- FORFERDELIG SYN:  Torsdag 17. april stormet en gruppe ungdommer inn i flyktningedelen av FN-basen i Bor i et etnisk motivert angrep. Annelies Ollieuz fra beredskapsstyrken Norcap i Flyktninghjelpen jobber med utdanning i leiren og med på opprydningen etter blodbadet. Foto: Yakani Hillary / IAS
- FORFERDELIG SYN: Torsdag 17. april stormet en gruppe ungdommer inn i flyktningedelen av FN-basen i Bor i et etnisk motivert angrep. Annelies Ollieuz fra beredskapsstyrken Norcap i Flyktninghjelpen jobber med utdanning i leiren og med på opprydningen etter blodbadet. Foto: Yakani Hillary / IASVis mer

- Jeg er her for å hjelpe barn på skolen, ikke for å legge dem i likposer

Norsk hjelpearbeider ble vitne til etnisk massakre på FN-base i Sør-Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For fire måneder siden var verdens yngste stat et fredelig land. Nå beveger Sør-Sudan seg mot full etnisk borgerkrig.

Etter en gruppe dinkaer gikk til angrep på nuer-flyktninger i FNs base i Bor i forrige uke, måtte Annelies Ollieuz fra Flyktninghjelpen Norge være med og bære ut de 46 blodige likene.

Synet vil det ta lang tid å komme over.

- Det er jo så feil. Jeg er her for å hjelpe barn på skolen, ikke for å legge dem i likposer. Noen internt fordrevne hjalp oss og førte oss fra telt til telt, der de visste at folk hadde blitt drept. Menn, kvinner, barn. Jeg har jobbet i krigssituasjoner før, men har aldri gjort noe som dette før, sier Ollieuz.

 ALDRI TRYGGE:  Situasjonen for de internt fordrevne i Sudan blir stadig verre. I tillegg til at den humanitære situasjonen er prekær, skjer det flere målrettede anrep på sivile. Dette er andre gang siden desember at væpnede grupper har angrepet FNs flyktningeleire. Foto: Yakani Hillary / IAS
ALDRI TRYGGE: Situasjonen for de internt fordrevne i Sudan blir stadig verre. I tillegg til at den humanitære situasjonen er prekær, skjer det flere målrettede anrep på sivile. Dette er andre gang siden desember at væpnede grupper har angrepet FNs flyktningeleire. Foto: Yakani Hillary / IAS Vis mer

Etnisk motivert angrep
Sør-Sudan er nå i full borgerkrig, og angrep på én folkegruppe svares med enda blodigere hevnaksjoner. Rundt 5000 sivile dinkaer hadde gjemt seg på FN-basen, da en gruppe nuere kom inn på basen under skjul av en demonstrasjon.

- Nuerne får 72 timer på å forlate staten Jonglei, ga de beskjed om. 

Så gikk de til angrep på de sivile, fra flere hold på basen. De som var langt unna ble skutt, de som var nærme nok ble drept med machete. Ollieuz befant seg i den deler av leiren for hjelpearbeiderne bor.

- Det er ikke uvanlig å høre skudd i Sør-Sudan, så jeg reagerte ikke med en gang. Men de sluttet ikke å skyte, så vi skjønte at dette var noe mer alvorlig. Jeg lå på gulvet og ventet på å høre skrikene. Det føltes som om vi lå der i en evighet, forteller Ollieuz.

Grusomt behandlet
Hun er født i Belgia, men bor i Oslo, og er i Sør-Sudan for å hjelpe til med utdanningen av barna i flyktningeleirene. Da skuddene omsider stilnet og de gikk ut blant virvaret av slitne telt, lå flere av skolebarna livløse i sanden. Rett ved siden av UNICEF-skolesekkene Ollieuz deler ut.

- Det er jo tungt å bære døde folk, så jeg endre ofte opp med å bære ungene. Hvor mange som var barn er ikke klart ennå, da det er vanskelig å se om noen er 16 eller 19. Og noen av dem var ganske grusomt behandlet med machete, forteller hun.

Før de gikk ut i leiren hadde de fått beskjed om at det var 17 drepte, men belgieren skjønte fort at det var snakk om mange fler. Totalt 58 ble drept, i og utenfor leiren.

- Å se disse menneskene som hadde blitt drept på et så brutalt vis, det vil ta tid å fordøye og komme over, sier hun til Dagbladet.

Angriper sivile Tilhengere av president Salva Kiir, som er dinka, kjemper nå om makten mot tilhengere av tidligere visepresident Riek Machar, som tilhører folkegruppen nuer.

GIKK FRA TELT TIL TELT:  Etter angrepet på FN-basen i Bor, var Annelies Ollieuz fra med og rydde opp likene. - Interne flyktninger ledet oss fra telt til telt for å hente ut de drepte, sier Ollieuz til Dagbladet. Bildet er tatt før angrepet. Foto: Flyktninghjelpen
GIKK FRA TELT TIL TELT: Etter angrepet på FN-basen i Bor, var Annelies Ollieuz fra med og rydde opp likene. - Interne flyktninger ledet oss fra telt til telt for å hente ut de drepte, sier Ollieuz til Dagbladet. Bildet er tatt før angrepet. Foto: Flyktninghjelpen Vis mer

Når Jonglei-staten, som byen Bor ligger i, kontrolleres av regjeringssoldater og folkegruppen dinka, er ikke de sivile nuerne trygge. Andre steder er det motsatt.

I byen Bentiu ble hundrevis av dinkaer og andre etniske minoriteter i forrige uke nedslaktet fordi de tilhørte «feil» folkegruppe. Da opprørssoldatene inntok byen, gikk de til skoler, sykehus, moskeer og kirker og drepte sivile dinkaer som hadde gjemt seg der. Imens oppfordret radioverter til voldtekt av dinkaer og sa de burde drives ut av staten Unity.

- FN mangler kapasitet Vår egen utenriksminister Børge Brende innrømte mandag at FNs fredsbevarende styrker (UNMISS) ikke har nok kapasitet til å beskytte alle de sivile som trenger hjelp i Sør-Sudan. Og dette er det andre angrepet siden desember hvor de som faktisk har fått FN-beskyttelse har blitt angrepet.

- Jeg gjentar at begge parter i konflikten har ansvar for å stanse volden, og løse sine uoverensstemmelser gjennom politikk og ikke ved å drepe sivile for å spre skrekk og uro, sier Brende til NTB.

I Bentiu har antallet flyktninger eksplodert siden massakrene i forrige uke, fra 5000 til 22 000 internt fordrevne på FN-basen. I hovedstaden Juba har de en leir på over 20 000.

- Akkurat nå er jeg ikke så optimistisk, må jeg si. Situasjonen blir bare verre og verre i Sør-Sudan, og jeg kan ikke se for meg hvordan de 5000 på FN-basen i Bor skal kunne forlate den og bo utenfor. Tenk at dette landet var fredlig for bare noen måneder siden, sier Ollieuz.