Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er fortsatt president

Janukovitsj ber om beskyttelse i Russland. Skal ha vært på luksushotell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvor er Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj?

Det er spørsmålet alle stiller seg etter at han rømte fra luksuseiendommen sin like utenfor Kiev forrige helg.

Nå har han latt seg intervjue av russiske nyhetsbyråer på ukjent sted. Han sier at han fortsatt regner seg som Ukrainas president.

Han ber samtidig Russland om å garantere hans personlige sikkerhet overfor handlinger fra det han omtaler som ukrainske «ekstremister».

Janukovitsj sier også at Ukrainas sørøstlige og sørlige områder ikke aksepterer lovløsheten i landet der ledere velges av det han omtaler som mobb.

I skjul i Russland? Mye tyder på at han flyktet østover mot Russland, siden han blant annet dukket opp på en lokal TV-stasjon i byen Kharkiv, nær Ukrainas grense til Russland.

Russiske medier melder idag at Janukovitsj og familien kom til Russland i forskjellige biler. Det var i så fall en godt planlagt flukt.

De skriver også at planen skal være å ta seg videre til Indonesia. Det betyr i så fall trolig at Janukovitsj ikke ønskes velkommen av den russiske presidenten Vladimir Putin.

De to har alltid hatt et anstrengt forhold, og spekulasjonen har vært at Putin ikke ville ta imot Janukovitsj, fordi han ikke lenger har bruk for ham i Ukraina. Putins pressetalsmann Dmitri Peskov sier han ikke har noen informasjon om hvor Janukovitsj skal oppholde seg.

Ifølge den russiske avisa RBK skal han først ha befunnet seg på luksushotellet Radisson Royal (hotellet het tidligere Hotel Ukraina). Den avsatte presidenten skal deretter ha dratt til Barvikha like vest for Moskva, der det russiske presidentkontoret eier et kursted.

- Hva skal vi fortelle? Washington Post har omtalt opplysningene, og omtaler den russiske avisa som pålitelig. Washington Posts lokaler i Moskva befinner seg like ved hotellet, og journalistene dro derfor innom hotellet for å se selv. Avisa beskriver et overdådig hotell med mye sikkerhetstiltak - og at presidentsuiten har skuddsikre glass.

Journalistene gikk bort til resepsjonisten og spurte direkte om opplysningene stemte. Resepsjonisten sa han kunne spørre hotellsjefen.

VAR JANUKOVITSJ HER: Ifølge en russisk avis skal Viktor Janukovitsj ha vært innom dette luksushotellet i Moskva. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
VAR JANUKOVITSJ HER: Ifølge en russisk avis skal Viktor Janukovitsj ha vært innom dette luksushotellet i Moskva. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer

- Hva skal vi fortelle henne? spurte resepsjonisten på russisk da hotellsjefen ankom resepsjonen.

Hotellsjefen sa at de kunne svare at de ikke kunne gi ut slik informasjon, og gjentok setningen på engelsk overfor journalisten.

Ukrainas nye myndigheter mener Janukovitsj fremdeles er på rømmen i landet. Det er anslått at han da kan befinne seg øst i landet, der han tradisjonelt har hatt mest støtte.

Avviser kjennskap Russiske myndigheter har avvist at de har informasjon om hvor Janukovitsj befinner seg.

- Jeg har ingen slik informasjon, sier pressetalsmann Dmitrij Peskov ved presidentens kontor på spørsmål om han befinner seg i Russland.

Den russiske parlamentarikeren Mikhail Margelov går så langt i å hevde at han er sikker på at Janukovitsj ikke befinner seg i Russland.

- I mine øyne bør Russland heller ikke gi ham asyl, sier Margelo til Russia Today.

NÆRE ALLIERTE: Her er et eldre bilder av Viktor Janukovitsj og Russlands president Vladimir Putin. Nå melder en russisk avis at Janukovitsj befinner seg i Russland. Foto: AP Photo/RIA-Novosti/NTB Scanpix
NÆRE ALLIERTE: Her er et eldre bilder av Viktor Janukovitsj og Russlands president Vladimir Putin. Nå melder en russisk avis at Janukovitsj befinner seg i Russland. Foto: AP Photo/RIA-Novosti/NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart