Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisetall for Jonas Gahr Støre:

- Jeg er i grunnen en trivelig type

I 2017 mente like mange at Jonas Gahr Støre og Erna Solberg var best egnet til å være statsminister. Nå er det ikke lenger noen konkurranse.

KRISE: En av ti mener Ap-leder Jonas Gahr Støre er best egnet som statsminister. Tre ganger så mange peker på Erna Solberg. I 2017 lå de skulder ved skulder. Foto: Hans A. Vedlog
KRISE: En av ti mener Ap-leder Jonas Gahr Støre er best egnet som statsminister. Tre ganger så mange peker på Erna Solberg. I 2017 lå de skulder ved skulder. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre står stadig svakere både i befolkningen og blant sine egne velgere.

For tre år siden - i mai 2017 - var Støre helt på høyde med Solberg i popularitet. På spørsmål om hvem som er best egnet som statsminister i Norge, fikk både Støre og Solberg støtte fra 28 prosent av befolkningen.

Siden den gang har Støre rast på målingen og i mai 2020 svarer bare 10 prosent av befolkningen at han er best egnet som statsminister.

Mister sine egne

Støre er nå like populær i sitt eget parti, som han var i hele befolkningen for tre år siden.

Samtidig innkasserer Solberg en solid gevinst for sitt lederskap under coronakrisen med et hopp fra 21 til 34 prosent på målingen.

Enda mer bekymringsfullt for Støre må det være at han også står svakere blant egne velgere.

Så seint som i januar mente 36 prosent av Arbeiderpartiets velgere at han var best egnet til å være statsminister. Nå er tallet nede i 29 prosent - altså jevngodt med oppslutningen i hele befolkningen for tre år siden.

- Krisebonus for Erna

- De tallene får jeg med meg. Jeg må hente mitt mandat fra et parti som står samlet om meg, og det gjør de. Vi forankrer politikk og retning bredt i partiet, sier Ap-lederen til Dagbladet.

- En slik måling som dette tilgodeser ofte sittende statsminister, men det som er kritisk for Støre er at så få av hans egne velgere støtter ham, sier analysesjef Mads Motrøen i Ipsos til Dagbladet.

LOVTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre lovte å redde Kværner Verdal før han gikk i forhandlinger om oljeskatten. Vis mer

Vi møter Støre under et tettpakket bedriftsbesøk i Kongsberg mandag, et av Norges mest spennende og innovative industrimiljøer. Verken i møte med lærlinger eller toppsjefer virker Støre særlig preget av den kraftig fallende populariteten som avdekkes i statsministermålingen.

- Jeg må få lov til å si at jeg er en mye hyggeligere fyr enn det de tallene viser.

- Det er godt mulig. Men likevel er det bratt. Hvorfor?

- Erna og jeg var rygg til rygg fram mot 2017. Ap tapte valget i 2017, og det får en virkning. Så har vi kommet i denne coronasituasjonen, og statsministeren får en krisebonus. Ap har vært med og løfte politikk som gjør det mulig å regjere i en krise. At statsministeren høster av det, det er naturlig. Men jeg føler meg trygg på meg selv, jeg er motivert, og i grunnen er jeg en temmelig trivelig type, framholder Støre.

- Helt uavhengig av coronasituasjonen, så er dette svært kritisk for Støre. Høyrevelgere er vesentlig mer fornøyd med sin leder, selv etter sju år med makten, påpeker Motrøen.

Politisk kostnad

Høyre har vært landets største parti på snittet av målingene de tre siste månedene. Vi ber Støre utdype hva han legger i begrepet krisebonus.

- For Ap har det vært viktig å påvirke politikken i riktig retning i disse ekstreme ukene og månedene. Det er i slike situasjoner vi skal klare å finne overlappende løsninger, på tvers av midtstreken i politikken. Høyres statsråder står der på pressekonferanser tre ganger i uka, legger fram sosialdemokratisk politikk og den sittende regjering høster av dette, mens Ap har måttet ta den politiske kostnaden.

POSITIV: Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre snakker med Dagbladet etter dagens pressekonferanse. Foto: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

- Kunne du gjort noe annerledes?

- Alternativet med å ødelegge statens handlekraft, har aldri vært i min bok. Men nå vender politikken tilbake til det litt mer normale. Og jeg tror at både i den lange valgkampen og i den intense valgkampen vil forskjellene igjen komme klart fram.

Savner Jens

I den ferske statsministermålingen svarer 76 prosent av Høyres velgere Erna Solberg på spørsmålet om hvem som er best egnet til å lede landet.

Mens altså under tre av ti blant Aps velgere peker på Støre.

Faktisk er det nå like mange Ap-velgere som svarer Erna Solberg som Jens Stoltenberg på spørsmål om hvem som er best egnet. Og i det siste har ledende Høyre-politikere igjen uttalt at de savner Stoltenberg som Ap-leder.

- Når Høyre kommer trekkende med det, går det et stille smil gjennom meg. Jeg tenker at nå må de dypt ned i bunken. Så lenge jeg har fulgt med på norsk politikk, har Høyre alltid hatt et standardkort som er å savne den forrige Ap-lederen. Jeg tror både Gro og Jens betakker seg for den omfavnelsen. Det argumentet kommer opp i mangel av andre argumenter. Jeg tror ikke det gjør så mye inntrykk på folk.

-Det plager det ikke så mye altså. Målingene plager deg mer?

-Det plager meg egentlig ikke. Men jeg ønsker å vise at både jeg og partiet fortjener tillit. Men det er summen av det som skal avgjøre. Meg, laget mitt, politikken og evnen til å drive politikk fra nord til sør.

- Egentlig ganske avklart

Gjennom våren har det rødgrønne flertallet med Ap, SV og Senterpartiet krympet, slik at de tre vil måtte søke støtte hos MDG, Rødt eller ett eller flere opposisjonspartier dersom nåværende bilde speiles i valget høsten 2021.

- Hva tenker du om en potensiell politisk spagat?

- Jeg tror ikke dette bildet vil være situasjonen ved neste valg. Vi har lagt bak oss fire ekstraordinære måneder hvor coronasituasjonen har vært definerende. Dessuten har vi sett at alle regjeringspartier i alle land har gått opp, og opposisjonspartiene har stort sett gått ned. Det har ikke vi, vi har stått stille.

- Men framover vil velgerne ha behov for en tydeligere avklaring?

- Vi må erkjenne at det er uavklart på begge sider. Men hovedbildet er at flertallet av velgerne ikke vil gi fornyet tillit til dagens regjering. SV og Senterpartiet er naturlige partnere for oss. Så har ikke vi tenkt å komme unna noen som vil snakke med oss. Vi kan snakke med alle. Samtidig sier MDG at de ikke hvilken side de foretrekker, og alt jeg har hørt fra Rødt er at de ikke vil sitte i regjering, men påvirke regjering. Så situasjonen er egentlig ganske avklart.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!