INGEN IDEALVERDEN: Ulrikke Holmøy oppfordrer kvinner til å minimere risikoen ved voldtekt ved å ta forholdsregler, selv om det ideelt sett ikke burde være nødvendig. Foto: Privat. 
INGEN IDEALVERDEN: Ulrikke Holmøy oppfordrer kvinner til å minimere risikoen ved voldtekt ved å ta forholdsregler, selv om det ideelt sett ikke burde være nødvendig. Foto: Privat. Vis mer

«Jeg er helt enig i at jenter skal kunne dra på nach med fremmede menn, og fortsatt være trygge. Det er bare så sabla naivt»

Feminist og Frp-politiker mener det er soleklart at kvinner skal ta ansvar for egen sikkerhet, også når det gjelder voldtekt. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den såkalte Hemsedal-saken, hvor tre menn ble frikjent for å ha voldtatt Andrea Voll Voldum (21) på fest, har skapt en rasende voldtektsdebatt i Norge.

Advokat Brynjar Meling fikk blant annet massiv kritikk fordi han på Dagsnytt 18 sa at kvinner har et ansvar for å minimere risikoen for voldtekt.

- På lik linje med at man råder folk til å gå med refleks i mørket, så må jenter og kvinner ta ansvar for hvem de går på nachspiel med, sa Meling.

Ulrikke Holmøy, feminist og Frp-politiker, er helt enig.

I et blogginnlegg tar hun et oppgjør med det hun beskriver som en «sammensausing av rettsvern, idealer og realitet» i kjølvannet av Hemsedal-saken.

- Jeg er helt enig i at jenter skal kunne dra på nach med fremmede menn, og fortsatt være trygge. Det er bare så sabla naivt, skriver hun i innlegget, som først ble publisert i Nettavisen.

- Det er ingen som er uenig i at man skal kunne gå på fest med hvem som helst eller kle seg hvordan man vil. Poenget er bare at vi ikke lever i noen idealverden. Det er en vond erkjennelse, men vi kommer lengre med selve erkjennelsen, enn med kritikk av dem som formidler den, sier hun til Dagbladet.

Realitetsorientering

Hun mener det er en selvfølge at kvinner tar sine forholdsregler for å minimere risikoen for voldtekt - selv om det ideelt sett burde være unødvendig.

Det forventes det at man gjør ved alle andre typer kriminalitet, påpeker hun.

«Ingen er uenige i at jenter burde kunne kle seg som de vil uten å frykte voldtekt. Vi burde også være trygge når vi drar hjem med ukjente menn etter en fuktig tur på byen. Dette blir likevel så ubegripelig naivt. Nei, du kan ikke dra hjem med hvem som helst, og forvente at det skal gå bra hver gang. Du må ta ansvar for din sikkerhet - fordi det finnes mennesker der ute som ikke gjør det.», skriver hun i blogginnlegget.

Hun synes det er rart at kvinnesaksforkjempere og andre reagerer med ramaskrik når Meling eller andre konstaterer nettopp det.

- Ikke noe jeg mener

Da dreier diskusjonen fort til å handle om hvem som har ansvaret av offeret eller overgriperen.

«Vi er skjønt enige om at sistnevnte har ansvaret (...) Poenget er at dersom du skal minimere sjansen for at verdisakene skal bli stjålet i utgangspunktet, må du finne et trygt sted å oppbevare dem.», skriver hun.

- Synes du det er kontroversielt å mene det du mener?

- Det er ikke noe jeg mener. Det er sånn det er. Det er objektivt konstaterbart at man hvis unngår å gå på fest med fremmede, så unngår man å bli voldtatt på fest av fremmede.

- Hvorfor ville du skrive dette innlegget?

- Det er en generell frustrasjon over enkeltpersoner som angriper et argument ut fra et idealståsted, forklarer Holmøy til Dagbladet.

- Begrensing

Astri Holm i Kvinnefronten tror kvinner flest tar mange forholdsregler allerede.

Hun mener Holmøy og Brynjar Meling er på vei ned en farlig sti når de oppfordrer til det.

- Det er så mye du ikke kan gjøre, så mange plasser du til slutt ikke kan være, hvis du skal tenke sånn. Til slutt blir det veldig smalt, og man begrenser jenters muligheter til å være aktive og nysgjerrige og gjøre ting som det er viktig at alle får gjøre for å utvikle seg.Til sist handler det om: Hvor langt skal vi gå, og hva slags samfunn er det vi skal ha?

- Det Meling og Holmøy sier høres ut som en strategi for begrenset handlingsfrihet for jenter, oppsummerer hun.

Andrea Voll Voldum synes heller ikke noe om innlegget til Holmøy - og liker ikke at forebygging av tyveri sidestilles med forebygging av voldtekt.

- Ja til nach er ikke ja til sex

- Å løse døra for å passe på sine verdisaker er en helt konkret ting det er logisk å gjøre, men å kunne avdekke i forkant av et nach om vedkommende er en voldtektsforbryter, er vanskelig. Jeg som voldtektsoffer kan ikke ta ansvar for at mannen endret personlighet, da mitt første inntrykk var at de framsto som hyggelige og greie, skriver Voll Voldum til Dagbladet.

- Hadde rettssystemet fungert, hadde de i min sak sittet inne for lengst.

Hun påpeker at hun verken hadde kort skjørt eller var lettkledd da hun ble utsatt for episoden på ei hytte i Hemsedal, og sier at det til sammen cirka ti andre både jenter og gutter som dro i taxi til nachet hun var på den kvelden.

- Det betyr ikke ja til sex når du sier ja til nach, skriver hun.