«Jeg er ikke ekstrem, verken med mat eller trening»

Helseminister Dagfinn Høybråten vil ha frislipp på medisiner, røykeforbud på utesteder og nikotintyggis i kiosk. Men først vil han feire jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Middels høyt til hest på islandsvarianten Sômi hilser Dagfinn Høybråten oss hjertelig velkommen til juletrehogst på Høybråten gård. Han vil nå bryte et 400 år gammelt monopol. Allerede om et halvt år kan vi trolig få kjøpt reseptfrie varer som nesespray, hodepinetabletter og sårsalve i matbutikken på hjørnet.

- Vi ønsker å gjøre de vanligste reseptfrie legemidlene lettere tilgjengelig for folk, sa Høybråten til Dagsrevyen lille julaften.

Før det måtte han hente juletre - på rot.

- Så lenge jeg kan huske, har vi hentet inn treet her på gården like før jul. Det blir liksom ikke ordentlig jul ellers, sier helseministeren til Dagbladet. Dagfinn Høybråten har bodd på gården på Nesodden i 22 år, og den har vært i familiens eie siden oldefaren hans kom dit i 1910.

- Gårdsdriften her startet så tidlig som i 1680. Dette var Nesoddens første husmannsplass, forklarer en tydelig stolt Høybråten. Nå forpakter han bort jorda til en lokal bonde.

- Ikke ekstrem

- Vet du at norske menn på 40 år har lagt på seg ni kilo i gjennomsnitt i løpet av de siste 30 åra? spør Høybråten Dagbladet på vei ned i skogholtet med kjelke, hest, øks og sag for å plukke ut årets julegran. Dagfinn «er» helseminister og «liker» å snakke om helse.

- Vi legger på oss, til tross for at vi spiser magrere enn før. Rett og slett fordi vi beveger oss mindre enn tidligere, konkluderer han.

- Hvordan holder så helseministeren seg i form?

- Jeg rir, blant annet. Minst én gang i uka. Det er god trim som krever kontroll av muskler og lemmer. Men det viktigste er å legge inn trim i den daglige rutinen. Jeg pleier å gå fra Nesoddbåten til kontoret om morgenen, og fra kontoret til båten igjen etter arbeidsdagen.

- Og maten? Er den sunn?

- Jeg er ikke ekstrem verken med mat eller trening. Jeg teller ikke kalorier, men prøver å få i meg mye frukt og grønt. Alle middagene som følger med det å være statsråd, er krevende i forhold til det å holde vekta, sier helseministeren.

- Da gjenstår det bare at du redegjør for høyde og vekt?

- Nei, vettu hva. Der går grensa, ler Dagfinn Høybråten.

Tobakkskrigen

Pappa Dagfinn og barna Kristin (20) og Per Kristian (8) har valgt ut årets juletre. De to andre barna, Kari-Anne (17) og Kjetil (20), var ikke med på årets julehogst.

Så bærer det opp til huset, hvor kona Jorunn har gløggen på vent.

- Jeg vet ikke om jeg får godkjent for dette treet, gliser helseministeren i retning kona, som viser seg i døra. Vi går inn for å snakke om det Høybråten virkelig er opptatt av for tida: Folkehelsemeldingen som kommer på nyåret. Milepælsdokumentet som skal stake ut den norske helsekursen de neste ti åra.

- Hovedstikkordene er at vi skal forebygge mer og reparere mindre. Vi skal ta for oss risikofaktorer som fører til tidlig død eller dårlig helse. Vi kan ikke vedta hva folk skal gjøre, men vi kan legge bedre til rette for at folk tar de rette valgene, sier Høybråten.

- Kan du røpe noen konkrete tiltak som er på trappene?

Dagfinn både vil og kan. Og med lovforslaget om totalforbud mot røyk på utestederfriskt i minne: det dreier seg om kampen mot tobakk.

- På nyåret starter vi en massiv annonsekampanje som vi har satset 20 millioner kroner på, sier han, vel vitende at alle norske antirøykekampanjer så langt har endt i fiasko.

- Det blir ingen skrekk-kampanje, men den vil vise sannheten. Og sannheten om røyk er ikke vakker, varsler Høybråten, som også vil gjøre det lettere for røykerne å stumpe sigaretten.

- Vi har utdannet 120 kursholdere for røykestoppkurs som starter i uke tre. Dessuten vil nikotinholdige hjelpemidler som tyggegummi og plaster bli tilgjengelig i kiosker og butikker.

Høybråtens jul

Ribbe, pølse og medister står på menyen julaften. Dagfinn Høybråten mener det er prisen hans kone fra Vestlandet må betale for å bosette seg på Østlandet.

- Det blir ikke julaften uten ribbe, med lukt og smak som man er oppvokst med. Jula er ei flott høytid. Man samles med dem man er mest glad i. Julebudskapet er en familiebegivenhet. Det dreier seg om en fødsel. Alle mennesker er invitert inn i denne familiebegivenheten. Det han liker minst med jula, er kjøpepresset.

- Det er ikke bedre hos oss enn i andre familier. Du vil kunne se utslag av kjøpekarusellen her også på julaften, vedgår han, og sender følgende julebudskap til folket:

- Ta vare på fellesskapet med de nærmeste. Nære relasjoner er godt for helsa.

Dagfinn elsker jula, men det er ikke julemusikk han tyr til for å slappe av.

- Jeg er en av de få som liker country og som tør innrømme det. Emmylou Harris er dronningen. Jeg har til og med vært i Nashville på konsert.

Han ser ikke videre ut som en cowboy, Dagfinn Høybråten, ridende på islandshesten Stmi iført fjellanorakk og svart ridehjelm. Men han er det kanskje likevel. I hjertet.

JULETRADISJON: Hvert eneste år rett før jul henter helseminister Dagfinn Høybråten juletreet på egen tomt på Nesodden. - Det blir ikke ordentlig jul ellers, sier han.
LONESOME COWBOY? Dagfinn Høybråten elsker countrymusikk, men minner ellers ikke særlig om en cowboy der han rir jula inn på Høybråten gård på islandshesten Sômi.