KOLLEGER: Pensjonert testpilot Arild Lundesgaard (t.h.) hadde mye å gjøre med savnede Truls Ørpen (46). Han ble sjokkert da han fikk høre at kollegaen er blant de savnede etter den antatte Hercules-styrten i Nord-Sverige. Foto: FORSVARET
KOLLEGER: Pensjonert testpilot Arild Lundesgaard (t.h.) hadde mye å gjøre med savnede Truls Ørpen (46). Han ble sjokkert da han fikk høre at kollegaen er blant de savnede etter den antatte Hercules-styrten i Nord-Sverige. Foto: FORSVARETVis mer

- Jeg er helt skjelven

Arild Lundesgaard jobbet tett med savnede Truls Ørpen. Han begriper ikke hva som kan ha skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er trist og helt forferdelig. Jeg er helt skjelven, sier Arild Lundesgaard (66) til Dagbladet.

Den pensjonerte kapteinen og testpiloten kjenner alle de fire besetningsmedemmene på det militære Hercules-flyet som i over et døgn har vært forsvunnet i Nord-Sverige. Han ble svært overrasket da navnene på de savnede ble offentliggjort.

- De to mest erfarne - Dette er et svært kompetent mannskap. Truls Ørpen og Ståle Garberg er de to mest erfarne Hercules-flygerne i landet, sier han.

Lundesgaard forteller at miljøet rundt Hercules-maskinene, som har base på Gardermoen flystasjon, er svært tett og sammensveiset.

- Hele skvadronen teller ikke mer enn ca. 20 personer, forklarer han.

DE ØVRIGE SAVNEDE: F.v. Siw Robertsen, 45 år, kaptein, bosatt i Oslo; Bjørn Haug, 40 år, kaptein, bosatt i Ullensaker; Steinar Utne, 35 år, kaptein, bosatt i Oslo; Ståle Garberg, 42 år, kaptein, bosatt i Oslo. Alle unntatt Utne er stasjonert på Gardermoen, og er mannskap på den forsvunne Hercules-maskinen. Foto: FORSVARET
DE ØVRIGE SAVNEDE: F.v. Siw Robertsen, 45 år, kaptein, bosatt i Oslo; Bjørn Haug, 40 år, kaptein, bosatt i Ullensaker; Steinar Utne, 35 år, kaptein, bosatt i Oslo; Ståle Garberg, 42 år, kaptein, bosatt i Oslo. Alle unntatt Utne er stasjonert på Gardermoen, og er mannskap på den forsvunne Hercules-maskinen. Foto: FORSVARET Vis mer

For Lundesgaard er det en stor gåte hvordan det toppmoderne flyet kan ha forulykket i den svenske fjellheimen.

- Det første som slo meg da jeg fikk høre hvem det gjaldt, var: «De kan umulig ha fløyet inn i fjellveggen.»

På samme oppdrag 66-åringen har jobbet tett sammen med oberstløytnant Truls Ørpen (46); siden begge hadde virke som testpilot på henholdsvis Gardermoen og Kjeller, var de ofte på samme oppdrag.

- Hver gang Herculeser av den gamle typen skulle hentes i England, dro vi over og testfløy maskinene, forteller han.

Lundesgaard gir sin 46-årige tidligere kollega de beste skussmål.

- Han er veldig rolig og behersket. Veldig dyktig.

Nå følger den pensjonerte offiseren utviklingen nøye, i håp om et gjennombrudd i leteaksjonen.

- At letingen hindres av det dårlige været, er helt forferdelig, sier han.

I slekt med spellemann Ørpen er opprinnelig fra Krødsherad i Buskerud og i slekt med den berømte spellemannen med samme navn. Etter at han gikk ut av flyskolen, var han testflyger på Orion-maskinene og stasjonert på Andøya flystasjon.

De siste 20 åra har han vært tilknyttet Gardermoen flystasjon, den seinere tida altså som skvadronsleder. Han har en samboer og er bosatt i Oslo.