Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ikke død

Fidel Castro viste seg på TV for å avkrefte rykter om sin egen død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag viste Castro seg på TV for første gang på seks uker. Sist gang han viste seg var noen dager før han gjennomgikk en omfattende mageoperasjon, og hans fravær fra offentligheten utløste rykter om at operasjonen kostet ham livet.

Men med dagens TV-innslag avkreftet han ryktene om sin egen død. For å bekrefte at opptaket var fra i dag holdt han oppe dagens utgave av avisen Granma, kommunistpartiets avis som kommer ut hver dag, melder nyhetsbyrået AP.

- De har erklært meg død for tidlig, sa den nylig opererte 80-åringen.

Det korte innslaget på en statligeid TV, viste en tynn og trøtt Castro. Men kommunistlederen kunne lese fra avisen med en klar og tydelig stemme. I innslaget fikk cubanerne også se at Castro sakte, men stødig spaserte på egenhånd i sykehuskorridoren.

- Fiendens verk

Dagens opptreden kommer etter at hans nære venn og allierte, Venezuelas president Hugo Chaves, gikk ut i går og sa at Castro var ved god helse.

Castro omtalte ryktene om sin egen død som tåpelige.

- Ryktene er fabrikkert av fiendene. La oss se hva de sier nå, sa han.

VISTE SEG FOR FOLKET: Cubanerne fulgte konsentrert med da statslederen viste seg etter seks ukers fravær fra offentligheten. Alle foto: SCANPIX
VISTE SEG FOR FOLKET: Cubanerne fulgte konsentrert med da statslederen viste seg etter seks ukers fravær fra offentligheten. Alle foto: SCANPIX Vis mer

Statshemmelighet

I juli ga president Castro midlertidig fra seg makten til broren Raul Castro i forbindelse med at presidenten skulle gjennom det cubanske myndigheter kaller en mageoperasjon.

Myndighetene behandler Castros sykdom som en statshemmelighet. Cubanske myndigheter benekter at Castro har kreft, men vil ikke gi opplysninger om hva presidenten lider av.

Redd omveltninger: For å bevise at opptaket er fra i dag, leste Castro fra en av dagens aviser. Det er viktig for myndighetene å bevise at Castro fortsatt lever. Hans død vil bety store politiske omveltninger på Cuba.
SPASERTE: For å vise hvor frisk han er, tok presidenten en spasertur.