- Jeg er heldig som lever

Midt i arbeidstida rammet terrorbombene den britiske HSBC-banken i Istanbul i går. Nordmannen Simen Münter (38) er direktør i banken. - Jeg er svært heldig som er i live og uskadd i dag, forteller han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISTANBUL/OSLO (Dagbladet): - Hadde jeg vært på kontoret mitt, kunne eksplosjonen tatt livet av meg. Tilfeldigvis befant jeg meg i et møterom i kjelleren, på baksiden av bygningen, sier nordmannen.

Minst 27 personer mistet livet og over 450 ble skadd i terrorangrepene mot det britiske konsulatet og den britiskeide banken HSBC i Istanbul i går. Selvmordsbombere sto bak begge aksjonene - som forvandlet den tyrkiske byen til en blodig krigssone. Tyrkiske medier meldte i går at 7 personer er arrestert etter gårsdagens terror, og at man leter etter ytterligere ni navngitte personer.

I dag priser Simen Münter, kona og de to små barna seg lykkelig over at han er i live.

- Priviligerte

- Vi føler oss svært privilegerte og meget heldige. Det gjorde utrolig godt å høre stemmen hans da mannen min ringte og sa at alt var i orden med ham, sier kona, Anne Wichstrøm, til Dagbladet.

Selvmordsbomberne slo til mot den britiske banken litt før klokka 11 lokal tid. Münter og to av hans kolleger var nettopp gått ned til møterommet i kjelleren.

- Det var et fryktelig smell. Taket i møterommet falt ned og veggene ble slått inn. Rommet ble fylt med røyk og en voldsom sterk lukt. Men ingen av oss tre kom til skade, forteller Münter.

Hele fasaden på bankens høybygg ble mer eller mindre smadret. Münters kontor ligger i femte etasje og vender ut mot gata.

- Bygningen ble svært ødelagt. De tre nederste etasjene ble nærmest totalt ødelagt. 4. og 5. etasje ble også sterkt skadd. Over 9. etasje er skadene ganske små. Katastrofen kunne faktisk ha vært enda verre. Vi har satt i gang en rekke sikringstiltak i den siste tida, blant annet var det satt inn spesielle paneler og ruter som skulle sikre fasaden. Disse tiltakene reduserte utvilsomt virkningen av eksplosjonen, sier Münter.

På dette tidspunktet befant det seg over 700 ansatte i bygningen. Evakueringen ble satt i gang umiddelbart.

- Det var merkelig stille da vi kom ut på gata foran bygningen. Bilen som selvmordsbomberen hadde kjørt, sto der helt utbrent. Men mange skadde lå foran bygningen, og de var ille tilredt. Det var store mengder blod på gata. Vi kom ut før de første sykebilene nådde fram, og vi forsøkte så godt vi kunne å hjelpe de skadde ved å gi dem førstehjelp. Det var glass overalt og det var liten tvil om at svært mange ble skadd av flygende glassbiter. Vi holdt på i en halv times tid før sykebiler kom og politiet sperret av området, sier Münter. Han og hans kolleger forsøkte så å få oversikt over virkningen av attentatet, finne ut hvor mange av de ansatte som var drept og skadd.

- Neppe tyrkere

- Det så ut til at de aller fleste som befant seg inne i bygningen overlevde, mens vakter og andre som var på utsiden ble drept.

- Hvem tror du står bak aksjonen?

- Jeg har vanskelig for å tro at den ble utført av tyrkere. Tyrkerne er veldig hyggelige mennesker, positivt innstilt til oss og dessuten er vi nå inne i slutten av ramadan, den muslimske høytida. Det betyr en periode med festligheter og at de aller fleste har fri i neste uke. Så min umiddelbare vurdering er at aksjonen ble planlagt og utført av andre enn tyrkere, sier Münter, som har jobbet mer enn sju år i Istanbul.

Flere nordmenn

Han var ikke den eneste nordmannen som opplevde eksplosjonen på nært hold. Bare 500 meter unna bankbygningen har både Norges Eksportråd og Statoil sine kontorer. Hos Statoil var fire nordmenn på jobb da det smalt, og i Eksportrådets kontor befant det seg en annen. Ingen av disse kom til skade.

- Det smalt så fryktelig at jeg trodde det var jordkloden som hadde eksplodert. Hadde jeg ikke vært litt forsinket hadde jeg vært død, sier tyrkeren Cemal Tepe til Dagbladet. Han sitter på en bar sammen med sine sjokkerte venner, et par hundre meter fra eksplosjonsstedet. Han var på vei til jobben ved banken da det smalt. Først lå han i støvet - han vet ikke hvor lenge. Så løp han for å hjelpe andre. Mot ham kom mennesker med blod rennende fra ansikt og kropp.

- Det er klart jeg er redd. Men jeg er herfra, hvor skal jeg dra, sier han.

KRIGSSONE: Istanbul ble forvandlet til et blodig kaos i går. Her blir en skadd mann reddet ut fra ruinene til det britiske konsulatet. Forut for gigantsmellet braste en selvmordsbomber inn i porten med en grønn varebil. - Angrepene i Istanbul bærer alle tegn på å være al-Qaidas verk, sier den britiske utenriksministeren Jack Straw.
SMADRET: Slik så den britiske HSBC-banken i Istanbul ut etter at terrorbombene hadde gått av. Hele fasaden ble smadret og biler lå strødd utenfor banklokalet. Simen Münters kontor ligger i 5. etasje og vender ut mot gata der eksplosjonen skjedde. Heldigvis var han i et møterom i kjelleren da selvmordsbomberne slo til.