Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er fortvilet

JERUSALEM (NTB): Yasser Arafat er ganske fortvilet over mangelen på resultater av fredsforhandlingene i Midtøsten, og han la ikke skjul på frustrasjonen da han i dag møtte utenriksminister Knut Vollebæk i Nablus på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arafats nærmeste rådgiver, Abu Mazen, som hadde ansvaret for de hemmelige fredsforhandlingene i Norge for fire år siden, mener at fredsprosessen ikke er helt hjernedød, men at den ligger i koma.

- Arafat er litt fortvilet, sier Vollebæk til NTB etter møtet med den palestinske lederen.

Selv har han reist til Midtøsten for å bekrefte overfor israelske og palestinske ledere at den nye norske regjeringen kommer til å følge opp det arbeidet forgjengere i Arbeiderpartiet startet.

Men ingen kan legge skjul på at de israelske og palestinske lederne for tiden har lite å snakke om.

- Jeg beklager at alt ligger på is, uttalte Arafat for noen dager siden. - Fredsprosessen står overfor en vanskelig situasjon.

Nytt dilemma

Abu Mazen uttalte før sitt møte med Vollebæk i dag at han ikke kunne bekrefte ryktene om at Israels statsminister Benjamin Netanyahu er innstilt på å trekke flere soldater tilbake fra Vestbredden for å blåse nytt liv i fredsforhandlingene. - Jeg har ikke mottatt noe slikt budskap, sa han. USA har åpenbart trappet opp presset på Netanyahus koalisjon for å sette fredsforhandlingene i bevegelse, men dette har gitt den israelske statsministeren et nytt dilemma, ifølge israelske aviser. Netanyahus Likud-parti er avhengig av flere små høyreorienterte koalisjonspartnere, som ikke vil høre snakk om å oppgi kontrollen over nye deler av Vestbredden. I dag måtte Netanyahu sammenkalle til et ekstraordinært regjeringsmøte på grunn av truslene fra småpartiene om å velte koalisjonen.

Hjelp til palestinerne

I morgen vil utenriksminister Vollebæk få en oppdatert rapport fra Netanyahu om hvordan israelerne ser på fredsprosessen. Meldingene han fikk fra de palestinske lederne i dag var ikke oppmuntrende. Vollebæk bekreftet den norske støtten til fredsarbeidet, da han undertegnet en bistandsavtale med palestinernes undervisningsminister Yasser H. Amro under oppholdet på Vestbredden. Avtalen innebærer at Norge skal bruke 125 millioner kroner på å ruste opp det palestinske skoleverket. Foruten å møte de palestinske lederne besøkte han i dag en barnehage i Betlehem, og han hadde en samtale med lederen for det israelske arbeiderpartiet Ehud Barak. Arbeiderpartilederen tok i dag til orde for at USAs president Bill Clinton må innta en fastere holdning overfor Netanyahu dersom fredsforhandlingene i Midtøsten skal komme videre.

FORTVILET: Yasser Arafat uttrykte bekymring over utviklingen i fredsprosessen overfor utenriksminister Knut Vollebæk i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!