Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er gammel. Jeg bryr meg ikke om når jeg skal dø

160 japanske ingeniørveteraner melder seg frivillig til å reparere Fukushima-reaktorene.

REAKTOR: Slik ser det ut når det jobbes inne i reaktoren i Fukushima. Bildet er tatt i begynnelsen av mai. Foto: REUTERS/Tokyo Electric Power Co/Scanpix
REAKTOR: Slik ser det ut når det jobbes inne i reaktoren i Fukushima. Bildet er tatt i begynnelsen av mai. Foto: REUTERS/Tokyo Electric Power Co/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et velbrukt plott i actionfilmer er at egentlig avtroppede helter kommer tilbake for et siste oppdrag.

I Japan har denne velkjente dramaturgien blitt virkelighet.

Der har 160 pensjonerte atomingeniører meldt seg frivillig til det som med stor sannsynlighet kan bli deres siste oppdrag. De ønsker nemlig å ta på seg å reparere de ustabile reaktorene i Fukushima, som ble ødelagt under jordskjelvet som rammet Japan tidligere i år.

Målet er å sende inn et korps av erfarne veteraner for å gjenopprette stabilitet i kjølesystemene på reaktorene.

Villig til å dø Den tidligere atomkraftverkansatte Masahiro Ueda (69) sier han er villig til å gi sitt liv for å få orden på reaktoren.

- Jeg er gammel. Jeg bryr meg ikke om når jeg skal dø, sier Ueda, som har nok av ekspertise på kjølesystemer etter å ha jobbet med det i mer enn fire tiår.

- Jeg ønsker å vie resten av min karriere til å gjenoppbygge reaktorene. Man kan ikke gjøre en skikkelig jobb på et atomkraftverk uten ekspertise, og noen må gripe inn, sier han.

Men, ikke alle veteranene er like innbitte som Ueda. Veterankorpsets organisator Yasutero Yamada (72) sier de frivillige ikke vil arbeide betingelsesløst.

- Alle er redd for å dø, og det er jeg også, uttalte Yamada til nyhetsbyrået AFP.

Streng kontroll Han forklarte at de bare ville sette i gang arbeidet under forutsetning av at strålingsfaren ble strengt kontrollert og at prosjektet hadde full støtte fra myndighetene.

- Arbeidet bør ikke overlates til kun unge ingeniører, sier Yamada, som startet arbeidet med å sette sammen veterankorpset etter å ha oppdaget at unge og ufaglærte arbeidere var blitt satt til å utføre oppgaver med høy risiko.

- Unge mennesker, spesielt de som planlegger å få barn i framtiden, burde ikke bli utsatt for stråling, sier ingeniørveteranen.

- Selvmordsoppdrag Tokyo Electric Power Company (TEPCO), som eier atomkraftverket, har ikke gitt noen offisiell uttalelse om forslaget. Veterankorpset har imidlertid fått noe støtte fra politikere.

- Vi er utrolig takknemlige og ønsker å akseptere deres hengivne følelser og handlinger, uttalte regjeringens spesialrådgiver for atomkrisen Goshi Hosono.

- Prinsippet vårt er imidlertid at vi må unngå inngrep som krever slike selvmordsoppdrag, sier Hosono.

VETERANKORPS: Den pensjonerte atomkraftingeniøren Yasuteru Yamada er organisatoren bak gruppen av tidligere atomkraftverkansatte som vil hjelpe til med å reparere reaktorene i Fukushima. Foto: AFP/Yoshikazu Tsuno/Scanpix
VETERANKORPS: Den pensjonerte atomkraftingeniøren Yasuteru Yamada er organisatoren bak gruppen av tidligere atomkraftverkansatte som vil hjelpe til med å reparere reaktorene i Fukushima. Foto: AFP/Yoshikazu Tsuno/Scanpix Vis mer