- Jeg er helt knust

Maria Amelie etter Justisdepartementets pressemelding.

PREGET: Maria Amelie var tydelig preget da hun meldte seg for Politiets utlendingsenhet i dag. Foto: Nina Hansen
PREGET: Maria Amelie var tydelig preget da hun meldte seg for Politiets utlendingsenhet i dag. Foto: Nina HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet møtte Maria Amelie i dag klokka 09.30, da hun gikk ut av leiligheten til kjæresten for å melde seg hos Politiets Utlendingsenhet i Oslo.

Hun var da varslet om at Justisdepartementet hadde sendt ut en pressemelding om endring i reglene for arbeidsinnvandring.

I pressemeldingen går det fram at reglene endres. Men det understrekes også at hun må reise til Russland.

- Jeg er helt knust, sier hun til Dagbladet.

Kjæresten, Eivind Trædal, var også tydelig preget.

- Hun er i et ti meter dypt hull og regjeringen har laget en fem meter høy stige. Hun har ingenting i Russland og hun er i stor fare og er  papirløs.

- Vi frykter det vil ta veldig lang tid å skaffe papirene for å søke arbeidstillatelse.

Regjeringen åpner for å endre reglene for arbeidsinnvandring i kjølvannet av Maria Amelie-saken.

I en pressemelding skriver Justisdepartementet at dagens regelverk «ikke er hensiktsmessig». Regjeringen har nå bestemt at et avslag på en asylsøknad, ikke skal være til hinder for å få innvilget arbeidsinnvandring.

- Regjeringen vil derfor sikre at brudd på utlendingsloven etter en forutgående asylsak, ikke må være til hinder for adgangen til å få behandlet søknad om arbeidstillatelse. Vi vil legge fram nødvendige regelendringer for å oppnå dette, heter det i pressemeldingen.

Kilder i regjeringsapparatet mener at dette er en forbedring av situasjonen for Maria Amelie og andre papirløse innvandrere. Men nå er det forvirring rundt hvorvidt det regjeringen har gjort er positivt eller negativt for Maria Amelie.

Forverring Maria Amelies advokat, Brynjulf Risnes, sier at dette er en kraftig forverring av hennes situasjon.

- Det er vanskelig å forstå hva de egentlig mener, men hvis dette presenteres som en løsning, er det i beste fall tåkelegging av situasjonen. Hvis de vil utvise henne, er det verre enn at hun ikke får oppholdstillatelse, sier han til TV 2.

- Det eneste som kan hindre noen i å søke arbeidsinnvandring, er hvis de blir utvist. Dette må jo oppleves som et signal fra regjeringens side om at hun må utvises. Det kan hun ikke oppfatte som annet enn en tilleggsstraff og det er en klar forverring av situasjonen.

Må reise
Statssekretær Pål K. Lønseth forklarer at en regelendring vil bety at en asylsøker med avslag vil få behandlet en søknad om arbeidsinnvandring.

- Vilkårene for arbeidsinnvandring må være oppfylt, og søknaden vil bli behandlet av UDI, sier han til NTB.

Papirløse Maria Amelie har fått avslag på sin asylsak, og regjeringen mener konsekvensen da er at hun må reise tilbake til Russland. Søknader om arbeidsinnvandring må sendes fra hjemlandet også etter at et nytt regelverk er på plass.

- Det er helt åpenbart. Alt annet ville undergrave asylpolitikken, sier Lønseth.

Per Østvold (SV) har tidligere uttalt til Dagbladet at regjeringen ikke tåler at Maria Amelie blir sendt ut uten en avtale om å komme tilbake. SV har presset på for å la henne få bli i Norge.

Press
Justisdepartementet har jobbet på spreng med å få til en regelendring den siste uka. Detaljene er ikke på plass, men det var etter det Dagbladet erfarer, viktig for regjeringen å komme ut med hvilken løsning de har valgt. Allerede forrige søndag antydet Jens Stoltenberg at det kunne komme en endring.

- Regjeringen har hele tiden vært klar på at om det i denne konkrete saken eller andre saker avdekkes at vi har et regelverk som ikke er hensiktsmessig i forhold til arbeidsinnvandring, er det helt naturlig å se på nødvendige endringer i regelverket for å unngå dette, heter det i dagens pressemelding.

KNUST: Maria Amelie sa til Dagbladet at hun var helt knust før hun dro til Politiets utlendingsenhet i dag. Foto: Øistein N. Monsen
KNUST: Maria Amelie sa til Dagbladet at hun var helt knust før hun dro til Politiets utlendingsenhet i dag. Foto: Øistein N. Monsen Vis mer