Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er glad jeg lever

Huset ble sprengt av grunnen, og en 26-åring fikk beinet revet av. Lagde bomber av rakettbatterier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LUND/STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Vennegjengen har forklart at de «lagde ei bombe», da det plutselig smalt i kjelleren på det avsidesliggende huset klokka kvart over fire i går. Eieren av huset (26) fikk foten sprengt av, men klarte å stavre seg ut av den brennende kjelleren før han falt sammen på plenen foran huset. En 24-åring fikk alvorlige brannskader, mens de tre andre blødde kraftig og var veldig rystet etter eksplosjonen.

Lagde bombe

– Jeg er glad at dette gikk såpass bra, og at jeg fortsatt er i live, sier en av de skadde til Dagbladet.

Både politi og brannvesen mener det er utrolig at de fem unge mennene ikke ble langt mer alvorlig skadd.

Eksplosjonen var så kraftig at vinduer og dører ble smadret på eneboligen på Tekse i Lund kommune i Rogaland.

Ulykken skjedde mens kameratgjengen holdt på å lage ei bombe av rakettbatteri de hadde kjøpt lovlig over disk. Selv om dette i utgangspunktet er lovlig kjøpt fyrverkeri, kan sprengkraften mangedobles ved at kruttet samles og antennes samtidig.

Etter det Dagbladet erfarer, har slike hjemmelagede bomber blitt avfyrt mange ganger på det lille tettestedet Ualand helt sør i Rogaland.

– Jeg ser på nettet at politiet tror det er brukt dynamitt, sier den ene av mennene som var i huset da bomben gikk av.

STORE SKADER: Vinduer og dører ble blåst ut. Bombeteknikere fra Oslo ankom i helikopter og søkte gjennom boligen på jakt etter sprengstoff og fyrverkeri. Den mest alvorlig skadde mannen (26) ble sendt til sykehus med et Sea King redningshelikopter. Foto: Sigbjørn Andreas Hofsmo/Dagbladet
STORE SKADER: Vinduer og dører ble blåst ut. Bombeteknikere fra Oslo ankom i helikopter og søkte gjennom boligen på jakt etter sprengstoff og fyrverkeri. Den mest alvorlig skadde mannen (26) ble sendt til sykehus med et Sea King redningshelikopter. Foto: Sigbjørn Andreas Hofsmo/Dagbladet Vis mer

– Det er «bullshit». Vi brukte bare vanlig fyrverkeri. Alle de fem i vennegjengen var inne i huset da eksplosjonen gikk av. 26-åringen og 24-åringen ble fraktet til Stavanger Universitetssykehus. Leger jobbet i natt for å redde beinet til 26-åringen, som skal være en aktiv idrettsmann. De tre andre ble sendt til legevakta i Egersund, men ble skrevet ut i går kveld.

Tekniske eksperter med hjelp av en bombegruppe fra politiet i Oslo gjennomgikk huset i natt for å finne årsaken til eksplosjonen.

– Huset har løftet seg fra grunnmuren, så det har vært kraftige saker, sier politiadvokat i Rogaland politidistrikt, Arvid Bruskeland.

– Blodige og i sjokk

Fagleder Jon Skåland i det lokale brannvesenet var blant de første på stedet:

– Huset var delvis i brann, og det eksploderte med ujevne mellomrom inne i huset. På plenen foran huset lå en person hardt skadd, og de fire andre virret rundt, blodige og i sjokk, sier Skåland til Dagbladet.

Skåland satt i bilen da han snappet opp den første nødmeldingen som ble sendt ved 16.20-tiden i går, og satte umiddelbart kursen mot ulykkesstedet. Kort tid etter at han kom til stedet, kom luftambulansen.

– Han som lå på plenen var forferdelig ille tilredt. Det så ut som om beinet var revet tvert av. Hadde han ikke fått snarlig hjelp, tror jeg det kunne stått om livet.

- Jeg er glad jeg lever

Huset ødelagt

Skåland tok hånd om de tre som var lettere skadd, og fikk dem inn i brannbilen.

– De var veldig forvirra. Det virket som om de ikke skjønte hva som hadde skjedd, sier han.

Slukkingsarbeidet var risikabelt. Det smalt fortsatt inne i huset, og ingen visste om det var større eksplosjoner i vente.

– Det var livsfarlig å gå nærmere, det smalt i ett sett, sier Skåland.

Etter å ha fått slukket brannen, våget brannmannskapene seg inn i huset.

– Eksplosjonen var i kjelleren, men hele huset, fra første til andre etasje var helt rasert. Husveggen er sprengt ut med flere centimeter, og stua er pinneved. Huset er ødelagt, sier Skåland.

- Dynamitt

– Med tanke på hvordan huset så ut, må dette ha vært noe sterkere enn fyrverkeri. Det må ha vært dynamitt inne i bildet, sier han.

Bare litt over et døgn før det smalt i boligen på Lund, beslagla politiet dynamitt i samme område.

– Natt til lørdag ble det beslaglagt noe dynamitt i en bil i Lund, men så langt har vi ikke klart å etablere noen sammenheng med det som skjedde i går, sier politiadvokat Tor Arvid Bruskeland til Dagbladet.

Han er ikke kjent med at noen av de fem som ble rammet i eksplosjonen i går har vært straffet for ulovlig bruk av sprenglegemer tidligere.

Ingen av de fem ble avhørt i går, men de lettere skadde kan avhøres i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media