde motstand og jeg havnet på gulvet, sier kvinnen.

Hun forklarer i detalj hvordan han forgrep seg på henne, og hvordan hun prøvde å stritte i mot.

- Etterpå sa han «der ser du hva du får meg til å gjøre». Jeg husker ikke hva som skjedde etterpå, sier kvinnen.

- Når han var ferdig, kysset han meg og spurte om jeg likte det eller noe lignende. Dro hjem og vasket meg flere ganger.

- Følte meg skitten Kvinnen forklarte at hun i ettertid har hatt store smerter og ubehag i underlivet.

- Jeg vasket meg ofte. I ettertid har jeg hatt renhetsfobi. Jeg følte meg ofte skitten, forklarte kvinnen med lav og gråtkvalt stemme.

- Følte du frykt, og hvorfor anmeldte du ikke før?

- Jeg er fortsatt livredd for ham, men den gang var jeg ikke sterk nok til å anmelde forholdet. Når jeg fikk vite at han hadde fortsatt å overgripe seg, og når jeg fikk høre at han skulle begynne å jobbe i barnehage, ble jeg livredd. Jeg hadde selv en sønn som skulle begynne i barnehage, og dette ble en avgjørende faktor for meg. Han kan kanskje finne på å overgripe seg mot andre barn. Derfor valgte jeg å anmelde ham, sier kvinnen.

Senere i dag er det 35-åringens forsvarer Johnny Veum sin tur til å stille spørsmål til kvinnen.

- SÅ DERE OPP TIL HAM? Spør statsadvokat Carl Graff Hartmann, som er aktor i saken mot mannen som i Oslo tingrett mandag er tiltalt for seksuelle overgrep mot 14 kvinner. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
- SÅ DERE OPP TIL HAM? Spør statsadvokat Carl Graff Hartmann, som er aktor i saken mot mannen som i Oslo tingrett mandag er tiltalt for seksuelle overgrep mot 14 kvinner. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer