- Jeg er heldig som lever

Her blir en 30 år gammel mann skamslått på Aker Brygge i Oslo. Hovedmannen mener han fikk for hard straff fordi videoopptak av overfallet ble vist i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedmannen, en 23 år gammel mann av afrikansk opprinnelse, ble dømt til fengsel i ett år og to måneder av Oslo tingrett. Ankesaken pågår nå i Borgarting lagmannsrett. Begge parter mener saken har prinsipiell betydning, og den kan derfor bli anket helt til Høyesterett.

Brutalitet

Forsvareren til 23-åringen mener at straffen ble satt så høyt fordi videoen ble vist i retten.

- Det som skiller denne saken fra andre liknende saker, er måten bevisene er lagt fram på i retten. Det er ikke støtte i rettspraksis for den straffen min klient fikk i tingretten, og langt mindre for en straff på ett år og seks måneder, sier 23-åringens forsvarer, Marius Dietrichson.

 • Aktor, statsadvokat Hans Jørgen Bender, har liten sans for forsvarerens videoargument:

  - Her får retten se den brutaliteten påtalemyndigheten mener hovedmannen utviste, og det er en brutalitet det er vanskelig å beskrive med ord. Man kan like gjerne snu på det, og si at andre tiltalte er heldige som ikke blir filmet i tilsvarende situasjoner, sier Bender til Dagbladet.

  Strafferammen for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter, og der gjerningsmannen tidligere er straffet for en voldsforbrytelse, er 13,5 år.

  I går måtte 30-åringen og de tre tiltalte forklare seg i Borgarting lagmannsrett om det brutale overfallet natt til 29. juli i fjor.

  Angrep med spade


  - Jeg er heldig som overlevde. Det var i alle fall det legene sa til meg. Det kunne gått skikkelig ille, sier den 30 år gamle mannen til Dagbladet.

  Bakgrunnen for voldsepisoden var at 30-åringen og en kamerat gikk bort til to av de tiltalte, som skal ha stått og kranglet med to jenter. De to kameratene ville undersøke om jentene trengte hjelp, men fikk etter hvert beskjed om at de klarte seg selv.

  Da 30-åringen var på vei bort, gikk hovedmannen etter og slo ham i bakhodet med en spade. Slaget var ikke hardt, men fornærmede snudde og forlangte en unnskyldning.

  Men det fikk han aldri. Etter en hissig ordveksling, gikk hovedmannen plutselig til angrep. Han rettet et karatespark mot ansiktet til 30-åringen, og sparket og slo ham mot hodet mens han prøvde å komme seg på beina.

  Skjerpet straff?


  De rystende bildene viser at 30-åringen ble liggende livløs på bakken mens overfallsmannen gikk raskt fra åstedet og bort mot Rådhusplassen.

  Aktor krevde i går en skjerpet straff på ett år og seks måneder for den 23 år gamle hovedmannen - blant annet fordi han i mellomtida er blitt dømt for et taxiran i Sverige.

  23-åringens forsvarer, advokat Marius Dietrichson, mener at straffen må settes betydelig lavere.

  30-åringen husker ingenting fra det første slaget til han våknet opp på sykehuset. Han pådro seg utrolig nok bare en hjernerystelse, men sliter fortsatt med dårlig hukommelse og hode- og nakkesmerter.

  Få fram fakta!


  Voldsofferet har ingen forståelse for anken fra hovedmannen.

  - Hele poenget med en rettssak må jo være å få fram fakta i saken. Det blir for dumt å hevde at det er urettferdig at straffen ble streng fordi retten fikk se hva som skjedde. Da er det i så fall andre straffer som er for milde, sier 30-åringen. Han ønsker nå å legge hele episoden bak seg, og vil ikke stå fram med navn av hensyn til familien.

1. KRANGLER: 30-åringen diskuterer høylytt med hovedmannen og vennene hans. Sekunder etter blir han slått brutalt i bakken.
2. SPARKES: Hovedmannen tar sats og treffer 30-åringen. En venn som forsøker å hjelpe, blir holdt igjen av hovedmannens kamerater.
3. HJELPELØS: 30-åringen prøver å kjempe seg opp fra bakken, men blir sparket i ansiktet på nytt.
4. LIVLØS: Fortvilte venner ringer etter hjelp, mens 30-åringen ligger livløs på asfalten. Bildene er tatt av et overvåkningskamera.