Amanda Knox tilbake i Italia

- Jeg er ikke et monster

Fire år etter at hun ble frikjent for drapet på romkameraten fortalte en gråtkvalt Amanda Knox om hvordan hun har opplevd all oppmerksomheten.

MODENA: Amanda Knox er tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

I dag var 31 år gamle Amanda Knox tilbake i Italia for første gang siden hun forlot landet etter frikjennelsen i 2015.

Knox fikk livet sitt snudd på hodet da hun fant romkameraten Meredith Kercher drept for tolv år siden. Amerikaneren ble dømt for drap og måtte sone fire år i fengsel før hun til slutt ble frikjent.

Mysteriet huskes som en av de meste omtalte og omstridte mordsakene på 2000-tallet. I mediene fikk hun klengenavnet «Foxy Knoxy».

Knox er opprinnelig fra Seattle i USA, men flyttet til den italienske byen Perugia for å studere språk. Det var også der hun fant romkameraten sin brutalt knivdrept på badet i 2007.

Oppmerksomhet

I dag var Knox invitert til paneldebatten «Medierettssaken» på strafferettsfestivalen i Modena i Italia.

Fra talerstolen var det en tydelig berørt Knox som innrømmet at hun skjønner hvorfor hun fortsatt får mye oppmerksomhet.

- Jeg vet, til tross for min frifinnelse i retten, at jeg forblir en kontroversiell figur i offentlighets øye, spesielt her i Italia, begynte Knox, ifølge blant annet CNN.

- Mediene beskytter myndighetene

Videre kom hun med krass kritikk av mediene.

- For å være ærlig, så er jeg redd. Redd for å bli trakassert, hånet, for å bli fanget og for at nye anklager skal rettes mot meg, sa Knox og kjempet mot tårene.

Samtidig hevdet hun at «massemediene beskytter myndighetene og at pressen «burde ha spurt politiet om å roe seg ned, og spørre seg selv om etterforskningen gikk for langt».

- Politiet hadde tunnelsyn, sa hun.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 31.01.2014 GIR SEG IKKE: Drapsdømte Amanda Knox ble, sammen med sin ex-kjæreste, dømt for drapet på romkameraten Meredith Kercher. Knox uttalte i et eksklusivt intervju med ABC news at hun ikke kommer til å gi seg med det. Video: Camera One Vis mer

- Psykopat og skitten

Hun uttrykte også at hun følte at saken mot henne var en historie som «hausset opp folk».

- På verdensscenen var jeg ikke tiltalt, uskyldig til det motsatte var bevist. Jeg var psykopat, skitten og en rusavhengig hore, skyldig til jeg ble erklært uskyldig, sa Knox i talen, som ble holdt på italiensk.

Samtidig poengterte «Foxy Knoxy» at mediene også kan gjøre bidra med gode ting.

Til slutt innrømmet hun at det ikke var før hun så aktor Giuliano Mignini i sin egen Netflix-dokumentar at han også «bare ønsket rettferdighet i saken».

- En dag vil jeg møte den ekte Dr. Mignini, og jeg håper at når den dagen kommer, vil også han se at jeg ikke er et monster. Jeg er bare Amanda.

Brutalt drept

Det var i 2007 at Amanda Knox britiske romkamerat, Meredith Kercher, ble funnet drept på soveromsgulvet.

Hun var halvnaken, og strupen var skåret over. I tillegg kunne rettsmedisinere konstatere at hun var blitt knivstukket i alt 47 ganger. Aktoratet mente først at hun var utsatt for et satanisk og seksuelt ritual. Derfra tok det ikke lang tid før saken var på «alles» lepper.

Pressen kastet seg raskt over, og bevis og ubekreftede påstander ble lekket til mediene.

Selv om det var Knox selv som varslet politiet om drapet, hadde hun ingen troverdighet.

Etter en stund ble den amerikanske jenta arrestert sammen med sin daværende italienske kjæreste Raffaele Sollecito, samt en mann ved navn Rudy Guede. Politiet mener de tre var sammen om mishandlingen og drapet på Kercher.

Dømt i to omganger

Amanda Knox ble dømt, fengslet og frikjent i flere omganger. Hun ble først dømt til 26 års fengsel og sonet i fire år.

Drapssaken ble gjenopptatt i 2013, og hun ble dømt på nytt til 28 år og seks måneder i fengsel. I 2015 ble hun helt frikjent fra Italias høyeste domstol. Guede soner fortsatt en 16 år lang straff.

Siden har Knox gitt ut boka «Waiting To Be Heard: A Memoir» og for tre år siden kom Netflix-dokumentaren «Amanda Knox».

Kercher-familiens advokat har tidligere sagt at konferansens invitasjon til Knox er «upassende».