Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er fryktelig redd. De sa at sånne som meg ikke er velkommen i Verdal

Jacob ble slått og sparket utenfor sitt eget hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jacob Kuteh ligger hjemme i sengen sin i Verdal med store smerter etter at han ble slått og sparket utenfor sitt eget hus i Verdal i Nord-Trøndelag. Overfallet skjedde 05.00 lørdag morgen etter at Jacob hadde kjørt kona Hawa på jobb, skriver Trønder-Avisa i dag.

Tok kvelertak, slo og dyttet - Det kom en bil som blinket med lysene og begynte å følge etter meg. Jeg kjørte hjem, og da kom en av personene ut av bilen å begynte å skjelle meg ut. Jeg spurte hvem de lette etter, og han sa at de lette etter meg. Han tok kvelertak på meg, slo og dyttet meg i asfalten, sier Jacob til Dagbladet.

Da Jacob tok opp mobiltelefonen og skal ha truet med å ringe politiet, ble telefonen tatt fra ham, og batteriet fjernet. Da skjønte han at det var alvor.

- Han sa til meg at «vi liker ikke innvandrere i Verdal». Jeg sa jeg ikke hadde gjort noe galt, og løp på verandaen. Da kom det flere personer til. Jeg ble sparket og slått i hodet og kroppen, kastet i bakken og slått med en spade av tre eller fire personer. Det var en forferdelig opplevelse, sier Jacob til Dagbladet.

Han tror selv at overfallet var rasistisk motivert.

- De fortsatte å slå meg mens de ropte at «Vi hater dere. Vi skal ta dere». Jeg ble slått med spaden i hodet, i ryggen og i brystet. Jeg skrek høyt, og etter en stund ga de seg, sier Jacob som tror de ble skremt av en av naboene.

Føler seg utrygg Tilbake i leiligheten i Verdal sitter Jacob å kjenner på følelsen av utrygghet. Det var den samme følelsen som fikk han til å flykte fra det borgerkrigsherjede Liberia på slutten av 1990-tallet.

- De drepte storebroren min rett foran øynene mine, vi fryktet for sikkerheten vår og måtte flykte først til Elfenbenskysten så til Norge. Det viktigste for meg har vært å føle seg trygg, og jeg har hele tiden følt meg trygg her. Nå er den trygghetsfølelsen borte. De som angrep meg vet hvor jeg bor, men jeg vet ikke hvem de er. Kanskje kommer de tilbake, sier Jacob med redsel i stemmen.

Familien er redd Også familien har reagert på det som skjedde. Jacobs 16 år gamle sønn og et av Jacobs barnebarn som var inne i huset da han ble overfalt, har reist bort fra Verdal noen dager.

- De er redde og har reist til en annen by. Alle er redde og frykter hva som kan skje, sier han. Jacob har bodd i Verdal i rundt ti år. Han har jobbet i en barnehage, og er godt integrert i lokalsamfunnet.

- Jeg har aldri gjort noen noe galt. Hvordan kan noen gjøre sånn med meg, spør Jacob.

Politiet bekrefter overfor Dagbladet at det var fem personer i bilen som fulgte etter Jacob lørdag morgen. Det dreier seg om både menn og kvinner i 20-årene, og politiet hvem alle de fem er.

Sprikende forklaringer - En av personene har blitt pågrepet og avhørt. De andre som var i bilen vil bli avhørt i dag og i morgen, sier etterforskningsleder Tor Klevmo ved Levanger lensmannskontor til Dagbladet. Den pågrepede mannen er automatisk siktet i saken, men han erkjenner ikke straffskyld.

- Forklaringen fra den siktede og den fornærmede i saken er ganske forskjellige. Vi jobber nå med å innhente informasjon for å finne ut hva som faktisk har skjedd i denne saken.

Jacob Kuteh oppfattet hendelsen som klart rasistisk motivert, noe han også har gitt uttrykk for i sin forklaring til politiet.

- I avhør tar den pågrepne mannen avstand fra at dette er rasistisk. Vi gjennomfører nye avhør og innhenter vitneobservasjoner, så får vi se hva den videre etterforskningen kommer fram til, sier Klevmo, som ikke vil gå nærmere inn på detaljene i hva som skal ha skjedd utenfor bolighuset.

SLÅTT: Jacob Kuteh ble slått i hodet med en spade. Foto: Privat.
SLÅTT: Jacob Kuteh ble slått i hodet med en spade. Foto: Privat. Vis mer
Hele Norges coronakart