«Jeg er fra politiet. Gjernings-mannen er ennå på frifot, men jeg har en båt»

Breiviks ord til ungdommene før han drepte 13 ved pumpehuset på Utøya. Her er historien til sju av de som overlevde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det såkalte pumpehuset ligger på nordsiden av Utøya. Hit kom Anders Behring Breivik mot slutten av massakren 22. juli. Overlevende Dagbladet har snakket med, anslår at rundt 25 personer var ved det lille huset i vannkanten. Terroristen Breivik har i politiavhør forklart at han plutselig så en gruppe med ungdommer som gjemte seg i skogen, bak steiner, rundt huset og i vannkanten. Klokka var et sted mellom 18.01 og 18.20 da han i løpet av få minutter drepte 13 personer, om lag halvparten av dem som gjemte seg der. Breivik forsøkte å lokke fram ungdommene ved å utgi seg for å være politi som skulle frakte de i sikkerhet med båt. I stedet tok han fram våpenet da en av ungdommene stilte han spørsmålet «hvem er du egentlig?».

Skutt tre ganger Mathias Eckhos (20) ble skutt tre ganger ved pumpehuset, men overlevde mot alle odds.

- Jeg gjemte meg på den siden av huset som vender mot vann. Ingen visste hva som var trygt eller ikke trygt. Pumpehuset var stedet som var lengst vekk fra skuddene, derfor gjemte jeg meg der, sier han.

Han forteller at ungdommene forsøkte å holde seg rolige og motivere hverandre til å tro at alt skulle gå bra. Plutselig var Breivik der på andre siden av bygget. Mathias så ham ikke, men hørte stemmen.

- Han sa han var politimann og at det var trygt å komme fram.  Noen ropte «bevis det!» I stedet begynte han å skyte.
Før Matias visste ordet av det var han selv i Breiviks skuddlinje. Fra 5-8 meters hold, ble han truffet i låret av ei kule.

- Det skjedde så fort. Jeg så ikke ansiktet hans eller våpenet. Jeg registrerte et eller annet som kom, deretter kikket jeg ned og så at jeg hadde et hull i beinet, forteller 20-åringen.

SKUTT TRE GANGER: Mathias Eckhos (20) ble skutt tre ganger ved pumpehuset. Han overlevde mot alle odds. Foto: Marie von Krogh
SKUTT TRE GANGER: Mathias Eckhos (20) ble skutt tre ganger ved pumpehuset. Han overlevde mot alle odds. Foto: Marie von Krogh Vis mer

Straks etter traff en ny kule ham i lysken. Han satt på huk inntil veggen, men reiste seg og løp mot vannet. Mens han sprang ble han truffet for tredje gang. Skuddet traff ankelen hans. Han falt, men forsto ikke at han var truffet igjen. Full av adrenalin klarte han å komme seg ut i vannet. Her sa han nedslaget fra kulene som traff vann. Bare ved hjelp av armene svømte han flere kilometer, før frivillige i båt plukket ham opp.

- Vi stod helt stille Lenita Johansen (17) gjemte seg på høyresida av huset sammen med en 11 år gammel gutt. Hun husker godt at Breivik kom mot dem, at han ba dem komme fram. Hun husker at Breivik tok fram våpenet og siktet på henne og gutten.

- Jeg dro han med meg over på forsiden av huset, sier Lenita. Så løsnet Breivik sine første skudd ved pumpehuset.

- Han brukte geværet. Vi stod helt stille, men vi forstod ikke helt hva som skjedde. Han byttet våpen og tok fram pistolen, så kom han rett mot oss, sier hun.

Hun ble vitne til at Breivik skjøt flere av ungdommene, men fremdeles gikk det ikke helt opp for henne hva som faktisk skjedde. Hun ble sittende og se på.  

- Mange løp, men jeg ble værende der helt til ei jente falt om rett foran meg. Jeg så at hun var skutt i hodet. Først da tenkte jeg: «dette er ingen demonstrasjon, hun er faktisk død».  

- DÅRLIG GJEMMESTED: Marta Hofsøy (19) sier til Dagbladet at pumpehuset var et dårlig gjemmested. Hun ble skutt etter flere ganger ved det lille huset. Foto: Torgrim Rath Olsen
- DÅRLIG GJEMMESTED: Marta Hofsøy (19) sier til Dagbladet at pumpehuset var et dårlig gjemmested. Hun ble skutt etter flere ganger ved det lille huset. Foto: Torgrim Rath Olsen Vis mer

- Jeg gikk mot en stein og dukket bak den. Han skjøt mot steinen en gang. Deretter vasset jeg ut i vannet. Han fortsatte å skyte de som var igjen ved Pumpehuset.

Fra vannet ble Lenita vitne til massakren. Hun så at Breivik skjøt mot ungdommer som gjemte seg i fjellveggen, at han gikk langs vannkanten, snudde og deretter gikk tilbake til pumpehuset og skjøt alle som lå der på nytt.  

Etter en times tid i vannet ble Lenita reddet av en båt. Hun har i ettertid møtt igjen gutten hun tok vare på.

- Dårlig gjemmested Marta Hofsøy (19) gjemte seg sammen med en gutt ved pumpehuset.

- Det var et dårlig gjemmested, sier hun i dag.

Hun hadde hørt rykter om at skytteren var utkledd som en politimann, men hadde ennå ikke sett ham med egne øyne. Så da en politikledd mann kom gående rolig mot dem, ble hun veldig i villrede. «Var det ham?»

PASSET PÅ 11-ÅRING: Lenita Johansen (17) tok vare på en gutt på 11 år ved pumpehuset. Begge berget livet. Foto: Privat
PASSET PÅ 11-ÅRING: Lenita Johansen (17) tok vare på en gutt på 11 år ved pumpehuset. Begge berget livet. Foto: Privat Vis mer

Marta forteller at mannen henvendte seg til ungdommene. Hun husker godt hva han sa:

«Jeg er fra politiet. Gjerningsmannen er ennå på frifot, men jeg har en båt som kan ta dere vekk fra øya, bare dere kommer ut fra gjemmestedene deres».

Gutten som satt ved siden av Marta var også skeptisk, og spurte politimannen om hvem han var.

- Gutten spurte: «Hvem er du egentlig?» Da begynte han å skyte. Han skjøt først mot dem som satt på motsatt side av meg. Deretter rettet han våpenet mot oss.

- Jeg husker ikke hva som skjedde etter det, jeg tror ikke hjernen min orker å huske det, sier hun.

Det hun imidlertid vet er at svært mange mistet livet i de påfølgende sekundene.

SPRANG: Rustam Daudov (16) løp langs vannkanten da Breivik løsnet de første skuddene. Han sier at han tror han ikke hadde overlevd om han ikke hadde sprunget. Foto: Uffe Frandsen
SPRANG: Rustam Daudov (16) løp langs vannkanten da Breivik løsnet de første skuddene. Han sier at han tror han ikke hadde overlevd om han ikke hadde sprunget. Foto: Uffe Frandsen Vis mer

- 13 av oss døde der, sier hun stille.  

Lå under steiner Elise Myhrer (16) lå mellom og under to steiner noen meter fra pumpehuset. Her lå hun musestille og gjemte seg nesten halvannen time, men nesten hele tida hadde hun moren på telefon på øret. 

Fordi moren hadde sett på nyhetene at drapsmannen var kledd ut som politi, sa hun til datteren at hun ikke måtte gå fram før det var flere enn én fra politiet der. Det reddet trolig Elises liv da drapmannen kom. 

- Han sa at han var fra politiet, at redningsmannskapene var her, men at vi måtte løpe over øya. Vi hadde sett blålysene inne på land, jeg tenkte jeg skulle gå fram. Jeg spurte en som var rett ved meg om det var flere fra politiet. Det var det ikke, så da ble jeg liggende. Han jeg snakket med gikk fram, han overlevde ikke, sier Elise.

Hun var så nær drapsmannen at hun hørte at han var andpusten, likevel oppdaget han henne ikke. Da han hadde gått trodde hun først at alle andre var drept. Rett ved henne lå ei jente delvis nede i vannet. «Jeg er helt alene»  sa hun til moren på telefon. Jenta i vannet var skutt i magen, men ikke død. Plutselig reiste hun seg opp. Elise tok ansvar for jenta og holdt rundt henne til redningsmannskapene kom.

