- Jeg er glad han ikke husker

Moren til Kjetil Rusvik (32) sto ansikt til ansikt med sønnens voldsmenn da hun vitnet i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I januar i år ble Kjetil Rusvik grovt mishandlet i og utenfor en buss på Holmlia. Han ble invalidisert for livet, og i går startet rettssaken mot tre unge menn.


I dag vitnet Ruth Rusvik (59) om tida før og etter voldsnatta, og hvordan hun to ganger har kjempet sønnen tilbake til livet.

Første gang var da Kjetil som 17-åring lå fire måneder i koma på Ski sykehus og på Sunnaas rehabiliteringssenter etter en trafikkulykke.

Ruth Rusvik fortalte hvordan hun ga sønnen behandling, tok ham med hjem på besøk og gjorde alt for av sønnen skulle våkne. Da han våknet var han blind, lam og stum.

Klarte seg på egen hånd

Etter et halvt år gikk Kjetil ut av Sunnaas på egne bein, flyttet inn i egen leilighet og fikk seg jobb i parkvesenet.

- Det gikk veldig bra. Jeg har en sønn som er utrolig selvstendig, sa mora i retten.

Ruth Rusvik forteller at sønnen sleit med dårlig korttidshukommelse, dårlig balanse og at han hadde lite sosialt nettverk da han kom ut av rehabiliteringssenteret. Derfor gikk han ofte på pub. Da var moren bekymret.

- Det var et mareritt hver helg.

Det hendte at sønnen kom opp i bråk.

- Men han var aldri voldelig, han var kjent for å være veldig blid. Han hadde for dårlig motorikk til å slåss med noen.

Passet på lommeboka

Ifølge mora var Kjetil svært påpasselig med lommeboka si.

- Det begynte på Sunnaas. Da han satt i rullestol var den holdepunktet hans, og han hadde panikk for å miste den. Da måtte han, med sin hukommelse, ordne opp og ringe og sperre kort.

Så kom den fatale kvelden i januar i år. Ifølge aktoratet var pengene i lommeboka et motiv for å overfalle den da 31-årige mannen.

- Jeg fikk telefon klokka to om natta, hvor støttekontakten ringte og fortalte at Kjetil hadde fått store hodeskader og lå for døden på Ullevål. Han hadde et døgn igjen å leve og jeg måtte forte meg.

Falt i koma

Det var sønnen til Kjetils støttekontakt som fant ham blodig på Hauketo. Gutten ringte sin mor, som ba sønnen ta Kjetil med hjem. Men så langt kom han aldri.

Kjetil fikk hjerneblødning og falt i koma.

Han ble plassert på Høyås, et rehabiliteringssenter for eldre. Først etter en måned fikk moren kontakt med han via et håndtrykk. I slutten av mai kom han til Sunnaas. Der har han hatt markant fremgang.

I dag kan Kjetil Rusvik si «ja» og «nei». Han snakker ved å trykke på en talemaskin.

- Og han lyser opp når det kommer folk han kjenner. Alt han ser og hører spiller en rolle for han, sier Rusvik.

- Holder ikke

Kjetil Rusvik vet ikke hva som skjedde med ham den fatale januarkvelden. Det er ifølge mora som en nyhet hver gang hun forteller ham det.

- Jeg er glad for at han ikke husker det, sa moren.

Derfor er han ennå ikke klar til å motta beklagelser fra de tiltalte. Under en rettspause fortalte Ruth Rusvik til pressen at hun har mottatt en unnskyldning fra faren til den tiltalte 18-åringen som i går innrømmet delvis skyld. 

- Han kom bort til meg under et fengslingsmøte og ba om unnskyldning på vegne av sønnen sin.

Hva svarte du?

- Jeg synes ikke ordet «unnskyld» holder. Jeg kan ikke tilgi noen uten videre på vegne av Kjetil. Vi har store vanskeligheter og går ei vanskelig framtid i møte, sier hun til Dagbladet.no.

Til sykehjem

I dag overføres Kjetil fra Sunnaas til et sykehjem. Men der ønsker ikke moren at han skal bli. 

- Langt ifra. En som er så ung og glad i livet og har vært inn i døden sånn som han. Jeg har aldri sett de blå øynene så livløse.

Ruth Rusvik vil slåss mot at 32-åringen skal tilbringe et liv blant eldre og senile. Hun har kjøpt ny leilighet til ham, og ønsket er at han skal kunne flytte dit på sikt.

• Dagbladet.no følger rettssaken

VITNET I DAG: Ruth Rusvik fortalte retten om tida før og etter det brutale overfallet på sønnen.
VOLDSOFFER: Kjetil Rusvik var 31 år da han ble ranet, slått og sparket i og utenfor en buss 7. januar i år. Nå er 32-åringen ufør og pleietrengende. Bildet ble tatt i retten i går.