DREPT I GARASJEN: Vegard Bjerck ble funnet drept i garasjeanlegget hjemme på Skøyen i Oslo 18. desember 2009. Foto: ERLEND AAS / SCANPIX
DREPT I GARASJEN: Vegard Bjerck ble funnet drept i garasjeanlegget hjemme på Skøyen i Oslo 18. desember 2009. Foto: ERLEND AAS / SCANPIXVis mer

- Jeg er ganske sikker på at jeg så drapsmannen

En elektriker på jobb så en mann han tror er Vegard Bjercks drapsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Oslo tingrett i dag har flere naboer i Hofftunet borettslag på Skøyen forklart om sine bevegelser i tidsrommet rundt klokken 16.10 den 18. desember 2008.

Politiet mener Vegard Bjerck ble drept omtrent ved denne tiden.

Blant de som har forklart seg, er en elektriker som var på jobb i nærheten. Han forklarte i retten at han omtrent klokka 16.11 så en bil som stoppet ved inngangen til garasjeanlegget ved Hofftunet borettslag.

- Det var ganske mørkt og glatt. Ved inngangen til garasjeanlegget kom det en bil raskt fra Hoffsveien. Han presset seg over i mitt kjørefelt foran meg og parkerte foran inngangen der, sier vitnet.

Han så deretter en lav og kraftig mannsperson komme ut av bilen, og passere ham. Han beskriver mannen som rundt 35 år, kraftig og rundt 170 cm høy.

- Jeg er ganske sikker på at jeg så drapsmannen, sier elektrikeren.

Elektrikeren så ikke om mannen gikk inn i garasjeanlegget. Han kunne heller ikke begrunne hvorfor han mente mannen kunne være drapsmann, annet enn at han «så suspekt ut».

- Alternativ gjerningsmann Påtalemyndigheten fester ikke lit til at mannen som ble observert av elektrikeren var drapsmannen. De mener at den tiltalte 44-åringen ikke ankom garasjeanlegget med bil, men kom ned i garasjen fra leliighetene ovenfor, og flyktet tilbake samme vei.

- Vi har ingen klar identifikasjon av hvem denne mannen som elektrikeren beskriver er, sier statsadvokat Svein Holden til Dagbladet.

Den tiltalte 44-åringens forsvarer, Knut Lindboe, mener imidlertid at elektrikerens observasjon er svært interessant.

- Vi har en klar oppfatning av hvem dette er, og kommer til å bruke myetid på det. Det er en alternativ gjerningsmann som ikke er sjekket ut, sier Lindboe.

Etterforskerne mener Vegard Bjerck ble drept rundt klokka 16.10. Siktede har forklart at han satt hjemme og jobbet, og han sendte ifølge politiets beviser e-poster fra sin PC klokka 16.02 og 16.18.

Hull i skinnjakke Tidligere i dag presenterte politioverbetjent Morten Weensvangen funn fra åstedet, blant annet klærne Vegard Bjerck hadde på seg da han ble drept.

Undersøkelsen av skinnjakken Bjerck hadde på seg, viser i følge politiet at han ble forsøkt påført flere skader enn de han hadde på kroppen.

Hullene i skinnjakka samsvarer i noen grad med knivsårene, men noen av sårene i mageregionen er påført uten at jakka bærer preg av det. Politiet konkluderer dermed med at Bjerck hadde jakka åpen.

Politiet sikret seg bare ett, svakt, fingeravtrykk fra garasjeanlegget. Dette stemte ikke med fingeravtrykket til den drapstiltalte 44-åringen.

-Blodforekomster 15. juni sikret politiet seg 147 gjenstander fra den tiltalte 44-åringens leilighet. I retten i går viste de blant annet en fargerik allværsjakke og et par lyse sko.

- Det var noen interessante funn, sa Weensvangen, og viste blant annet et mørkt område på jakka han mente kunne stamme fra blod.

- Det kan være avsmitting fra ett eller annet. Kan se ut som blodforekomster som er utvannet eller vasket, sier Weensvangen.

Jakka og skoene er undersøkt ved Rettsmedisinsk institutt og hos et institutt i England. De har ikke kunnet fastslå hva flekkene skyldes.

Den tiltalte tok selv ordet da jakka ble vist:

- Det er ikke min jakke, det er min kones. Jeg har aldri brukt den, den passer meg ikke, sa han.

I går var retten blant annet på befaring i garasjeanlegget der Vegard Bjerck ble drept.

I retten i går kranglet sakkyndige om hvorvidt fruktkniven som er beslaglagt hos den tiltalte, som har et knivblad på 6,8 centimeter, kunne påføre Vegard Bjerck stikksår som var 11 centimeter dype.