Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er i live, men hjembyen min er død

Les meldingene twitterbrukeren @kombu_s la ut da hun evakuerte fra landsbyen Onagawa.

EGNE BILDER: Dette er tre av bildene twitreren kombu_s har lagt ut fra hjembyen Oganawa. Bildet til venstre er av det som en gang var et nabolag. Bildet i midten er tatt fra sentrum av byen, mens bildet til høyre viser en vei i byen. - Jeg gikk over masse rå fisk i denne gata, skriver hun. Foto: kombu_s/twitter
EGNE BILDER: Dette er tre av bildene twitreren kombu_s har lagt ut fra hjembyen Oganawa. Bildet til venstre er av det som en gang var et nabolag. Bildet i midten er tatt fra sentrum av byen, mens bildet til høyre viser en vei i byen. - Jeg gikk over masse rå fisk i denne gata, skriver hun. Foto: kombu_s/twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Twitterbrukeren kombu_s bodde i den lille byen Onagawa i Miyagi-området, ett av områdene som ble hardt rammet av 8,9-jordskjelvet fredag.

Hun evakuerte fra sin hjembygd til byen Sendai der hun har familie, cirka en halvannen kjøretur unna nordøst i Japan. Onagawa er en havneby med cirka 11 000 innbyggere. Kvinnens historie er en av få skildringer fra katastrofeområdet så langt.

Hvordan det har gått med befolkningen i Onagawa er foreløpig uklart, men det utbrøt en brann i et kjernekraftverk som ligger ved byen. 3000 mennesker ble evakuert, men brannen ble etter kort til slukket.

Samtidig som verden venter i spenning på hva som vil skje med atomkraftverkene i Fukushima, pågår det en intens redningsaksjon. Foreløpig tall anslår at nærmere 900 mennesker er omkommet etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien. Tallene er forventet å øke.

Via nettjenesten forteller kvinnen hvordan hun i løpet av skrekknatten våknet flere ganger av skjelvet.

Tok bilder Hennes meldinger begynte allerede torsdag 10. mars.

- Jeg twitrer om hva jeg så i Onagawa city i Miyagi-området. Jeg forstår at alle er bekymra, men jeg vet bare hva jeg så. Jeg har ikke informasjon om steder jeg ikke har vært, eller om status på individer, skriver hun.

Kvinnens, som twitrer på japansk, har blitt oversatt til engelsk av Globalvoicesonline.org. Da hun kom til Sendai, la hun ut bilder av hun hadde sett i løpet av veien.

Hun forteller om hvordan hun våknet opp til en ødelagt hjembygd.

Ingen bilder fra landsbyen har nådd de internasjonale nyhetsbyråene ennå, men twitterbrukeren tok bilder da hun dro tilbake for å hente sine familiemedlemmer i byen. Langs veien tok hun bilder av hva hun så.

Dette er hva hun forteller i kronologisk rekkefølge:

- Jordskjelvet vekket med mange ganger, så jeg er trøtt!

- Jeg er i live - Vel, jeg er i live. Byen er død og rommet mitt er kaos, fortsetter hun.

TOGSTASJON: Bildet viser ødelagte togskinner i byen Onagawa. Foto: kombu_s/twitter
TOGSTASJON: Bildet viser ødelagte togskinner i byen Onagawa. Foto: kombu_s/twitter Vis mer

- Jeg er i trygghet. Huset og hjembyen jeg vokste opp i har blitt skylt vekk av bølgene.

Hun skriver videre at hun skriver om Onagawa City som ligger i Miyagi-området.

- Lokalbefolkningen besøkte de rammede delene av byen i dag. Evakuerte har samlet seg i den kommunale gymsalen. Kommunikasjon med mobiltelefon er nesten helt umulig, siden det ikke er dekning i nesten hele byen. Ikke bli bekymret hvis du ikke får snakket med dem direkte. Ha tro på at familien din er i sikkerhet, skriver hun.

Hun får mange spørsmål på nettsamfunnet om hun vet noe mer, eller om konkrete personer. Noen gir uttrykk for at det sterke bilder hun skildrer.

- Jeg kommer til å fortsette å poste informasjon om hjembyen min Onagawa. Send mine meldinger videre. Ikke følg meg hvis du ikke ønsker å se hva jeg skriver. Hvis du har et spørsmål, send meg en direktemelding. Jeg vil svare ut i fra hva jeg har sett så langt, skriver hun.

Dekket seg med gardiner - Jeg ankom den kommunale gymsalen i formiddag. Taket på en skole hadde sprukket, så alle som hadde blitt evakuert dit ble flyttet til gymmen. Det var ikke nok mat eller tepper på det tidspunktet. De fleste lå og var ekstremt slitne.

Hun skriver videre at hun hadde hørt at små boller med miso-suppe og syltetøy-pakker ble sendt rundt på deling på to til tre personer.

- Det var ikke nok tepper, så folk var inntyllet i det som så ut som gardiner, skriver hun.

- Jeg hadde ikke ord da jeg så Kumano Shrine (hellig sted). Øynene mine fyltes med tårer. Det var forferdelig.

Hun forteller at siden de ikke hadde mobildekning eller annen mate å kommunisere ut på, fryktet hun at de ikke skulle klarte å bringe beskjeden om at de var i sikkerhet i Onagawa.

TWITRER FRA KATASTROFEN: Kombu_s er en av de som twitrer fra katastrofeområdet. Det er få menneskelige historier som har kommet ut så langt. Foto: Twitter
TWITRER FRA KATASTROFEN: Kombu_s er en av de som twitrer fra katastrofeområdet. Det er få menneskelige historier som har kommet ut så langt. Foto: Twitter Vis mer

- Jeg tenkte vi ville bli reddet så lenge det var forsyninger nok som tepper, varmeapparater, mat, vann og toalettpapir. Det var også ille med informasjonsmangelen. TVene og mobiler gikk ikke å bruke.

Menn hjalp kvinner og barn - Dette er landsbygda og det bor mange eldre mennesker her. Video er viktig fordi radio og aviser er ubrukelig for eldre med syn- og høreproblemer. Nød-systemene er ganske kompliserte for eldre mennesker, skriver hun.

- Mens vi var på vei til Onagawa passerte vi mange som evakuerte. Det er mange eldre mennesker, men folk hjalp hverandre. Menn hjalp kvinner og barn.

Hun skriver videre at hun har så mange tanker i hodet, at hun er usikker på om hun bør fortelle de eller ikke.

- Jeg twitrer ikke for å spre frykt, skriver hun.

ONAGAWA: Punkt A markerer hvor byen Onagawa med sine litt over 11 000 innbyggere ligger. Punkt B er byen Sendai hun evakuerte til. Sendai er også kraftig rammet av tsunamien. Foto: Google Maps
ONAGAWA: Punkt A markerer hvor byen Onagawa med sine litt over 11 000 innbyggere ligger. Punkt B er byen Sendai hun evakuerte til. Sendai er også kraftig rammet av tsunamien. Foto: Google Maps Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling