Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er her mot mine legers råd

Åpnet EAT-konferansen - gikk inn sammen med Mette-Marit.

KONGELIG ENTRÉ: Gunhild Stordalen gikk inn i konferanesalen på Clarion-hotellet i Stockholm sammen med kronprinsesse Mette-Marit. Hun åpnet sin egen EAT-konferansen, og var der mot sine egne legers råd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KONGELIG ENTRÉ: Gunhild Stordalen gikk inn i konferanesalen på Clarion-hotellet i Stockholm sammen med kronprinsesse Mette-Marit. Hun åpnet sin egen EAT-konferansen, og var der mot sine egne legers råd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Klokka 10.00 åpner Gunhild Stordalen EAT-konferansen i Stockholm.

Det er ventet at hun vil bli mottatt opp på scenen på varmeste mulig vis. Publikummet i den svenske storbyen er nemlig godt klar over at det ikke var sikkert at Stordalen skulle stå akkurat der nå.

- Jeg er her mot mine legers råd, sa hun og begrunnet det med at problemene EAT-konferansen ønsker å løse, er blant verdens aller viktigste utfordringer.

Seint i 2014 ble det kjent at hun var rammet av den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerodermi. Lenge så det ut til at hun kom til å bli frisk.

I april i år fikk hun imidlertid tilbakefall, og måtte gjenoppta den tøffe behandlingen. Den står hun midt opp i akkurat nå.

VICTORIA: Kronprinsesse Victoria av Sverige gikk inn sammen med Mette-Marit og Gunhild Stordalen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VICTORIA: Kronprinsesse Victoria av Sverige gikk inn sammen med Mette-Marit og Gunhild Stordalen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Gikk inn med Mette-Marit

Hun åpnet innledningstalen sin med et slående eksempel på det EAT ønsker å gjøre noe med.

- De neste ti minuttene vil verden ønske velkommen til 2500 nye medborgere. Over ti prosent vil ikke ha nok mat til å leve et sunt liv. Nesten 1000, voldsomme 40 prosent, ventes å vokse opp som overvektige. Og gjett hva som blir deres største helseutfordring? Ikke tobakk, ikke alkohol, men mat, sa hun.

- Mat er en av verdens ledende årsaker til en global krise. Mat er den største av helseutfordringene. Det er mat som er ansvarlig for en tredjedel av drivhusgassene og mat er den viktigste årsaken til reduseringen av biodiversitet. EAT er det eneste forumet som ser dette i sammenheng, la hun til.

Like før hadde hun gått inn i konferansesalen på Clarion Sign i Stockholm sammen med kronprinsesse Mette-Marit av Norge og kronprinsesse Victoria av Sverige. Hun var ikledd hvit drakt og uten hår. Sammen gikk de inn i en fullstappet sal, og satt seg på første rad.

Tok pause fra behandlingen

At hun åpner EAT-konferansen i dag, er nemlig bare en pause fra cellegiftbehandlingen hun går gjennom. Stordalen skal etter planen reise rett tilbake til sykehuset UMC Utrecht i Nederland etter at konferansen er over. Det er det samme sykehuset hvor hun fikk sin første behandlingsrunde hos.

- Jeg gleder meg veldig til disse to dagene, spesielt fordi vi i år skal lansere en rekke banebrytende prosjekter, sier Stordalen til NTB.

Gjennom den tøffe tiden har arbeidet med EAT drevet henne fremover:

- Det har vært en stor hjelp å ha noe som er større enn meg selv, legger hun til.

PAUSE: Da Sveriges radio lanserte sommerplanene torsdag sist uke, stilte Gunhild Stordalen smilende i hvit kjole, uten hår. I dag åpner hun sin egen EAT-konferanse. Så reiser hun rett til Nederland for å fortsette behandlingen mot sin livstruende sykdom. Foto: NTB Scanpix 
PAUSE: Da Sveriges radio lanserte sommerplanene torsdag sist uke, stilte Gunhild Stordalen smilende i hvit kjole, uten hår. I dag åpner hun sin egen EAT-konferanse. Så reiser hun rett til Nederland for å fortsette behandlingen mot sin livstruende sykdom. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

Tredje i rekken

Dette er tredje gang den store konferansen i Stockholm arrangeres. Her er eksperter og politikere fra 35 ulike land samlet for å finne svar på de store problemene mat, helse og miljø.

Alt dette henger sammen, er EATs grunntanke.

I år topper navn som kronprinsesse Mette-Marit, kronprinsesse Victoria av Sverige og kjendiskokk Jamie Oliver talelista.

Stordalen er fortsatt aktiv, selv om hun har fått tilbakefall av sykdommen systemisk sklerose.

DELTAR: Petter Stordalen deltar selvfølgelig på EAT-konferansen i Stockholm. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DELTAR: Petter Stordalen deltar selvfølgelig på EAT-konferansen i Stockholm. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Verdens beste hjerner villige til å bidra

- Fokuset på et helhetlig bilde er det som gjør EAT så enormt slagkraftig, sier Petter Stordalen i dagens Dagbladet.

- Hva gjør at Gunhild greier å engasjere så mange?

- EAT søker løsningen på problemet som alle, fra politikere, velgere og forskere til næringsliv ønsker svaret på: hvordan skal vi brødfø ni milliarder mennesker på en bærekraftig måte? Den koden er vi nødt til å knekke, og heldigvis er verdens beste hjerner villige til å bidra, sier Stordalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!