I OMRÅDET: Cathrine Kvernsveen (19) fra Bærum bor i Palmar de Aramara i Puerto Vallarta i Mexico, ett av områdene som er ventet å bli hardest rammet av orkanen Patricia. Foto: Privat
I OMRÅDET: Cathrine Kvernsveen (19) fra Bærum bor i Palmar de Aramara i Puerto Vallarta i Mexico, ett av områdene som er ventet å bli hardest rammet av orkanen Patricia. Foto: PrivatVis mer

- Jeg er fryktelig bekymret. Tankene mine går rett tilbake til tsunamien i 2004

Datteren Cathrine (19) venter på at tidenes verste orkan skal treffe Mexico.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologer kaller orkanen Patricia, som er ventet å slå inn mot Mexico natt til lørdag norsk tid, den verste monster-orkanen siden satelittmålingene begynte i området.

- Jeg er fryktelig bekymret når det nå snakkes om «den verste orkanen». Tankene mine går rett til tsunamien (i romjula 2004 i Indiahavet, red.journ.), sier Solfrid Kvernsveen til Dagbladet

- Holde oss unna Datteren hennes, Cathrine, bor midt i et av områdene der orkanen ifølge målingene er ventet å slå til som verst; Puerto Vallarta på Mexicos vestkyst. Det kan bli katastrofe, sier meteorologene. Flere av de som bor i den samme kyst- og turistbyen er evakuert.

- Vi har fått beskjed om å holde oss unna vinduene i huset, siden de kan knuse, sier Cathrine til Dagbladet i 18-tida norsk tid fredag.

Enn så lenge er 19-åringen fra Bærum fortsatt i vertsfamiliens hus. 2. juli i år reiste hun til Mexico for å jobbe på barnehjem.

MONSTER-ORKAN: Orkanen er ventet å bli den verste siden målingene startet. Satelittfoto: NOAA
MONSTER-ORKAN: Orkanen er ventet å bli den verste siden målingene startet. Satelittfoto: NOAA Vis mer

At en orkan som så langt er målt til 322 km/t skulle kunne ramme byen hun nå bor i, var hun ikke forberedt på.

- Nå er beskjeden at stormen kan holde på i flere dager. Vi har hamstret vann og mat som ikke trenger å stå i kjøleskap - siden strømmen nok går snart, sier 19-åringen på telefon fra Palmar de Aramara.

Hun fikk beskjed om monster-stormen i går.

- Biler kan fly - Jeg fikk beskjed om å slå på TV-en og se på nyhetene. Der snakket de om at biler kan komme til å fly og hus kan rives. Jeg er litt bekymret, men de jeg bor med er rolige. Vi satser på at det går fint, sier hun.

I MEXICO I ET HALVT ÅR: Cathrine Kvernsveen (19). Foto: Privat
I MEXICO I ET HALVT ÅR: Cathrine Kvernsveen (19). Foto: Privat Vis mer

- Flere andre byer er evakuert, men vi har ikke fått beskjed om å komme oss vekk. Blir det ille skal vi gå inn på badet. Han jeg bor hos har hunder, så han vil ikke gå fra dem. Vi blir her, sier hun rolig. 

Orkanen befinner fredag rundt 300 kilometer sør-sørvest for Manzanillo. Den er ventet å treffe land i kveld eller i natt, lokal tid.

Det er vanlig at orkaner mister kraft når de kommer over land, men det ventes at Patricia fortsatt vil være en kategori 5-orkan når den treffer den meksikanske vestkysten, der Cathrine bor.

- Enn så lenge regner det bare. Akkurat nå er det ingen i gatene, bare en og annen bil. Det er stillere enn vanlig, sier hun.

- Lite jeg får gjort Hjemme i Bærum følger moren med på nyhetene om den ventede orkanen.

- Jeg får beskjed om at de tar alle forholdsregler. Det er lite jeg får gjort herfra, vi får bare håpe på det beste, sier Solfrid.

Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) sammenligner styrken med orkanen Haiyan, som kostet 7300 liv på Filippinene for to år siden. Den meksikanske regjeringen har erklært unntakstilstand.

Selv om Patricia er den sterkeste orkanen som er målt av National Hurricane Center, er den antakelig ikke den sterkeste noen sinne.

Man antar at blant andre tyfonen Nancy som traff Japan i 1961, og tyfonen Violet hadde sterkere vindstyrker, men her har man ikke like nøyaktige målinger, skrev Dagbladet tidligere i dag.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram