NY START: - Senterpartiet har fått en ny start. Landsmøtet var en god opplevelse for de fleste. Hele partiet klør etter å drive med politikk framover, sier Liv Signe Navarsete, avgått Sp-leder. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NY START: - Senterpartiet har fått en ny start. Landsmøtet var en god opplevelse for de fleste. Hele partiet klør etter å drive med politikk framover, sier Liv Signe Navarsete, avgått Sp-leder. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Jeg er ikke bitter, og jeg er ikke slagen

Liv Signe Navarsete (Sp) vil riste av seg en tapt vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun spår en ny vår for Senterpartiet og slår fast at rommet for solospill i ledelsen er borte.

- Valgresultatet taler for seg selv. At det ble så jevnt, gjør rommet for solospill veldig lite. Det tror jeg er bra, sier Navarsete til NTB.

Landsmøtet på Lillestrøm mandag kan ha satt et endelig punktum for en turbulent og strevsom tid i Senterpartiet.

Den omstridte nestlederen Ola Borten Moe ble gjenvalgt, men salen var delt så å si på midten. 160 delegater stemte på ham. 142 ville ha utfordreren Anne Beathe Tvinnereim.

Hun måtte i stedet ta til takke med å bli andre nestleder.

- Valget ga verken vinnere eller tapere. Han som seiret, tapte litt. Hun som tapte, vant litt. Det ble på en måte uavgjort, sier Navarsete.

Tenkte mye «Mange er slitne av at oppmerksomheten bare er rettet mot personstrid, indre uro og støy. Det er partilederen også.»

Ordene falt i talen Navarsete holdt for Buskerud Sp på Kongsberg 11. januar. Der kunngjorde hun sin avgang som partileder. Hun hadde fått nok.

TÅREVÅTT: Etter Navarsetes avskjedstale, gikk hun av scenen i landsmøtesalen til stående applaus. Partileder som da ikke var partileder lenger, tørket en tåre etter at applausen hadde lagt seg. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TÅREVÅTT: Etter Navarsetes avskjedstale, gikk hun av scenen i landsmøtesalen til stående applaus. Partileder som da ikke var partileder lenger, tørket en tåre etter at applausen hadde lagt seg. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Så ble hun syk med virus på balansenerven. Lenge var det tvil om formen var god nok til at hun kunne holde landsmøtetalen. Alternativet var en forhåndsinnspilt tale. Hun ønsket sterkt å gi sin versjon.

- Jeg har brukt de siste månedene på å gå veldig mye på tur. Det var resepten jeg fikk av legen for å bli frisk. Ofte tenkte jeg på talen jeg skulle holde, sier hun.

- For første gang siden jeg ble statsråd i 2005 hadde jeg virkelig tid til å tenke igjennom hva jeg ville si.

Og talen berørte mange i landsmøtesalen. Flere tørket tårer da hun snakket om motbakken som aldri ville ta slutt og om stadige angrep som svekket henne som leder.

Til nå har hun avslått alle intervjuforespørsler.

Og ennå vil hun ikke utdype det hun sa i talen eller beskrive nærmere hvordan de siste månedene har vært.

- Jeg må tenke over om jeg har lyst til å si noe mer om dette. Nå har jeg lyst til å se framover, sier hun.

- Tapt vinter For noen måneder siden var hun partileder og statsråd. Nå sier hun også fra seg vervet som parlamentarisk leder. I stedet skal hun konsentrere seg om jobben i utenriks- og forsvarskomiteen. Tirsdag var hun tilbake på kontoret.

- Jeg ser fram til stortingsarbeidet. Jeg kom liksom aldri ordentlig i gang. For meg har dette vært en tapt vinter, både fordi jeg har vært syk og fordi det har vært mye uro.

Hun rister på hodet over kommentatorer som mener det fantes en bitter undertone i landsmøtetalen.

- Jeg er ikke bitter, og jeg er ikke slagen. I sted fikk jeg en melding fra en god venn som ønsket meg velkommen tilbake til eget liv. Akkurat sånn føles det.

Da det stormet som verst i vinter fant hun trøst og støtte i familien. Fem dager etter talen på Kongsberg fikk hun beskjeden: Du skal bli mormor igjen.

- Det blir det tredje barnebarnet mitt. Selv om jobben som stortingsrepresentant er krevende, vil jeg få bedre tid til å stille opp for familien nå. Det ser jeg fram til.

- I takt Navarsete sier hun vil slutte opp om den nye ledelsen og bidra til at alle løfter i flokk.

- Senterpartiet har fått en ny start. Landsmøtet var en god opplevelse for de fleste. Hele partiet klør etter å drive med politikk framover, sier hun.

- Nå trenger partiet at ledelsen går i takt. Selvsagt er det rom for uenighet og meningsbrytning internt, men utad bør ledelsen stå samlet, fortsetter hun.

VARM VELKOMST: Det har gått noen kuler varmt mellom nestleder Ola Borten Moe og Navarsete. Da de hilste på hverandre innledningsvis under gårsdagens landsmøte, sølte Borten Moe ut kaffekoppen sin. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VARM VELKOMST: Det har gått noen kuler varmt mellom nestleder Ola Borten Moe og Navarsete. Da de hilste på hverandre innledningsvis under gårsdagens landsmøte, sølte Borten Moe ut kaffekoppen sin. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

At Senterpartiet så å si har stått stille på meningsmålingene tross uroen etter valget, er godt nytt, mener hun.

- Det er jeg glad for. Nå må vi ta vare på tradisjonene fra det rødgrønne samarbeidet og bygge allianser i sentrum, kanskje særlig med KrF. Det virker som om Venstre legger seg stadig tettere til regjeringen, sier Navarsete.

Hun har ett klart råd til sin etterfølger:

- Det er viktig for Trygve at han greier å involvere nestlederne i viktige prosesser, når de ikke sitter på Stortinget. Det er jeg sikker på at han er opptatt av selv også.

(NTB)