- Jeg er i drømme-posisjon

TORREVIEJA (Dagbladet): Fra sitt spanske ferieparadis spår Carl I. Hagen en knalltøff høst som kan ende i regjeringskrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Uten et eget utenlandsbudsjett med milliarder til inflasjonsfrie gode formål kan regjeringen bare glemme å få vedtatt statsbudsjettet med Fremskrittspartiets hjelp.

Med 30 klamme grader på terrassen avslører partiformann Hagen hvordan Fremskrittspartiet skal sette sitt preg på budsjettforhandlingene i oktober.

- Vi må ha gjennomslag for prinsippet om et innenlandsbudsjett og et utenlandsbudsjett. Når landet flommer over av penger, må vi kunne bruke noen av dem på å kjøpe tjenester i utlandet som ikke har noen innvirkning på norsk økonomi.

Jeg kan ikke forstå hvorfor prisene skal gå i været hvis vi i utlandet kjøper studie-, omsorgs- og rehabiliteringsplasser eller politi- og sykehusutstyr. Dette er noe vi har foreslått i årevis, men som vi nå skal kjempe hardt for å få gjennom.

- Er det et ufravikelig krav?

- La meg si det slik: Hvis regjeringen ikke godtar prinsippet, ser jeg på det som ren vrangvilje. Vi kan godta at den detaljerte utformingen av et slikt utenlandsbudsjett skjer i revidert neste år. Men de må akseptere prinsippet og i tillegg bevise det ved å bruke penger på en del av de formålene vi foreslår.

Mer til bistand

- For å sukre pillen for KrF vil vi for øvrig ikke ha noe imot at det over utenlandsbudsjettet gis mer penger til bistand for fattige land, sier Hagen, brun og fornøyd etter ei ukes ferie.

Da Dagbladet besøkte ham i fjor på nøyaktig samme tid, var det ikke like skyfritt. Usle 14 prosent på meningsmålingene etter verstingbråket og eksklusjonene på vinteren og en hard valgkamp i vente. I dag har Hagen hver fjerde velger bak seg og en vår på Stortinget der han har hentet ut gevinsten av barnehageforlik med SV og en generell herjing med regjeringen.

- Jeg kan like godt innrømme at jeg er i en drømmeposisjon. Det var faktisk slik jeg hadde fantasert om å få det. Vi har innflytelse i Stortinget og støtte blant folk. Det gjør at vi lettere kan holde hodet kaldt til høsten. For nå tåler vi en del.

Hagen ser for seg at Frp går i samtaler med regjeringspartiene umiddelbart etter at finansminister Per-Kristian Foss har lagt fram statsbudsjettet.

- Vi kan ikke vente til alle partier har lagt fram sine alternativer. I løpet av to dager vil det bli klart om vi kan fortsette drøftingene med regjeringspartiene. Hvis ikke de er villige til å diskutere utenlandsbudsjett og et par andre hovedkrav, får de god tid på seg til å finne en løsning med Arbeiderpartiet, sier Hagen.

Alt han tar i til høsten, vil være farget av korstoget mot handlingsregelen, prinsippet for hvor mye Norge skal bruke av oljefondet. Ifølge Hagen er den såkalte fireprosentregelen både så uforståelig for folk flest, og så urimelig, at han går med utskrift av den i lommeboka.

- Handlingsregelen betyr handlingslammelse. Arbeidsledigheten er på vei opp. Hva skal vi gjøre hvis vi får 180000 arbeidsledige? Skal vi la være å bruke penger på å stimulere økonomien bare fordi noen byråkrater har regnet ut at det bare skal brukes fire prosent av avkastningen av oljefondet? spør Hagen. Han vil tilbake til det gamle systemet der alle oljepengene gikk inn som en ordinær del av inntektene på statsbudsjettet.

- Vi må ta tilbake makta fra Finansdepartementet. Som politikere må vi insistere på at vi også kan bruke hodet.

Forandret mening

Sin egen politikk har Hagen forandret flere ganger den siste tida.

- Har du noen prinsipper igjen?

- De fleste fra programmet i 1981 er igjen, men jeg innrømmer gjerne å ha forandret mening i en del saker. Vi tilpasser oss virkeligheten. For tjue år siden manglet staten penger. Nå flommer det over. Det skaper en helt ny situasjon. Men gudbevare hvor mye de andre partiene har skiftet standpunkt.

Hvis Eli og Carl ikke går lei, planlegger de å være i Spania i fem uker.

- Du gir deg ikke som partileder før du har blitt statsråd?

(Lang stillhet) ... - Når jeg går av, kan jeg være stolt av å ha vært med på å bygge opp et parti som har fått innflytelse. Jeg har nådd veldig langt og har hatt det veldig moro, sier Hagen.

FORANDRET MENING: - Jeg innrømmer gjerne å ha forandret mening i en del saker. Vi tilpasser oss virkeligheten, sier Hagen fra sitt ferieparadis i Spania.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer