- Jeg er ikke bitter på politiet

Robert Davis (64) mener han ble offer for «noen råtne egg» da tre politimenn banket ham opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Her banker politiet 64-åringen

• - Skulle bare kjøpe røyk

(Dagbladet.no): Den pensjonerte læreren Robert Davis ble banket opp av tre politifolk i New Orleans forrige lørdag.


Et kamerateam fra nyhetsbyrået AP var tilfeldigvis på stedet. De filmet politiet mens de dengte løs på Davis, også etter at han lå blødende på bakken.

64-åringen måtte fraktes vekk fra stedet i ambulanse.

FBI etterforsker

Denne uka er videoen vist verden over. Saken er blitt en verkebyll for New Orleans-politiet, som er blitt beskyldt for brutalitet, rasisme og korrupsjon etter at orkanen Katrina herjet byen.


Politisjef Warren Riley satte umiddelbart i gang full etterforskning av politimennene Lance Schilling, Robert Evangelist og S.M. Smith.

PÅGRIPELSEN: Et kamerateam filmet hendelsen. Da de ble oppdaget skal en fjerde politimann ha gått til angrep på en av journalistene. Foto: Scanpix/AP
PÅGRIPELSEN: Et kamerateam filmet hendelsen. Da de ble oppdaget skal en fjerde politimann ha gått til angrep på en av journalistene. Foto: Scanpix/AP Vis mer

- Handlingene som observeres på videoen er høyst uakseptable, sa Riley til AP.

De tre politimennene hevder Davis var full og motsatte seg arrestasjon, og har erklært seg ikke skyldige i mishandling. Alle tre er suspendert uten lønn inntil rettssaken kommer opp i januar.

Saken etterforskes av lokalt politi. I tillegg er FBI koplet inn for å avgjøre om politimennene kan tiltales for brudd på USAs føderale borgerrettigheter.

- Ikke rasisme

I USA har mange lagt vekt på at Robert Davis er svart og at politimennene er hvite.

Davis tar imidlertid avstand fra rasisme-spekulasjonene. Han tror selv at han kom ut for «noen råtne egg i korga».

- Jeg vet det er fristende for mange å trekke rasisme inn i dette, men min klient tror ikke det er tilfelle, sier 64-åringens advokat, Joseph Bruno.

I et intervju med CNN sier Robert Davis at han ikke bærer nag til noen etter at han ble rundjult.

- Jeg vil i stedet takke den nye politisjefen for hans besluttsomhet. Jeg mener det.

64-åringen har imidlertid varslet et privat søksmål mot New Orleans-politiet.

Rettssak

Det er ikke bare politimennene som risikerer rettslig etterspill. Robert Davis blir selv etterforsket for anklagene om fyll på offentlig plass, og for å ha motsatt seg arrest og angrepet en offentlig tjenestemann.

Pensjonisten har benektet at han var full under pågripelsen.

- Jeg har ikke drukket på 25 år, sier Davis.

I dag ble han framstilt for en dommer.

- Jeg er uskyldig, sa Davis ifølge AP.

64-åringen ble løslatt mot kausjon fram til rettssaken 18. januar - nøyaktig ei uke etter at saken mot de tre politimennene etter planene skal begynne.

Davis\' advokat er i dialog med påtalemyndigheten i Louisiana om å få anklagene mot ham droppet.

- IKKE RASISME: 64-åringen nekter for at han ble offer for rasisme, og sier han ikke er bitter på New Orleans-politiet.
TILBAKE PÅ STEDET: Davis forteller journalister hva som skjedde under pågripelsen. 64-åringen sier han var i den orkanherjede byen for å sjekke en eiendom, og var ute for å kjøpe sigaretter da han kontaktet en politimann for å spørre om portforbudet i byen. - En annen politimann brøt inn og jeg sa han ikke skulle gjøre det. Jeg begynte å gå over gata og - bam - så fikk jeg det. Alt jeg vet er at denne fyren angrep meg og sa «jeg skal banke deg», og så gjorde de det.
HARD MEDFART: Arrestasjonsbildet av Robert Davis viser tydelige merker etter vold. Han skal ha fått bruddskader i ansiktet under pågripelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer