«Jeg er frikjent. Jeg kommer hjem!»

TROMSØ/HARSTAD (Dagbladet): Her tar den 32 år gamle kvinnen sine første skritt på veien mot en ny tilværelse. I går kveld gikk hun i land i byen hvor hun ønsker å legge marerittet bak seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Bjarkøy-saken» er over, juryen i Hålogaland lagmannsrett ga en hardt prøvet kvinne friheten. Hun var redd hun måtte avslutte dagen i en fengselscelle. Sammen med advokat Harald Stabell hadde hun forberedt seg mentalt på det verste; å bli dømt til mange år bak murene.

I stedet kunne hun klokka 16 i går ettermiddag starte den lange reisen tilbake til friheten.

Dagbladet treffer henne om bord på båten som bringer henne fra Tromsø til Harstad. Hun er tydelig sliten og utmattet. Sier hun er svært trett og behøver hvile. Men hun smiler - og skjuler ikke gleden hun føler. Mandag 6. mars 2000 ble en ubeskrivelig stor dag for hovedpersonen i et unikt rettsdrama.

Merket for livet

- Nå drar jeg hjem til et fritt liv. Hjem for å starte på nytt, sier hun til Dagbladet.

- Hvordan opplevde du å høre kjennelsen?

- Jeg hadde aldri trodd at et lite ord - nei - kunne bety så mye. Jeg vet ikke om jeg har landet helt ennå. Det er ikke til å tro.

Hennes 12 år gamle datter er limet som har holdt livet sammen i en tung tid. Saken har merket henne og datteren for alltid. Men hun vil forsøke å legge det vonde bak seg.

- Uten min datter hadde jeg aldri overlevd dette kjøret. Endelig kan jeg begynne å leve igjen, sier hun. Etter en stund ber hun oss om å få være alene.

Om bord på båten sitter hun sammen med bestevenninnen, som har stått last og brast med henne. De sitter alene. Ingen synes å dra kjensel på henne, bortsett fra flere av de edsvorne kvinner og menn som frikjente henne. For også jurymedlemmene er på vei hjem.

Gråt av glede

Klokka 12.45 i Tromsø tinghus:

Etter nesten tre timers rådslagning tar de 12 i juryen endelig plass i rettssalen. Tiltalte er nervøs. Blikket er festet i bordet foran henne. Formann Magnus Mikkelsen blir bedt om å svare ja eller nei på skyldspørsmålet. Tok hun livet av sønnen Nikolai?

- Nei.

Tiltalte blir stående, hele kroppen skjelver, hun løfter ansiktet, og tårene kommer.

En venninne springer fram og omfavner henne. Advokat Harald Stabell stryker henne over ryggen. Fra mobiltelefonen ringer 32-åringen sin datter og forteller gledesbudskapet. Vi øyner et lite smil.

- Jeg er frikjent. Jeg kommer hjem!

Så lukker hun døra bak seg - og er ferdig med rettssalene for godt.

Erstatning?

I sin rettsbelæring la lagmann Gaute Gregusson klare føringer. De færreste tvilte på at han rådet juryen til å svare «ja» på skyldspørsmålet.

Men slik gikk det ikke: klokka 13.25 leste Gregusson frifinnelsesdommen. De tre lagdommerne valgte å legge kjennelsen til grunn. Dommen blir dermed stående.

- Men jeg tror ennå ikke hun klarer å se for seg hvordan livet skal bli framover, sier Stabell, advokaten Bjarkøy-kvinnen har svært mye å takke for. Han bestilte en sakkyndig rapport fra genforsker Nina Øyen som skapte tvil om skyldspørsmålet. Døde Nikolai av en medfødt genfeil?

- Jeg antar at det er nettopp denne tvilen som kom henne til gode, sier Stabell.

- Har dere vurdert erstatningssøksmål?

- Foreløpig har vi ikke rukket å tenke i slike baner, sier han.

Ny kjæreste

Den 32 år gamle kvinnen har vært utsatt for utrolige påkjenninger. Hun har mistet fire spedbarn på tragisk og uforklarlig vis. Videre har hun gjennomført to uhyre tøffe og opprivende rettssaker. På Bjarkøy følte hun seg stemplet som barnemorder og flyttet. Hun lever på 6500 kroner måneden, som hun mottar i såkalt «rehabiliteringsstøtte» Videre har hun sterilisert seg.

Lyspunktet er at hun har funnet seg en ny kjæreste. Og dommen i går kan ha reddet hennes liv: Sakkyndige tror hun ville ha bukket under dersom hun hadde blitt sendt i fengsel.

FRI: Her kommer den 32 år gamle kvinnen endelig hjem etter å ha blitt frikjent for å ha drept sin 19 dager gamle sønn.