«Jeg er her for Benjamin»

I går fikk Marit Hermansen det endelige svaret på hvem som drepte sønnen Benjamin. Hun har ventet i snart to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er viktig for meg å være her for å gi Benjamin en kropp. Der inne er det jo de tiltalte det handler om. Ved at jeg er der, er Benjamin der også, sier Marit Hermansen til Dagbladet.

Stille og skjerpet mottok hun juryens kjennelse klokka 13.00 i går, etter tre lange uker i rettssalen. Dag etter dag har hun hørt alle detaljene om sønnens død, og sett de to tidligere nynazistene som i dag er dømt for andre gang for drapet.

- Det føles som en utladning. Det har vært tøft å være her hele veien, og kjempetøft å vente. Det er en lettelse når svaret endelig kommer. Det er noe med at det ikke er sagt før det er sagt, sier Marit Hermansen.

Sorgen

Hun er fortsatt sykemeldt fra jobben som lærer, og har vært det siden Benjamin døde. Tanken på framtida er fjern.

Benjamin-drapet

Forbrytelsen: Benjamin Hermansen (15) ble drept på Holmlia 26. januar i fjor. Tingrettens dom slo fast at drapet var rasistisk motivert.

Tiltalte: Joe Erling Jahr (21) og Ole Nicolai Kvisler (23) anket tingrettens dom på 16 og 15 år. De risikere lovens strengeste straff. Veronica Andreassen er dømt til tre år.

Skyldige: Da juryen i går besvarte skyldspørsmålet, hadde de bare tiltaltes og vitners forklaringer å forholde seg til.

- Nå må vi først bli ferdig her. Så får vi se. Det er alt jeg kan si, sier hun.

I dag skal Marit Hermansen fortelle lagmannsretten om månedene uten Benjamin. Om en sorg som er bare hennes, men som plutselig ble hele Norges. Det har vært vanskelig å forholde seg til. Likevel har Marit Hermansen som mor villet følge sønnen hele veien - gjennom både byretten og tingretten.

- Jeg kommer til å være her resten av saken, sier hun.

Da dommen falt i tingretten 17. januar, var Benjamins mor fryktelig skuffet. Sønnens drapsmenn fikk 16 og 15 års fengsel. Neste uke kan begge risikere 21 år.

- Å bli drept bare fordi du er brun i huden, fordi noen har bestemt seg for at de er mer verdt enn andre - at noe kan være mer skjerpende enn det kan jeg ikke begripe.

Rasistisk motivert

Benjamins far kom fra Mali i Afrika. Han døde da sønnen var fire år. Selv var Benjamin opptatt av rasisme, og skrev en oppgave på skolen om nynazisme. Neste uke skal lagmannsretten svare på om drapet var rasistisk motivert. Dette vil være et viktig tema i dagens prosedyrer, og aktor Berit Sagfossen vil ventelig legge ned påstand om 21 år for begge de to dømte.

I går ristet Kvisler på hodet da han ble funnet skyldig for andre gang.

- Han er skuffet og lei seg. Han hadde et håp om å bli frifunnet for forsettlig drap. Nå vil straffeutmålingen vise hvordan lagmannsretten tenker om hvem som har gjort hva. Jeg regner med at Kvisler er dømt for medvirkning, sier Kvislers forsvarer advokat Geir Lippestad til Dagbladet.

Også Joe Erling Jahr hadde et håp om å bli frifunnet i går.

- Han hadde selvsagt håpet på et annet resultat, men var forberedt på at det kunne gå slik. Nå må vi vente på den endelige dommen, sier advokat Tor Erling Staff.

Både Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler må i tillegg regne med å betale erstatning til Marit Hermansen.

LETTET: - Det har vært tøft, sier Marit Hermansen (47), som i tre uker har sittet ansikt til ansikt med Ole Nicolai Kvisler (bildet) og Joe Erling Jahr. I går ble sønnens drapsmenn funnet skyldig for andre gang.
JURYEN: Etter tre timer og et kvarter ga juryen sin kjennelse. Fra venstre: juryformann sjefingeniør Vidar Otnes (39), rådgiver May Johansen (57), inspektør Nina Johansson (38), økonomirådgiver Lars-Erik N. Sletner (52) og barnevernspedagog Knut Jakobsson (47). Andre rad f.v.: avdelingsingeniør Åge Hvalsbråten (62), key accountant manager Tore G. Torvildsen (38), hjemmeværende Lisbeth By (64), barnehagebestyrer Nina Hukset (44) og pensjonist Gerd Schaatun (70). I tillegg til Otnes er Åge Valsbråten, May Johansen og Nina Johansson trukket ut som meddommere når straffeutmålingen skal fastsettes.