- Jeg er heldig

Jens Brun-Pedersen kjenner mange menn som kjemper innbitt for samvær med barna etter konfliktfylte samlivsbrudd. Selv slapp den tidligere TV-kjendisen unna en slik bitter feide og kan kose seg med hjerteknuseren Rebekka (1 1/2 år).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har vært heldig, sammenliknet med svært mange menn. I min bekjentskapskrets har jeg sett groteske eksempler på den forskjellsbehandlingen menn blir utsatt for, sier Pedersen, som i dag er informasjonssjef i Humanetisk Forbund.

Han tillegger sin lykkelige situasjon at Rebekkas mor synes det er viktig at datteren får se faren så ofte som mulig.

Matriarkatet

Brun-Pedersen hadde ikke noe ønske om å stå fram, men ble så grepet av det han har lest i Dagbladets serie om fars rettigheter ved samlivsbrudd, at han ville si noe på trykk.
- For mange menn er en slik serie ren mentalhygiene. Bare det at dere løfter på sløret og setter fokus på dette, hjelper mange menn som sliter. Mange får liten eller ingen hjelp fra det offentlige.

45-åringen framholder at han synes det er grotesk å høre kvinnelige politikere si: «Nå må menn komme på banen.»

- Hvordan tror du det oppfattes av menn som har prøvd et halvt liv å få adgang til å besøke og dele ansvaret for barna? Mennene møter et offentlig matriarkat, som utøves av personer med og uten testikler.

Lo av ham

Brun-Pedersen var selv usikker da han ble pappa.

- I all min naivitet ringte jeg til Barne- og familiedepartementet og lurte på om jeg hadde krav på fødselspermisjon. Da begynte mannen jeg fikk snakke med å le.

Rebekkas fødsel ble en riktig tankevekker for den tidligere programlederen og moromannen.

- Det satte en støkk i meg da jeg oppdaget at foreldreansvaret gikk direkte til mor. Det er ganske rått å tenke på at hvis Rebekkas mamma hadde dødd, ville jeg ikke fått barnet mitt.

Flaue

- Hvorfor er mennene havnet i et slikt kollektivt uføre?

- Det er for en stor del et resultat av et patriarkalsk system der lovverket nærmest sier til mannen: Betal og stikk! Og når mennene nå i en del år har forsøkt å få omsorg for barna, så holder kvinnene hardt på privilegiene.

Brun-Pedersen peker likevel på at menn har en del av skylden for det uføret man er oppe i.

- I alle år har man lagt lokk på problemet. Det ligger i mannskulturen at vi skal greie oss selv. Samtidig er det litt flaut å be om hjelp. Men nå må menn ta ansvar og kreve økte rettigheter. Under utarbeiding av det nye regelverket, er det viktig å starte på bunn. Man må først skape en rettferdig verdiforankring før reglene lages. Først da kan menn kanskje slippe å føle seg så rettsløse og fremmedgjorte som de gjør i dag, sier Jens Brun- Pedersen.