Løp Rustam Dauvdov (16) var sammen med to kamerater ved Pumpehuset. Han ble sittende der en stund etter at Breivik presenterte seg som politi.  

- Men da han skjøt løp vi langs vannkanten mot høyre. Jeg rakk å se at han traff flere, sier Rustam.  
16-åringen forteller at Breivk skjøt flere skudd etter dem.  

FLYKTET: Lars Henrik Øberg (18) stod to meter fra Breivik da skytingen begynte.
FLYKTET: Lars Henrik Øberg (18) stod to meter fra Breivik da skytingen begynte. Vis mer

At han løp reddet trolig livet hans.  

- Jeg tror alle de som ble igjen ved pumpehuset ble drept, unntatt en som spilte død, sier han.

«Spring» Christina Nessa (21) satt bak pumpehuset, ned mot vannet.  

- Alle var livredde. Vi følte at vi pustet for høyt. Noen snakket i telefon, de ble bedt om å sende SMS i stedet. Det var litt panisk stemning. Faktisk var det ganske vanskelig å være stille, for da måtte du beholde roen, forteller hun.      
Nessa forteller at det var som om skuddene plutselig var rett ved dem.      

- Jeg husker nesten ingenting, bare følelsen av at nå må jeg komme meg vekk. Jeg var for stressa til å ta en avgjørelse, men da en person ropte «spring», så sprang jeg.  

Sammen med en flokk på rundt 15 personer sprang hun bortover langs en smal landstripe ved siden av fjellskrenten som går ned i vannet på dette stedet.      

LIVREDD: Christina Nessa (21) beskriver en panisk situasjon ved pumpehuset. - Alle var livredde. Vi følte at vi pustet for høyt. Noen snakket i telefon, de ble bedt om å sende SMS i stedet. Faktisk var det ganske vanskelig å være stille, for da måtte du beholde roen, forteller hun. Foto: Privat
LIVREDD: Christina Nessa (21) beskriver en panisk situasjon ved pumpehuset. - Alle var livredde. Vi følte at vi pustet for høyt. Noen snakket i telefon, de ble bedt om å sende SMS i stedet. Faktisk var det ganske vanskelig å være stille, for da måtte du beholde roen, forteller hun. Foto: Privat Vis mer

- Til slutt var det ikke noe sted å løpe lenger. Vi kom til en liten grotte hvor vi gjemte oss, sier hun.      

Her satt de lenge etter at Breivik var pågrepet.

- Vi turde ikke stole på noen, forteller hun.  

Snudde Lars Henrik Øberg (18) tror han var blant de siste av de som kom ned til pumpehuset for å prøve å gjemme seg.

- Han stod oppe på stien, kanskje 10-15 meter fra oss. Han spurte om det var flere folk lenger ned. Det var det jo. Ok, sa han. Så hørte jeg det første skuddet, sier Øberg til Dagbladet.

- Plutselig var det ei jente som lå i vannet som hadde blitt skutt. Så kom han rundt hjørnet og bare stod der. For meg virket det som en evighet. Men det tok kanskje bare noen sekunder. Jeg husker jeg la merke til øynene hans, jeg stod kanskje to meter unna.

Flere av de som stod foran ham, ble drept. Selv havnet han i bakken, før han kom seg ut i vannet da Breivik trolig måtte lade om.

- Da jeg dukket opp igjen så det ut som han siktet mot meg. Men av en eller annen grunn bare snudde han, sier Øberg.

Elise Myhre (16) lå i fosterstilling mellom to steiner noen meter fra pumpehuset. Hun overlevde fordi moren Aina Myhre hadde sagt at hun ikke måtte gå fram før det var flere politimenn. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Elise Myhre (16) lå i fosterstilling mellom to steiner noen meter fra pumpehuset. Hun overlevde fordi moren Aina Myhre hadde sagt at hun ikke måtte gå fram før det var flere politimenn. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
PUMPEHUSET: I området ved det såkalte pumpehuset prøvde 20-25 ungdommer å gjemme seg for Anders Behring Breivik. Foto: Jacques Hvistendahl
PUMPEHUSET: I området ved det såkalte pumpehuset prøvde 20-25 ungdommer å gjemme seg for Anders Behring Breivik. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer